esmaspäev, 11. jaanuar 2010

1 seiskohavõtt täissöönud etableerunud ajakirjanikelt ja 1 kommentaar sellele


Väljavõte Päevalehe veebist.

Kuigi öeldakse, et lobisemise eest palka ei maksta, Eesti riigis seda ometi tehakse, ja seda veel riigi raha eest toimetavas raadiokanalis, nagu selgub sellest Päevalehe vahendatud ERRi artiklist. Seda esiteks.
Teiseks on jahmatav, aga samas ka mõtlema panev, kui kaks Eesti juhtivat ajakirjanikku esinevad sesukohavõtuga, milles taunivad ühemõtteliselt veebikommentaare. Nüüd on siis selge, mis suunas asjad Eesti veebimeedias liiguvad: täieliku kommentaaride keelustamise suunas. Või siis suunas, kus kommenteerida võib vaid ID-kaardiga. Et isik oleks üheselt tuvastatav. Mis tähendab sisuliselt kommentaariumi väljasuretamist.

Ma olen ise ka olnud kriitiline peldikuseina tekke osas, ent tuleb märkida, et selle seina sünnitasid nendesamade kirujate, Muuli & Co juhitavad meediaväljaanded ise, et kiirelt rikkaks saada. Sest peldikusein, kommentaarid tõid klikke ja klikid tõid raha. On loomulik, et sellest kasvas seitsmepealine lohe, millest on nüüd raske vabaneda. Aga kas selles on süüdi kommentaatorid, et neid peaks nuhtlema?! See oleks sama tobe, kui Eesti valitsus, kes lasi AIDSil takistamatult vohada, laseks nüüd kõik AIDSi-haiged maha tappa, kuna nad pole vastupidiselt ootustele kõik ise maha surnud ja sellega "probleemi lahendanud".

MInu meelest on väga asjalik sama Päevalehe artikli juures avaldatud Tiit Kärneri kommentaar, avaldan selle täies pikkuses:


TIIT KÄRNER 10. jaanuar 2010 18:54 vasta
"Minu pärast võiks kõik need kommentaarid kõikides veebides ka täiesti rahulikult kinni keerata. See ei ole asi, millega me peaks hiilgama, et laseme lihtsalt mingil peldikuseinal idiootidel normaalseid inimesi sõimata"

Kui nüüd samas stiilis vastata, siis ütleks, et võiks kõigis ajalehtedes, raadiotes ja televisioonis loobuda neist nn professionaalsete ajakirjanike poolt üllitatud kirjutistest ja saadetest, millest ei saa kunagi mingit olulist infot ja mis näivad olevad mõeldud pigem ajakirjanike enese-eksponeerimiseks kui millekski muuks. Enamiku ajakirjanikke võiks üldse lahti lasta ilma et sellest mingit kahju sünniks.

See ülaltoodud tsitaat tõendab seda suurepäraselt. On tõsi, et enamik kommentaariumist on täielik rumalus, kuid ega ülaltsiteeritu ka parem pole ning pole vahet, kas sõimata kommentaariumis (isegi kui seda peldikuseinaks nimetada) või saates "Olukorrast riigis". Samas olen kohanud kommentaare, mille sisukus ja asjatundlikkus on ajakirjalikele seni saavutamatuks jäänud.

Ja veel, meestel, kel on võimalik piiramatult ja tüdimuseni kirjutada ja lobiseda vabariiklikus meedias, on muidugi ükspuha, kas nn lihtinimestel on võimalik oma arvamust välja öelda. Samas on ilmselt väga palju neid, kelle jaoks on see ainus võimalus osaleda (olgugi see kuitahes illusoorne) ühiskondlikus debatis, mis muide kodanikuühiskonnas nagu peakski pidevalt käima.

Üleolevalt ja põlglikult ära keelata on muidugi lihtne. Kui ajakirjanikel oleks neljanda võimu esindajale vastavat vastutustunnet, otsiks nad võimalusi, kuidas seda osalemist asjalikumaks teha. Ma leian, et EPL algatus lubada kommenteerima ainult oma nime alla, on oluline samm õiges suunas.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldib aastatetagune Tarmo Urbi ütlus pealtnägijas, et eestis on ilmselgelt palju ajalehti.Parim oleks üks ajaleht suvel ja teine talvel ning aitab küll.
See oli lahe nägemus....

Anonüümne ütles ...

pika staažiga EPLO kommentaatorina asja kõrvalt jälginuna olen tulnud järeldusele, et Luik on otsustanud ohverdada EPL onlaini ja vbla kogu võõraslapse Päevalehe oma ihuvilja Ekspressi kasuks. Ma ei tea tiraaže, aga Tartus on Postimehe ja Päevalehe tellijate vahekord umbes 100 versus 1. See on pärit postiljoni enda suust. Nüüd kui vaatame kommentaariumi muutusi, siis mitte keegi teine pole päevalehe lollusega kaasa läinud, isegi vastupidi - minu meelest on Ekspressis kommenteerimine lihtsam kui varem ja ka Postimehe tsensorid on lahkemad. Ekspressis ongi kommentaaride hulk märgatavalt kasvanud. Päevaleht loobus ainsast asjast, mille poolest ta teistest üle oli, öeldagu mida tahes (üks pikaajaline Postimehe veebitoimetaja omavahelises vestluses tavatses kiita justkonurent EPL'i veebi), järgi on jäänud mingi arusaamatu lehekülg, kus hetkel (veel) on natuke lugemist tänu mõnele autorile, aga julgen kihla vedada, et ka need autorid kuivavad kokku, kuna ka autorid vajavad tegelikult mingisugustki vastukaja ja ei viitsi mingile arusaamatule leheküljele oma vaimuandeid raisata varsti. Samost ja Muuli on kaks idiooti, eriti Samost, kelle jutt on lihtsalt reformierakondlase, seejuures agressiivse ja lolli reformierakondlase katematu möla, kellele annaks pasunasse juba tema pedefalseti pärast (kuigi ma olen väga leebe inimene, päriselt). Aga huvitaval kombel isegi "rahvateenrid" kiitsid päevalehe sammu. No kurat, see on ju haiguse vastu võitlemine haigete mahalaskmise teel.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Vaadake tänast Oma Saart...
seal on minu blogist tehtud lugu....

Anonüümne ütles ...

sul siin endal on türaputsnussmunnvittsitaauk ja kuna sa kirjutad oma nime all, siis ongi selge, et anonüümsete kommentaaride ärakeelamisel ei ole mingi mõtet, sest alati leidub sinusuguseid türaputsnussmunnvittsitaauke

Anonüümne ütles ...

Ega keegi ei oska öelda, kuidas tasuta elektrit saaks?

Anonüümne ütles ...

Ma olen korduvalt toonitanud, et Samosti, Muuli ja Pulleritsu eemaldamisel saaks Eesti ajakirjandusest veel asja.

Anonüümne ütles ...

Siin on varemgi mainitud, et kui ühel päeval peaks kaduma I&I blogis kommenteerimise võimalus, on see blogi praktiliselt samast päevast surnud. Keda huvitab lakkamatu Ingridi-peks ja muu meedia kopipeistid, kui isegi ei saa oma arvamust ses osas blogiomanikele välja öelda. Ja isegi kui kirjutamise õigus jääb registeerunutele, on tulemus sama - kesse tahab, et ta ise ja sugulased-tuttavad satuvad Tähismaadele kuuluva saeraami hammaste vahele. Seega on Inno huvides, et kõik edaspidigi süüdimatult kommida saaks, sest I2 ilma oma blogita on NULL!