esmaspäev, 25. jaanuar 2010

Kes põletaks Kadrioru lossi vaiba? Janist, minust ja Käsmust


Väljavõte Postimehe veebist.

Kui kuningas on surnud, hakatakse alati meeleheitlikult otsima uut kuningat. Ja Eesti õukondliku, nii nõuka kui vabariigi õukonna poolt kroonitud kuningas Jaan Kross on surnud. Ja pinguta sa kui palju tahes, jaga või kahe käega toetusi ja preemiaid, eesti kirjanikud on laisad ega viitsi kirjutamise nimel erilisi pingutusi teha. Raamatuid küll ilmub, tõsi, kuid need on halligavad ning jäävad poodide lettidele konutama. Kui välja arvata ausad pihtimused nagu too Mihkel Raua oma. Aga see pole ju ilukirjandus.
Eesti riik vajab aga uut esikirjanikku. Kuna ühiskond on muutunud järjest suletumaks ning inimesi lämmatatakse üha uute ja uute seadustega, siis on vaja kirjanikku, kes ei kirjutaks mitte sellest, mida võim iga hinna eest varjata tahab, ajakirjanduse allutamisest ja inimõiguste rikkumisest, vaid tegeleks inimese siseilma ja selle allhoovustega. Nõnda oli see ka vanal heal nõukaajal. Enn Tarto, Mart Niklus, Lagle Parek ja Tiit Madisson istusid vangis, aga Jaan Kross kirjutas muhedaid ajaloolisi jutustusi. Ei olnud meil oma Solženitsõni ega tulnud ka. Ka praegu ei ole  Eesti elavate kirjanike seas  mitte ühtegi, kes julgeks kirjutada Eesti elust nagu see tegelikult on. Ma ei pea silmas inimese siseilma ja selle allhoovusi, siin on julgeid küll, Olavi Ruitlane näiteks, vaid ühiskonda. Ei ole ühtegi kirjanikku, kel oleks julgust kirjutada ausalt meie üha suletumaks muutuvast ühiskonnast, üha paranoilisemaks muutuvast võimust ning nendest kafkalikest protsessidest ja menetlustest, millest me iga päev ajalehe ja teleri vahendusel osa saame.

Praegu on kirjanikule parim, kui ta on riigitruu. Ma ei ütle riigitruu selles mõttes, et truu Eestile, vaid truu Ansipile, Langile, Laarile ja kõigile neile, kes seal praegu oma positsioonist kümne küünega kinni hoiavad. Kirjanik teab, et sellest, kui poliitkorrektne ta on, sõltub, kas ta saab Kultuurkapitalilt toetusi ja preemiaid, kas teda kutsutakse presidendi vastuvõtule, kas tema raamatutest kirjutatakse ajalehtedes. Ja kes siis ei ihkaks kõndida Kadrioru lossi vaibal?

Kadrioru lossi vaip... Mulle meenub Kadrioru lossi vaibaga üks seik. Nimelt korraldas Jan, kes on mu sõber, ühel aastal Põhjamaade Luulefestivali, kuhu ta oli kutsunud esinema ka minu ja ülejäänud Tartu NAKi (Noorte Autorite Koondise) seltskonna. Pärast esinemisterohket päeva palusid korraldajad Põhjamaade Ministrite Nõukogust kõik festivalil osalenud luuletajad Kadrioru lossi pidulikule vastuvõtule. Ma läksin sealt üsna vara ära ega näinud, mis seal pärastpoole juhtus, aga kui me Janiga mõned päevad hiljem kokku saime ja kohvi jõime, siis ta oli väga solvunud ja ütles mulle, et naklased olid saanud hakkama koletu kuritööga. Nimelt - panid Kadrioru lossi vaiba põlema! Mulle tegi see nalja, aga Jan oli väga pahane ja mulle tundus, et kui ma nüüd suure häälega naerma hakkan, siis ta ei andesta mulle mitte kunagi. Ja ma ei naernud.

Lugesin Postimehest, et Jan on uue romaani valmis saanud. Loo juures on pilt Janist. Ja ta on isegi Jaan Krossi nägu. Temast annaks Krossi teha küll. Isegi initsiaalid on sarnased - JK. Ja tas on samasugust rahu ja seda tänases Eestis nii väga hinnatud väärikust, ka annus muhedust ja pehmet sarkasmi.

