kolmapäev, 27. jaanuar 2010

EKSKLUSIIV! Kohvik avaldab sambaga seonduva kirjavahetuse

Kohvik tegeles nn samba-jamaga aktiivselt aasta aega tagasi ("Vabadussamba taga pettus"), püüdes välja selgitada asjade untsumineku telgitaguseid. Ent jäljed jooksid liiva. Avalikkuses on samba untsuminekus süüdistatud Tšehhi klaasifirmat Sans Souci, ent kogu asja korraldas täiesti eesti mees: Finmerk Group OÜ juht Jaanis Kuld. Kohvik avaldab aasta taguse kirjavahetuse Jaanis Kuld'i ja Tšehhi firma Sans Souci esindaja Martin Chab'iga. Lugege ja otsustage ise!

NB! Juhin tähelepanu sellele, et samba valmimisega venitamist, mis oli möödunud aasta põhiteema, põhjendati vajadusega tagada samba KVALITEET.

NB2! Kohvik tuli Jaanus Kuld'ile vastu ja jättis tema palvel olulise info avaldamata, ent praeguste, aasta aega hilisemate sündmuste valguses, kust tuleb välja, et Kuld lihtsalt bluffis, pole mingit vajadust seda infot enam kinni hoida. Kohvikul polnud Kuld'iga ka mingeid varasemaid kokkuleppeid info kinnihoidmise osas, sellise ettepaneku tegi Kuld ise oma vastuses, ilmselt siis soovist seda teemat summutada.

From: Inno Tähismaa
Sent: Thursday, January 08, 2009 10:36 PM
To: jaanis.kuld@finmerk.ee
Subject: Sammas

Tere,
Miks selle samba valmimine siis venib?
Ette tänades,
Inno

09.01.09 9:02, "Jaanis Kuld" kirjutas:

Tere Inno!
Tänan küsimuse eest! Olgu kohe öeldud, et see kiri ei ole mõeldud avaldamiseks mingilgi moel mistahes kohas - see on adresseeritud vaid Teile ja Teie teadmiseks. Selgitan asju, sest spekulatsioonid on ilma infota kerged tekkima. Ja see projekt on koht kuhu oma aega raisata on suhteliselt mõttetu, otsides sigadusi - peab ikka tõeliselt rumal olema, et sellise poliitilise projekti juures, mida jälgitakse väga teraselt, sahkerdama hakata.
Samba valmimine on veninud, kui nii saab öelda, seoses tema unikaalsusega ja sooviga saavutada parim võimalik tulemus. Projekt on sisemiselt enne ehituse algust muutunud seoses tugevusarvutustega üsna kardinaalselt. Esialgsetes (autorite projektijärgses) tugevusarvutustes oli arvestatud varuga, mis ei olnud ehituse järelvalve arvates piisav, sellega seoses muudeti kogu kandev konstruktsioon tugevamaks (teras vahetati betooni vastu - mis pole just väike muudatus). Siit siis edasi juba kõige muu muutused, mis tuleb eelnevalt projekteerida uuesti, kinnitada, kontrollida jne. Praegune seisak on seotud ristiga - rist ja klaasid on valmis, tegeletakse risti sisevalgustusega. Risti paigaldus on eeldatavasti märtsis.
Põhimõte on, et sammas saaks hästi tehtud, ilma liigselt kiirustamata, vältimaks vigu. Eks igal töömaal ehituses tuleb ette ootamatusi mis jooksvalt lahendatakse - kasvõi retuutide müürid, mis töö käigus välja kaevati - muinsuskaitse ei lubanud neid puudutatagi enne kui tuleb vastav otsus - siit johtuvalt maa-ala ehitus seisis ja venis. Siit edasi venisid kõik edaspidised tööd - suhteliselt loogiline jada.
Mis puudutab maksumust - sammas ei maksa 100 miljonit - kogu projekt maksab (tänase seisuga isegi alla selle). Sisaldades ka näiteks ca 40 Eesti arheoloogi töötasusid, kes 100.-/h seal päevast päeva töötavad, maa-ala töid koos Harju mäe külgede kindustustega, linna trasside ja kaablite vahetust ja ümbertõstmist jne. Sammas maksab kogu osast suhteliselt väikese osa. Seega -tsehhid ei ole Eesti maksumaksjalt "välja pumbanud 100 milli" ja makstud on minuteada (raha asjad ei ole minu rida)ainult osade tehtud tööde eest.
Minust ka - ei ole siin tegemist rahade kantimisega - asi tunduvalt proosalisem - meil on tsehhidega ühiseid tuttavaid ja projekte olnud varasemast ajast kruiisilaevadel ja meie vahel on tegemist nn bartertehinguga - nende Dubai kontor nö. Müüb meid ja esindab sealsel turul. Minu ülesanne on organiseerida kogu paigalduseks vajalik infra objektile ja tagasi vastavalt tööde järjekorrale - suhteliselt lihtne. Kohalikuna ja samal alal tegutsevana on mul tunduvalt lihtsam vajalikke mehhanisme objektile organiseerida, kui võhivõõrastel, kes ei tunne meie võimalusi. Sama oleks ka Eesti firmale teha tööd näiteks Prahas - kraanat vaja, hmmmm..., kuskohast küsida, et saaks odavaima ja parima lahenduse?
Ma kinnitan , et pole saanud tsehhidelt sentigi raha, ei kuulu ühtegi parteisse ja ei toeta ühtegi neist rahaliselt. Kui on lisa küsimusi - helistage!
Ps! Olen ära Gruusias 11.01 - 19.01


