reede, 1. jaanuar 2010

Vanad ajakirjandusjuhid uue ajakirjandusega jännis



Väljavõte Päevalehe veebist.

Päevalehe veebi ID-kaardi eksperimendi taustal torkab silma laiem trend: vanad ajakirjandusjuhid on uue ajakirjandusega jännis.
Näiteks Eesti Ekspress, mis kunagi oli Eesti ajakirjanduse lipulaev, on viimasel ajal selgelt ära kukkunud. Endisest Ekspressist on järel vaid riismed. Ekspressi veeb on justkui mõnitus veebiajakirjandusele. Ekspressi juhib Priit Hõbemägi, selgelt vana kooli mees, kõrge KGB ohvitseri poeg, kes on küll hea jutuga ja edev, nö kaubandusliku välimusega, ilusti kustud-pestud-kammitud mees, püüdes kopeerida oma leivaisa Hans H. Luike, ent on selge, et tema nö ajukapasiteedist jääb kõvasti vajaka. Ta ei suuda teha ajakirjandust, rääkimata heast ajakirjandusest, rääkimata uuest ajakirjandusest. Sellest tulenevalt pole Hõbemägi suutnud leida sobivaid inimesi võtmekohtadele, paljud head tegijad on lahti lastud ning kaardimajake kukub kolinal kokku. Hans Luik, kes algusaegadel Ekspressi üleval hoidis, seda enam ei suuda, sest tal on must miljon muud tegemist.

Või võtame sellesama Eesti Päevalehe. Mida juhib Lea Larin, Hans Luige usaldusisik, kel ajakirjandusest, rääkimata uuest ajakirjandusest pole õrna aimugi. Kes püüab kopeerida seda, mis teised ees teevad, ent ebaõnnestunult. Kokkuvõttes on Päevaleht aasta-aastalt marginaliseerunud. Kunagisest Põhja-Eesti juhivast lehest, millel oli Helsingin Sanomatega sarnane potentsiaal, on saanud nišiväljaanne, nagu Äripäev.

Või Postimees. Mart Kadastik ei tea uuest ajakirjandusest samuti tuhkagi, ent tal on abiks Norra juhtiv meediafirma, kellelt teadmised üle võetakse ja kohandatakse Eesti oludele. Samuti oli hea leid noore ja andeka mehe Aivar Reinapi paigutamine veebimeedia juhiks. Mistõttu on Postimehe veeb praktiliselt nullist tõusnud Delfi kõrvale üheks juhtivaks veebimeediaks. Samuti oli hea leid Anu Saagimi paigutamine meelelahutusveebi etteotsa, ent Saagimi kõrvale oleks vaja inimest, kes ajakirjandusest midagi jagab. On näha, et Saagimil on ideed ja algne entusiasm otsa saanud.

Õhtulehte juhib samuti noor ja hakkaja Väino Koorberg, mistõttu on Õhtulehe veeb tõusnud samasse ritta Delfi ja Postimehe omaga. Delfi juhiks läinud Koorbergi endine kolleeg Urmo Soonvald ei ole aasta jooksnud suutnud millegagi üllatada, mistõttu võib arvata, et Õhtulehe veeb läheb varsti Delfist mööda.

Mis saab Delfist? Hea küsimus. On selge, et Soonvaldi toomine Delfi juhiks pole oodatud efekti andnud ning Delfi tammub paigal. Loetavusele mõjub hävitavalt kommentaaride mass-rehitsemine. Kui panete tähele, siis Õhtuleht sellega ei tegele. Delfi direktoriks toodud endine saneerija lööb varsti karmilt käärid sisse ka kuludesse, mistõttu on oodata, et sisu kvaliteet veelgi kukub.

Delfi häda on laiemas plaanis selles, et vana kontseptsioon, kus uudiseid lihtsalt kokku rehitseti ja pakuti neile kommenteerimisvõimalust, enam ei tööta. Ent Delfi palgal on vähe häid ajakirjanikke, kes suudaks kvaliteetset sisu toota.

