laupäev, 23. jaanuar 2010

Kolm asja Facebook'is, mida igaüks peaks nüüd kohe tšekkima


Väljavõte New York Times'i veebist.

Küllap on paljud teist, kallid kohvikulised, hakanud viimasel ajal Facebook'i kasutajaks (mis algselt oli kinnine lahendus mõnede USA koolide õpilaste ja lõpetajate omavaheliseks suhtluseks, ent nüüd saanud üleilmseks avatud suhtluskeskkonnaks nagu Orkut või Twitter) ja ehk olete ka märganud, et viimasel ajal on kõiksugu vidinaid juurde tulnud. Ekraan on kohe kirju, kaspole.

Nagu kirjutab New York Times, on see seotud kõik viimase aja uuendustega, mis on senisest suletud keskkonnast teinud üleöö avatud keskkonna. Ehk, kõik teie elu on kogu maailma jaoks peo peal, kui piltlikult väljenduda. Ning ka otsimootorite poolt leitav. Mis tähendab, et kõik see, mida te teiste kohta näete, ka nende kohta, kes pole teie sõbrad, on avalikult nähtav ka teie enda kohta. Mis, ma kujutan ette, pole paljude jaoks just see, mida nad päriselt tahaks. Võtame kasvõi isiklikud fotod ja kirjavahetuse, mida paljud ilmselt ei tahaks kogu maailmaga jagada, ent mis on Facebookis pärast detsembris toimunud muudatusi kõigile avalik. Ja Facebook ei hooli enam inimese privaatsusest, sellega peab igaüks ise tegelema.

New York Times annab mitmeid soovitusi, mida teha, et ebameeldivusi vältida. Selleks tuleb võtta menüüst Setting'ute alt Privacy Settings, ja edasi Profile Information. Ja seal, soovitavalt, muuta seadeid nii, et info oleks nähtav vaid sõpradele. Samuti tasuks Settings-Privacy Settings-Search alt muuta seadeid nii, et ka Facebooki otsingus oleks info nähtav vaid sõpradele ning et suured otsimootorid ei leiaks üles sinu Facebooki privaatset infot, selleks tuleb linnuke "Public Search Results" järel olevast kastist maha võtta.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

F-Secure: Facebook Privacy Doesn't Really Exist

Inno ütles ...

Jah, parem on tundlikke pilte üldse mitte kuhugi üles riputada.

Anonüümne ütles ...

Bill Gates loobus ammu juba Facebookist.