Olime viimast korda pikemalt koos Käsmus. See oli enne, kui kohtasin Innot. Jan kirjutas siis romaani "Tema" ja oli sellega suures hädas. Ka mina olin hädas, sest ei suutnud kuidagi otsustada, kas minna tagasi Portugali ja jätkata elu J'ga, kes oli, nagu ta ema mulle telefoni teel usaldas,  juba kihlasõrmusegi valmis ostnud ja plaanis mind suvel Pariisi viia.

Nõnda me, kaks hädalist, siis Käsmus kokku saimegi. Jan redutas kirjanike loomemajas ja kutsus mind endale külla. Seal luges ta mulle ette katkendeid "Tema'st" ja küsis, mis arvan. Ta ütles, et on selle romaaniga juba hulk aega vaeva näinud ega suuda seda kuidagi valmis kirjutada. Nagu mina oma suhtega. Tükk aega vaeva näinud, aga ei suutnud seda kuidagi lõpetada. Rääkisin sellest Janile ja ta noogutas mõistvalt. Ma ei tea, kas ta kuulas mind päriselt või ainult tegi nägu nagu kuulaks, nagu mina olin teinud nägu, et kuulasin teda. Ma ei tea. Igal juhul oli mul tunne, et me mõistsime üksteist.

Pärast seda tegime pika jalutuskäigu külas ja istusime muulil. Ma ei mäleta enam, millest me seal rääkisime. Elust, inimestest, armastusest küllap. Aga ma mäletan, et Jan naeratas ja ütles: "Mõtle, kui ühel päeval kirjutatakse, et sel ja sel päeval ning sel ja sel aastal kohtusid Käsmus kirjanikud Jan Kaus ja Irja Vaher.." Ma mõtlesin ja tundsin, et ühel päeval meist ilmselt tõesti kirjutatakse.

See ei olnud meie viimane kohtumine, neid oli veel. Aga see seal Käsmus oli kõige tähenduslikum. Sest pärast seda kirjutas Jan valmis oma romaani ja mina läksin lahku oma portugallasest. Kohtume nüüdki vahetevahel, tänaval, põgusalt. Jan on jäänud endiseks - seks pisut ebakindlaks ja eneses kahtlevaks, aga vajadusel läbi halli kivi kirjutavaks kurvaks satiirikuks, kes ta oli siis.

Kas tast saab kunagi Jaan Kross? Ei tea, sest ajad, sõbrad, muutuvad väga kiiresti. Aga ühes olen ma nüüdseks veendunud. Ta ei pane kunagi Kadrioru lossi vaipa põlema.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga armas tekst, Irja. Paluks veel selliseid!

Anonüümne ütles ...

Küsi oma küsimusi Jeltsini tütre käest, näe tema blogi http://t-yumasheva.livejournal.com/

Jeltsin ju upitaski oma kokkulepetega Eestis võimule stalinistid.

Anonüümne ütles ...

Eilses "Mnemoturniiris" oli selline küsimus: Presidendi Mõttekojas on 24 liiget, kelle hulgas on ka üks kirjanik, mis on selle kirjaniku nimi? Nüüd esitame selle küsimuse kuulsale Rakvere kultuurianalüütikule, kes muuhulgas teab täpselt, mis imeloom on Green Christmas?

Irja ütles ...

Jaa, presidendi mõttekojas on kindlasti väga uhke olla. Ma arvan, et ka Jaan Kross oleks presidendi mõttekoja liige, kui ta veel elaks.

Heatahtlikult,
Irja

Anonüümne ütles ...

No missa norid - kas teab, kas teab, mis nimi, mis nimi... mis tähtsust sellel ka on. Savisaare Ülem-Vihmavarju-Ja-Teab-Veel-Mille Hoidja Siska Katrin ka ei teadnud, kus Tallinnas Kunstihoone on, ikka hakkab tulevikus alguses kultuuriministriks ja pärast presidendiks. Ma ütlen küll, norivad siin tüli igasugused tühja asja pärast!

Inno ütles ...

Misasi see Green Christmas siis on, pole sest midagi kuulnud. Mingi põranda-alune kanepi-üritus või?

Anonüümne ütles ...

Lugesin minagi PM-st seda intervjuud ja mõtlesin, et tea mis kandi pealt Kaus neid blogijaid oma raamatus ka käsitleb. Noh, pärast Irja "väga armsat teksti" on pilt selge.

Anonüümne ütles ...

Nii nunnud mälestused... See Jan oli sinusse vist väga armunud, Irja.