Lugupidamisega,
Jaanis Kuld
Finmerk Group OÜ
Rohuneeme tee 1
74001 Haabneeme
Harjumaa
Eesti
Tel: +3726090349
Fax: +3726090579
Mob: +37256606716


From: Inno Tähismaa
Sent: Friday, January 09, 2009 10:06 AM
To: Jaanis Kuld
Subject: Re: Sammas

Tere Jaanis,
Ja suur tänu!
Aga miks seda infot avaldada ei või?
Inno


09.01.09 10:26, "Jaanis Kuld" kirjutas:

Tere Inno!

Antud juhul pole mind volitatud ametlikult asja kommenteerima, andsin Teile selgitusi omaalgatuslikult. Sellega seoses ei saa ma lubada oma arvamuse avaldamist mingilgi moel. Lihtsalt igasugu teooriaid liigub ka minu kohta ringi, seepärast selgitasin asja väheke lähemalt.

Lugupidamisega,
Jaanis Kuld
Finmerk Group OÜ
Rohuneeme tee 1
74001 Haabneeme
Harjumaa
Eesti
Tel: +3726090349
Fax: +3726090579
Mob: +37256606716

From: Inno Tähismaa
Sent: Friday, January 09, 2009 10:37 AM
To: Jaanis Kuld
Subject: Re: Sammas

Aga kes siis saab kommenteerida seda asja?
Inno

Tere Inno!

Hr. Martin Chab, Sans Souci juht.

Jaanis Kuld
Finmerk Group OÜ
Rohuneeme tee 1
74001 Haabneeme
Harjumaa
Eesti
Tel: +3726090349
Fax: +3726090579
Mob: +37256606716

Kirjavahetus Sans Souci juhi Martin Chabiga:

From: Inno Tähismaa
Sent: Friday, January 09, 2009 2:14 PM
To: martin.chab@sanssouciint.com
Cc: ondrej.faltin@sanssouciint.com
Subject: Tallinn

Hello,

Can You, please explain, why have the installation works of the Independence
Monument in Tallinn dalayed?

I contacted mr Kuld and he suggested to ask You.

Regards,
Inno Tahismaa


Dear Madam/Sir,

Please be advised, that to obtain any information, it is best to contact Ms.
Meeli Hunt.

Everything is going as agreed between us and our client.

Thank you,

Kind regards,

Martin Chab


Inno:
kommentaariks veel niipalju, et Meeli Hunt neid asju ei kommenteerinud. Möödunud aasta lõpus sai Meeli Hunt kaitseministeeriumist kinga. Samba maksumus oli 100 miljoni krooni ringis, see kõik rahva raha. Kui jälgida projekti käiku, siis teenust rahvas selle 100 miljoni eest kindlasti ei saanud. Kes pistsid raha tasku? Kas Kuld, Chab ja Hunt? Põhjust uurimiseks oleks, aga oleks vist naiivne loota, et politsei ja prokuratuur siin rahva huve esindaks ja uurimise algataks, sest riki juhib Ametnike Partei ja ametnikud üksteise vastu menetlusi ei algata.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On ikka ettekujutus ajakirjaduseetikast...

Tere Inno!
Tänan küsimuse eest! Olgu kohe öeldud, et see kiri ei ole mõeldud avaldamiseks mingilgi moel mistahes kohas - see on adresseeritud vaid Teile ja Teie teadmiseks.

Inno ütles ...

Nõnda võib igasuguse info salastada. Ajakirjanduseetika näeb ette info konfidentsiaalsust, kui selles on kokku lepitud. Antud juhul mingit kokkulepet polnud.
Nõnda võib kõik avalikku elu puudutava info salastada, öeldes, et see on vaid teile teadmiseks.
See, kui üks poolt kirjutab, et see on vaid teile teadmiseks, on hea üksnes ajakirjaniku moosimiseks, mitte enamaks. See ei sea ajakirjanikule mitte mingit kohustust seda infot saladuses hoida.
Antud juhul tulin inimesele vastu, lootuses, et kõik laabub selle sambaga nii nagu kirjas märgitud. Ent, nagu näha, on läinud asi väga hapuks. Seega pole mitte mingit põhjust seda infot vaka all hoida.