Mis saab edasi? Ma prognoosin, et terad eralduvad sõkaldest, kõvemate tegijatena jätkavad Postimehe ja Õhtulehe veebid, samuti Äripäev kui liider omas nišis. Ülejäänud kustuvad vaikselt ära ja nende asemele tõusevad loetumad blogid. Delfi läheb kinni nagu kunagi Mega portaal, mida vedasid, NB! needsamad nimetatud Hõbemägi ja Larin. Hans Luik ja tema jüngrid ei oska veebimeediat teha ja on sellega kõrbenud. Ning, mis seal salata, ohverdades pabermeedia, mida nad teha oskavad.

44 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuulge, kui te nii targad olete, miks te valimistel kahe peale kokku seitse häält saite?

Inno ütles ...

Poliitikas oleme kobad.

Anonüümne ütles ...

a tehke siis oma delfi. ma ei ütleks, et teie plogi karvavõrki kas või oma kujunduselt läheneks mingile uuele trendikale meediale.
sisu ma üldse ei kommenteeriks.

Anonüümne ütles ...

Ääretult nõrk ja lapsik analüüs. Online veebimeestikku vaadates on näha paraku just teiekirutud Delfi kerkimist aina jõulisemalt esile ja just Postimees online langemine, mida sellise mahu juures nagu ei ootaks. Kui vaadata inimarvu Delfi ja Postimehe vahel siis on jube arusaamatu, kuidas Postimees raha korstnasse kirjutab ja Delfi lihtsalt asju ära teeb nende eest. Äripäeva veeb ei kannata paraku kriitikat ja Õhtuleht ei tee muud kui kopeerib Delfit. Seega, tõmmake nüüd pead liiva alt välja. Ekspressi veebivariant on nõrk ja arusaamatu.

Anonüümne ütles ...

Perse lähevad nad sellepärast, et üritavad iga hinna eest oma Uue Maailmakorra ehitamisega ametis olevatele ziioniperemeestele meeldida ja on sunnitud selleks räige tsensuuri teed minema, sest siledaktriikimata ajudega ja mõtlemisvõimeline lugeja-kaasarääkija on neile surmaoht. Sellega kaotavad nad mõtlemisvõimelised lugejad ja on sunnitud ellujäämiseks kolletuma. Ainult sügavas unes viibiv, iseseisvast mõtlemisest võõrdunud ja international bankersite poolt "rõngastatud" lugeja on uue maailmakorra ehitajatele vastuvõetav. Teistsugustel tuleb suu kinni toppida, et isegi kommentaariumite kaudu poleks võimalik piiskagi tõde lambakarjana karjatatavate lugejateni tuua. Ütles ju seesama goide ülemkarjus Hõbemägi EPL peatoimetajana töötades, et niikaua kui tema sellel kohal töötab ei ilmu EPL veergudel Tiit Madissoni teemadel ridagi.

Anonüümne ütles ...

Muidugi on üks persse kukkunud ajakirjanik õige mees hinnanguid andma. Kas Kesknädal veel avaldab sind, või on see viimanegi väljund sulle suletud?

Anonüümne ütles ...

irw. sina möku muidugi tead ajakirjandusest jube palju. sama hästi võiks ahv arutleda banaanide kvaliteedist.

Inno ütles ...

Elame-näeme!
Ja kust paremat analüüsi saab lugeda? Loeksin meeleldi.

Postimehe viga on see, Kadastik üritab nagu ka teised vana kooli mehed vägisi lehte elus hoida, veebinduse arvelt. Aru saamata, et see on laiba mõnitamine. Kui kogu Postimehe mansahvt hooga veebi teeks, siis oleks ka tulemus märgatavalt parem.

Inno ütles ...

Postimees proovis ka eelmisel aastal veebi kinni keerata, aga see eksperiment oli lühiajaline. Neist piirangutest on võitnud ainult Delfi. Ent kui Postimees loobub sellest, on Delfiga kööga. Delfi on elus Kadastiku armust, või õigem oleks öelda, et rumalusest.

Inno ütles ...

13:16le:
noh, ma arvan, et 800 miljoni eest teeks ka tädi Maali omale Delfi.

Inno ütles ...