Anonüümne ütles ...

Inno, kas Irja läks üksinda ülekuulamisele või Soome pikeerima, et sa otse tema käest Green Christmasi kohta ei küsi? Irja ju nii innukalt võttis selle ürituse kohta sõna, kui Rakvere volikogusse pürgis.

Anonüümne ütles ...

Rakvere teatris toimus teisipäeval üritus “Debatt teatris” teemal “Naised”, kus osales ka Rakveres Keskerakonna nimekirjas kandideeriv Irja Tähismaa. Irja teatas lavalt, et Rakveresse on vaja talvist rokifestivali, mille peale hõigati publikumist “Aga Green ­Christmas!?” (Green Christmas on Rakveres toimuv talveaja kõige suurem rock-festival). Irja oli selle peale rehmanud: “Ah, kõik ju ei taha džässi kuulata!”

Anonüümne ütles ...

eestis oli kaks suuremat festivali green chr ja rabarock ex ajakirjanik ja wannabe luuletaja voiks vahemalt sellise kultuuri mainstreem teadmisega pihtasaanud olla oli tahend viimased 5a tulevikuks niipalju et 15 km ikla piiripunktist riiapoole toimub iga aug alguses positivsus ab nim festival minge rokkima tuvikesed

Anonüümne ütles ...

mitte nunnud vaid munnud mälestused...

Anonüümne ütles ...

ääh, ärge tigetsege, ilus jutt, mulle ka meeldis

Anonüümne ütles ...

Aga miks peaks üks kirjanik tahtma olla keegi teine kirjanik? Jan Kaus on Jan Kaus, miks ta peaks tahtma hakata Jaan Krossiks? Kelleks Irja saada tahab? Ah jah, tema on meil Prometheus... kirjutab verega, mis voolab, kui kapo ta maksa nokib...

Anonüümne ütles ...

Kausi-Jaan pole millegipärast kunagi erilist muljet jätnud, selline flegamaatiline siseilmas nokitsemine pole ilmselt minu naudingunärve kõditama määratud.
Eesti kirjanduse kuldaeg jäi ikka pääsmatult nõukogude aega, sest siis oli tal mitu olulist rolli kanda.

Varsti ei oska enam pooled eestlased lugedagi, hea kui miljonimägu saates Malcolm Lincolni nimi meeldegi tuleb. Vaat mis egoismile ja ahnusele rajatud ühiskond inimesega teeb entsüklopeediarahvast on saanud pangavõlglaste rahvus...

Anonüümne ütles ...

Möhöh, 23.54, õigus, nii saigi rahvast rahvus, nagu targasti kirjutad oma viimases lauses. Jutt sul kka jummala õige. Ja tark. Mulle ka kohutavalt meeldis see kuldaeg, kui kogu rahvas-rahvus ahmis ühes taktis Kaugveri romaane ja põlnd mitte hirmugi, et lugemisoskus ununeb.

Anonüümne ütles ...

heh, vähemalt loeti toda kaugveri, suudeti pidevat teksti jälgida rohkem kui kolm rida...

inimesed, kes kogu aeg teleri või arvutiekraani jõlitavad, areneb veel lühem mälu kui haugil, teaduslik fakt.

Anonüümne ütles ...

Mis sai teil seal eestis sellest sopakirjanikust Kaur Kenderist? Raisk, oli ikka iba mida pidin pool raamatut naivselt kannatama, enne kui systi tabasin ja minema viskasin.

Anonüümne ütles ...

Mis sai teil seal eestis sellest sopakirjanikust Kaur Kenderist? Raisk, oli ikka iba mida pidin pool raamatut naivselt kannatama, enne kui systi tabasin ja minema viskasin.

Inno ütles ...

Kender kirjutab nüüd teiste nimede all. Vahepeal oli Tönis Palts. Siis Rain Lõhmus. Nüüd Milana.

Anonüümne ütles ...

minumeelest oli natuke õel tekst Jani kohta, sama õelalt kirjutab Irja minumeelest ka Innost, ei tea mis värk selle Irjaga ikkagi on...

Anonüümne ütles ...

Presidendilossis pani vaiba põlema kunstnik Kiwa, kes ei ole naklane. Naklastest olid tol peol, teadaolevalt, kohal vaid Aapo ja Vahur. Mitte kuidagi ei saa öelda, et "naklased panid presidendilossi vaiba põlema".