kolmapäev, 27. jaanuar 2010

Mis saab meediast peale iPadi?


Väljavõte gizmodo.com veebist.

Küllap huvitab paljusid, mis saab meediast peale iPadi. Ma kujutan ette, et see on umbes sama, mis sai muusikast peale iPodi. Ja mitte ainult, meediaturg on nagunii juba pahupidi pööratud, sest üha enam inimesi hangib infot veebist. Seda eriti Eestis, kus ka enamik tuludeklaratsioone täidetakse internetis. Ja kus arvuti kasutamist õpivad usinalt vanaemad-vanaisad.

Kogu maailmas lähevad üksteise järel pankrotti ajalehtede kirjastused. Ning tekib üha uusi võrgu- ehk veebimeedia väljaandeid. Näiteks Lätis asutasid suurimast päevalehest Diena lahku löönud juhtivad ajakirjanikud veebiväljaande Cita Diena. Soomes tegutseb juba mitu aastat ainult veebis ilmuv ajaleht Uusi Suomi. Eestis veel ainult veebis ilmuvat ajalehte ei ole, ent pea seegi ei teki. Koondatud ajakirjanike baasil. Kaua nad ikka kodus istuvad ja aega surnuks löövad. Ja nagu öeldakse, korra ajakirjanik, lõpuni ajakirjanik, ega seda pisikut nii lihtsalt välja ei saa. Küll nad ka oma väljaande teevad. Ja vaadake siis ette, te Luiged, Kadastikud ja Rõtovid, te dinosaurused, kes pole viitsinud uue ajaga kaasas käia ja loobunud armastusest trükipressi ning paberi vastu. SEE AEG ON IGAVESEKS LÄBI!!! Uudis on selline, mis otsib teed avalikkusse, ning kui tal on valida, kas teha seda valguskiirusel, või postiautoga, siis mis te arvate, kumma variandi ta valib?!

Seni on võrgus uudiste tarbimiseks olnud peamine takistus sobiva vahendi ehk riistapuu puudumine. Ent ka see aeg muutub kiiresti. Juba praegu on enamik müüdavatest arvutitest laptopid, mis võimaldab uudiseid lugeda mõnusalt voodis lesides, nagu ajakirja või raamatut. Nüüd, kui väljas on iPad, on võimalik seda teha lausa lamades, lihtsalt näpuga järge ajades, nagu päris ajakirja või raamatu puhul.

On selge, et meediamaailmas on toimumas viimase mitmesaja aasta suurimad muutused ning kes nendega piisavalt kiiresti kaasas ei käi, need surevad. Ja nende asemele astuvad kiiresti uued.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väidetavalt ilmub Eestis üks ajaleht ainult veebis - Harju Ekspress, mis löödi Keilas toimetusest välja. Või miski jama seal oli.

Anonüümne ütles ...

Samas kui terve päev on arvuti ekraani vaadatud vöi excelis numbrikesi kokku aetud, siis öhtul kui lugeda, siis ikka raamatut vöi paberit. Ei jöua teist ekraani enam vaadata. Sama kehtib ka TV kohta.

Anonüümne ütles ...

Lõik Iivi Masso Postimehe arvamusliidrite ees peetud kõnest:

"Kuidas on see seotud siinse poliitilise kultuuriga?

Mitmel moel. Ärapanemise spiraalis kinnitame oma liialdustega ise välist propagandat: Eesti valitsust on sõimatud liiga kergekäeliselt «fašistlikuks» ka siin. Üks Eesti suuremaid erakondi reklaamis oma ajalehes soomlasest propagandisti, kes eitab rahvusvahelisel areenil Eesti riigi olemasolu õigust. Sama erakond on rahaliselt toetanud eesti blogiste, kes lisaks argisele laimu ja sõimu levitamisele teevad sama propagandistiga avalikult koostööd."

Anonüümne ütles ...

Mis saab meediast peale Ingridit?

Anonüümne ütles ...

Küllap huvitab paljusid, mis saab kesikutest peale Savisaart. Ma kujutan ette, et see on umbes sama, mis sai Tallinnast peale Savisaart.

Puuded ahju!

Anonüümne ütles ...

Tulevik on tume. Tuelvikus on AINULT kohvikud.