Kujundus ei mängi veebis suuremat rolli. Mis kujundus on Google'il, maailma juhtival interneti-firmal? Rolli mängib sisu.
Nii nagu ei mängi restorani puhul rolli kujundus, vaid toidu kvaliteet.

Irja ütles ...

Ahvid on suured eksperdid banaanide alal. Palju paremad kui inimesed.

Inno ütles ...

13:39le täienduseks:
ma arvan, et vabamüürlusega pole siin mingit pistmist, vaid valitseb nõuka-aegne mentaliteet, kus teatud arvamusi lihtsalt ei lasta läbi. Seetõttu kuivab arvajate ring kokku ja lõpuks ei huvita kedagi enam ka nende väheste arvamus.

Inno ütles ...

Luige traagika on lisaks see, et ta on lähedalt seotud nii paljude inimeste ja huvigruppidega, et tema väljaanded ei saa praktiliselt mitte millestki vabalt kirjutada. Varem olid selle viirusega nakatunud Ekspress ja Päevaleht, nüüd ka Maaleht ja Delfi. Sama lugu oli ka Kruuda väljaannetega, kus kruuda kehtestas nö omad reeglid, mille tulemusel väljaanded samuti kõrbesid.

Ajakirjanduses, nii nagu ka mitmel pool mujal on peamine reliikvia VABADUS. Vabadus kirjutada persoonidest ja sündmustest vabalt, selliselt nagu asjad on.

Inno ütles ...

Miks mind see teema huvitab, kuna olen veebimeedia fänn ja mul on kahju, kui selle valdkonna areng pidurdub.

Anonüümne ütles ...

Naljakas, et te olete kõike kritiseerima mihklid, aga enesekriitika on täielik null. Proovi alustuseks oma blogi IE-ga vaadata ja siis võta sõna veebimeedia teostuse kohta.

Anonüümne ütles ...

Teie blogi kujundusega on nagu on, allapoole kriitikat, aga see pole kõige suurem häda. Kui sul pole korraliku viirusetõrjet siis on mõtekam IE-ga siia mitte ronida, nii nakatunud igasugu viirustest on see teie ajaveeb. Inno ilmselt kolab mööda pornosaite ja korjab sealt igasugu satikaid ülesse ning pärast toksib sama arvutiga siia tekste. Nii need viirused levivad. Tegelikult tõsiselt ka, asi on päris hull, püüdke mõne patsiga poisiga konsulteerida.

Anonüümne ütles ...

Igasugune vabadus on tore asi, aga vabadus eeldab ka vastutust.
Kas Inno see on ikka päris normaalne, kui näiteks kommentaare üldse ei modereeritaks, seda eriti anonüümsete kommentaaride osas?
Kommentaariumites toimuv arutelu on huvitav, kuid seda eelkõige siis, kui ka seal valitseb kvaliteet, Õhtulehe ja Postimehe kommentaariumite vahe on kohati öö ja päeva minu arust.

Anonüümne ütles ...

te viimased tropid olete oma arvuti peale vist väga vihased, et IE-d brauserina kasutate???

Anonüümne ütles ...

Ka Firefoxiga siin käies korjab viirusi kui ei ole head viirusetõrjet. See sait on nii nakatanud ja IT poole pealt unarusse jäätud.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on oodata Inno nutulaulu sellest, kuidas neid kiusatakse ja seepärast on siia viirusi sokutanud Ansip, Ingrid ning Toompuiestee...

Anonüümne ütles ...

15:27: IE kasutamiseks on mul omad põhjused, mida ei viitsi siin lahata, pole oluline. Siinne keskkond on ainus minu poolt külastatavatest saitidest, mis IE-ga ei toimi, nii et pole otsest põhjus brauserit vahetada. Samas, kui see siin pretendeerib kasutajasõbralikule keskkonnale, tuleks ka minusugustega arvestada, eks.

Anonüümne ütles ...

millest siin räägitakse
tõesti saate sellelt lehelt viiruseid
?
naljakas ma vist mäkikasutajana ei saa teemadest yldse aruja leht on töötand ilusti

Anonüümne ütles ...

inno teeb vana äp peeruna kummardusi lehele, mille lugejaskond oli 70 k siis kui EE ja ML veebikeskkonnad alustasid. Nüüd on ÄP lugejaid ikka 70k, aga EEl ja MLl eraldi 140k

Anonüümne ütles ...