Inno ütles ...

Pigem võib öelda, et Jaanis Kuld kuritarvitas kohviku usaldust: lubas, et kõik saab korda, aga ometi ei saanud ja eesti rahvas on saanud suurt kahju. Ning nüüd Kuld & Co taganeb vastutusest.

Anonüümne ütles ...

Kas sellest loost peaks kusagilt mingi skandaalike või korruptsioonihõng läbi kumama?

Anonüümne ütles ...

Kõik ajakirjanikud on kitsed kes töötavad mõne organi huvides, allikakaitse ja muud kokkulepped neile ainult selleks, et inff välja lüpsta ja see siis koos allikaga maha lükata või siis Toompuiesteel või mujal kitse panna. Olge nendega ettevaatlikud!

Anonüümne ütles ...

Ei olnud 100 ,oli 120 milli.Miks seda allapoole püütakse ümardada ,20 milli on suur raha!See sammas ei maksnud nii palju ,on enam kui selge!Rolli mängis maaalune parkla ja arvata võib ,et ega Euroopa korruptsiooni esinimekirjas figureerivat riiki niisama ei valitud.Kusjuures küsimus on ka riigihankes?Kes kuulutas ,millal ja miks tsehhid?Ja lõppkokkuvõtteks kellele seda vaja on ning mis ajast kaitseministeerium tegeleb kultuurimälestistega??

Anonüümne ütles ...

See paljastus on aktuaalne eriti täna holokausti päeval, sest risti asemel peaks olema samba tipus kuusnurk.

Anonüümne ütles ...

Inno, sulle kirjutati Jaanise poolt ilusti:"Mis puudutab maksumust - sammas ei maksa 100 miljonit - kogu projekt maksab (tänase seisuga isegi alla selle). Sisaldades ka näiteks ca 40 Eesti arheoloogi töötasusid, kes 100.-/h seal päevast päeva töötavad, maa-ala töid koos Harju mäe külgede kindustustega, linna trasside ja kaablite vahetust ja ümbertõstmist jne. Sammas maksab kogu osast suhteliselt väikese osa. Seega -tsehhid ei ole Eesti maksumaksjalt "välja pumbanud 100 milli" ja makstud on minuteada (raha asjad ei ole minu rida)ainult osade tehtud tööde eest."

Natukene lihtsameelne on nii labaselt üritada kivist vett välja pigistada.

Anonüümne ütles ...

Täna Delfi kirjutab, et tšehhidega oli lepingu maksumus 62,5 miljonit ja maksti sellest välja 56,6. Pooltõde ongi see, kui kesik korrutab summa 2-ga ja pasundab ja pasandab ja juurde jorab, et ei eksi ajakirjanduseetika vastu.

Tegelikult siin blogis võib vabalt eksida, kuna see pole ajakirjandus ja kõik nagunii arvestavad, et usud sõna, saad kolmega petta.

Anonüümne ütles ...

Miks puuduvad kirjutised holokaustipäeva teemal? Bäckmann pidavat seda tähistama ja täna oleks sobiv päev enda rituaalseks ümberlõikamiseks. Kutsuge ansip, laar ja edik ka kampa - kõik ju tuntud väljavalitud raffa sõbrad.

Anonüümne ütles ...

Kõik pole Kuld, mis hiilgab!

pronkspoiss

Anonüümne ütles ...

mõtlemapanev lugu igatahes, seda võiks edasi uurida, ja kui inno välja suudad uurida, peaksid küll selle preemia saama, kuhu sa kandidaat pidid olema. oleks see esimene sedalaadi linnaprojekt... kõige kurvem on aga see, et mulle meeldis enne vabaduseväljak palju rohkem :( ja samas kui nii väärt leiud sealt alt leidi, siis oleks pidanud andma aega neile arheoloogidele hoopis, ja ajalooline garaaz jääb hoopis arusaamatuks ideeks, siis oleks võinud juba hoopis midagi efektsemat sinna vabaduseplatsi asemele tekitada.

Anonüümne ütles ...

Uurige, miks esitati konsuldatsiooni arveid ning mida konsuldatsioon sisaldas? sambarahad said ca 700 tuhat ka Kuld jt. Miks enamus klaas tuli meilt Suur-Sõjamäelt,mitte väidetavalt Tsehhist? Palju,palju hämamist on siin ja see Kuld on oma firmad kõik pankrotti lasknud isuga, jube suur suller.