neljapäev, 28. jaanuar 2010

AUUU, STENBOCK, LASE MIINIMUMPALK ALLA!!!

Mis huvitav, et Eestis on võimul küll parempoolne valitsus, aga ajab padu-vasakpoolset majanduspoliitikat. Töökohtade loomine, mis peaks olema just parempoolse valitsuse pärusmaa, on täiesti unarusse jäetud. Selle eest võetakse teil veel ükspäev kõrvad pihku, härrased!

Kuigi majandus on omadega kuskil 2003. aasta tasemel, on miinimumpalk (mis ta nüüd oligi, 4350 krooni) endiselt buumi-aegne, ehk aastast 2008. Tallinnas võibolla on see palk väike, aga igal pool mujal korralik tegija, ning inimesed oleks nõus ka poole vähemaga, kui vaid saaks tööl käia.

Samuti tuleks üle vaadata 33% sotsmaks, mis muudab turule sisenemise ettevõtjale väga kulukaks (küsitakse, miks ettevõtjad ei loo uusi töökohti).

Eestis põhjendatakse, või õigemini valitsus põhjendab kõiki hädasid ülemaailmse kriisiga, ent kriis Eestis algas juba tükk aega enne globaalset finantskriisi, sellega õnnestus praegusel valitsusel probleeme siluda, aga selle peamine põhjus on ikka jätkuvalt Eesti kõrge maksukoormus, seda just tööandja jaoks.

USA president Barack Obama, kelle endine sära on viimase aastaga tuhmunud just riigis galopeeriva tööpuuduse tõttu (USAs on tööpuudus kasvanud rekordilise 10%ni), lubas eilses kõnes tegeleda tänavu just tööpuudusega. See tähendab, et töökohtade loomine tuleb muuta atraktiivseks. Mille peamine hoob on jätkuvalt maksukoormuse alandamine, seda eriti just ettevõtja jaoks. Eestis tähendaks see kindlasti miinimumpalga alandamist vähemalt 2 korda (see 15-aastaga-5-rikkama-hulka jutt tuleks nüüd mõneks ajaks ära unustada, kui tööpuudus on Eestis juba ligi 20%) ja sotsiaalmaksu alandamist, soovitavalt muuta sotsiaalmaksu arvestust nii, et see läheb maha brutopalgast, nii oleks sissetulekud teiste riikidega paremini võrreldavad ja läbipaistvamad.

Näksip on küll kõva spordipoiss, Kanistri-Jürgen ka, ja pole siis ime, et nad on läinud tööpuuduse maailmarekordit püüdma. Samas ei usu ma, et nad sellistena ajalukku tahaks minna. Ent mine tea, kunagi oli ka eestlasete seas küüditajaid, harjavarrestki võib tulla pauk.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

väike parandus!
33% on ikka sotsiaalmaks, mitte tulumaks

Anonüümne ütles ...

innu peksab jälle segast...

Anonüümne ütles ...

Inno mure miinimumpalga pärast on tingitud sellest, et ise vähem makse maksta ja odavamalt saada ravikindlustust. Silmakirjalik tekst maksupetturi poolt.

Anonüümne ütles ...

pole hea mõte, eriti tükitöölistele.

Anonüümne ütles ...

18:41, see juhtub viimasel ajal alati, kui Urro majanduseksperti mängib.

Anonüümne ütles ...

LOL, Innol tõsine mure. Väikseim elatis ühe lapse kohta on 0,5 miinimumpalka.

Anonüümne ütles ...

nu ma ei tea. nimetada 4350 kroonist alampalka kõvaks tegijaks on veidi enam kui küüniline. selle kallale minekut soovitada on selge lollus ja alatus.

Inno ütles ...

Parem on siis üha suurenev töötute armee?