"Delfi on elus Kadastiku armust, või õigem oleks öelda, et rumalusest." - need Inno sõnad on tõesti n.ö otse naelapea pihta. Kuid! - unustada ei tohi, et terve meie meinstriimmeedia kargab kadrilli ühe vilepuhuja viisi järgi ja kui üks tantsija liiga hoogsaid pöördeid hakkab võtma, mille tõttu teised tantsupõrandalt kõrvale puksib, siis peab ta paratamatult REEGLEID RIKKUMA, elik etteantud meloodiast kõrvale kalduma. Teiste sõnadega: ta peab võimaldama kirjutada Tõde. See on lubamatu ja on kõikide normidega vastuolus.

Anonüümne ütles ...

>Ka Firefoxiga siin käies korjab viirusi kui ei ole
> head viirusetõrjet. See sait on nii nakatanud
> ja IT poole pealt unarusse jäätud.

Tõsi ka või? Tõesta palun oma väidet. Näiteks screenshottidega sinu viirusetõrjest, mis sellelt saidilt midagi leiavad.

Anonüümne ütles ...

"Kujundus ei mängi veebis suuremat rolli. Mis kujundus on Google'il, maailma juhtival interneti-firmal?"

Uskumatult rumal väide. Google'i lehed on VÄGA täpselt disainitud seatud eesmärke täitma. Isegi otsingulahtri tähesuurus pole juhuslik, vaid töötati välja katsegruppe kaasates.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

www.playboy.ee lehekülg on ajutiselt suletud!
Huvitav miks?

Anonüümne ütles ...

see uus epl.ee on ikka totaalne crapp...mingit ameerikat oleks nagu proovitud teha...aga sittagi ei tulnud v2lja

andry ütles ...

Ma olen päris nõus, et eesti ajakirjandus ei oska veebimeediaga hetkel midagi korralikku peale hakata. HETKEL

Sest selge on, et veebimeedia on tulevikumeedia. Isiklikult meeldib mulle Päevalehe algatus ID kaardiga end registreerida, sest ...

... ajakirjandusel ei ole ainureliikviat. VABADUS ainuüksi, heh, see viib The Suni taoliste väljaaneteni või siinse enamast saastase tunde tekitavate sissekannetyega blogini.

Pigem pakuks ma, et ajakirjanduses on olemas püha kolmainsus: Vabadus, Vastutus ja Ausus.

BLECH

Anonüümne ütles ...

Tohohh, pornosait suletud, elektrik ei saa "sporti" teha.

Inno ütles ...

Ma ise vaatasin seda saiti IEga, mingit probleemi polnud. Sa 15:04 peaks oma arvutit kontrollima, võibolla käid ise kuskil salaja pronot vaatamas ja oled viirused alla laadinud. See bloog siin töötab Google'i keskkonnas ja see keskkond ei võimaldaks mingite viiruste levitamist, see oleks skandaal. Ning kui siin viirused ka on, tuleks pöörduda Google'i poole.

Anonüümne ütles ...

Euroopas üha tavalisem kommenntaariumite modifitseerimine(ainult “sobiva” maailmavaate lubamine) või isegi keelustamine on üha kindlamalt jõudmas ka Eestisse.

Viimasel paaril aastal on justiitsministeerium teinud mitu ettepanekut kommentaariumi reeglite karmistamiseks mitte pelgalt roppuste piiramiseks, vaid eelkõige ka süsteemi kriitiliste edastuste rangemaks piiramiseks. Juba ongi mitmed veebiuudiste saidid karmistanud reegleid, mis ei piirdu ainult mõistliku ehk roppuste ja solvangute kustutamisega, vaid võitlevad ka “vales” mõtteviisis kirjutatud kommentaaride vastu. Selles pole muidugi midagi uut siin Euroopa Riigi osas – Saksamaal näiteks on oma väidete kinnitamiseks vm otstarbeks keelatud linkide jätmine.

Ma pole ise eriline kommenteerija, kuid kommentaariumis toimuvat vahel ikka jälgin ja üsna tihti on näha, kuidas täiesti argumenteeritud ja vaenu mitte õhutavad kommentaarid kaovad. Miks nii? Aga, kuidas muidu saaks edukalt edastada ametlikku ja poliitkorrektset pooltõde uudisena, kui kommentaariumis mitmekümned inimesed selle kõik selgelt faktide lisamisega ümber lükkavad ja naeruvääristavad?

Inno ütles ...

Ma olen ise ka täheldanud, et täiesti süütud argumenteeritud, allikaviitega kommentaarid kaovad ära. Näiteks seoses selle pedofiilia teemaga.

Anonüümne ütles ...

Järelikult oled ise ka seal komminud, Innoke!
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Iirielektrikul on nyyd kyll kusi majas ei saa enam igal pool anona kommida
saab näha kaua inno tal siin tatti pritsida laseb!

Anonüümne ütles ...

Kõigepealt lasti kommentaarid vabaks, delfi oli siin pioneer, inimesed harjusid sellega ja aeg on kraanid kinni keerata.

Ja nüüd saab kommida ainult ID-kaardi, varsti ka sõrmejälgede ja ja sissesüstitud mikrokiibi abil. Kõik teie mõtted saab tuvastatud, lugupeetud kodanikud, juurdlust toimetavad asjatundjad...

Ning kui aeg on käes, siis eraldatakse terad sõkaldest, kas te tõesti arvate, et loomavagunid on kuhugile kadunud? :D

Inno ütles ...

Ma, vastupidi otsisin sealt komme pedofiilia teemal ja panin tähele, et mõned kadusid ära.

Anonüümne ütles ...

Siit on ju ka mõned pedod kadunud nagu tina tuhka, Innoke!
Ja kõikidest pededest siin ka kirjutada ei saa, miks küll nii ?
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Selle Google'i serveri kaudu viiruste levimise (ning IE) teema tekitas siia ilmselt keegi KAPO korraldusel.
Kui muu ei aita, tuleb vähemalt püüda siinset lugejate arvu hirmutamisega allpool hoida.
Kapo vist KGB vana taktika-raamatu kuskilt välja otsinud.

Anonüümne ütles ...

epl läheb nüüd küll pankrptti, inno ole hea vaata kas sa leiad sealt juba mõne id kaardiga kirjutatud kommentaari,mina veel ei leidnud.
eplilie teenisid raha järgmised tegelased-skisifreenikud-olev ait põllumeeste kogust,töötu wannabe nats iisopi ummi eipist,judeojunn voldemar gross maardust,kes kommix küll oma nime alt kui tal vaid id kaart olex ja mingi kommar tehasetööline täheke.

Anonüümne ütles ...

KUi I&I blogisse peaks ühel päeval saama komme kirjutada ainult ID-ga või muud moodi registreerudes, vajuks se paarike õige pea unustusse. Keegi lihtsalt enam ei kirjutaks siia, sest kesse tahab, et tema ja ta eel- ja järeltulevad põlved blogiomanike poolt läbi saetakse ja hööveldatakse; aga kui kirjutada ei saa, langeb oluliselt ka siin käijate arv, sest kaua sa neid Inno meedia-kopipeiste ja Ingridi süütegude paljastusi ikka lugeda viitsid, kui isegi oma arvamust selle kõige kohta ei saa välja öelda. Ehk on isegi silmaklappidega Tähismaad täheldanud, et seni on enamus siia kirjutajaid nende vastu, ja jutt, et tegemist on a. Ingridi b. kapopedede c. reformi palgaliste kommijatega ei peaks küll kellelegi peale minema. Elektrimees, sobreeromees, ilusmees moodustavad nagunii omaette seltskonna.

Anonüümne ütles ...

Viimasega täiesti nõus! Ilma naljata! Naelapea pihta tabasid!
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

"tubli", irja @ 14.20. sinu probleem ongi selles, et ahvid tegelikult ei söö banaane. vähemalt vabatahtlikult, looduses mitte. see lapsus võtab sinu kui nähtuse hästi kokku.