teisipäev, 23. veebruar 2010

Juhan Saul-Grossi hädades on süüdi Mare Lust

Kommenteeriks natuke ka täna Jussi (meie sõbra Juhan Saul-Grossi) suhtes tehtud otsust. Selle tegi siis Tallinna Ringkonnakohus kohtunik Julia Katškovskaja eesistumisel (teised kohtunikud olid Malle Preimer ja Ivi Kesküla). Julka otsustas,  et Leo Kunmani otsus, millega Jussile lähenemiskeelu rikkumise eest kaheksa kuud türmi määrati ja millest tal kaks kuud reaalselt ka ära istuda tuli, oli igati õige ja seaduspärane. Kohus ei pannud millekski Saul-Grossi kaitsja Sven Sillari väiteid, et lähenemiskeelu rikkumine oli tõendamata, kuna oli sõna sõna vastu (Jussi eksi sõna Jussi sõna vastu) ning kuna Harju Maakohus säädis Jussile 28. 06. 2007 tegelikult kaks piirangut: esiteks lähenemiskeelu, millega keelas Jussil läheneda oma eksile äratundmiskaugusele, ning teiseks keelu temaga telefoni, meili jm vahendusel ühendust võtta. Advokaadi hinnangul võiks kriminaalõiguslikult karistatavaks lugeda vaid lähenemiskeelu rikkumist, mida aga Juss teinud pole, sest meilimist ja messimist ei saa pidada lähenemiseks äratundmiskaugusele.

Kohtu seisukoht oli aga, et lähenemiskeeld on tõendatud Jussi eksi ja tema ema ütlustega, ning et ka meilimine ja sms-id käivad selle lähemiskeelu alla, mis keelas Jussil oma eksile äratundmiskaugusele läheneda.

Lugu on iseenesest naljakas, sest ka Jussi eks on Jussile lähenenud. Kohtu seisukoht on ses küsimuses päris naljakas: eks tohib Jussile läheneda, aga Juss eksile ei tohi. Minu meelest on see Ringkonnakohtu otsuse kõige totakam osa, mille põhjal võiks isegi öelda, et kohtunik Katškovskaja oin vist natuke nupust nikastanud, sest kui ikka kannatanu ise läheneb süüdistatavale, siis seda tuleb mõista nõnda, et kannatanu ei ole tegelikult huvitatatud sellest, et süüdistatav temale ei läheneks. Võib-olla ta isegi nati provotseerib süüdistatavat, mängib niiütelda kassi-hiire mängu. Nagu Tomi ja Jerry multikas, kus hiir näitab kassile pikka nina, nõnda et kass ägestub ja teda üle pottide-pannide taga ajama asub. Siis on hiire vaprus kadunud ja ta peidab end suure koera selja taha, kes näitab kassile väikse, armsa hiire kiusamise eest uut ja vana.

Täpselt sama lugu on Juhani ja ta eksiga. Eks on nagu hiir, kes keksib Jussi nina ees, viibutab oma väikseid rusikaid ja ajab keele pikalt suust välja, kuni Juss ägestub ja saadab mõne vihase kirja või sms-i. Seepeale tormab eks kohe õiguskaitseorganitesse või andmekaitseinspektsiooni kaebama ning nood asuvad siis hoolsalt hiir-provokaatorit kaitsma. Mõistmata, et hiirele on selline õrritamine omamoodi elustiiliks ja lõbusaks ajaviiteks.

Tegelikult on Ringkonnakohus muidugi äärmiselt lolli otsuse teinud, sest kellelegi meilide võ sms-ide saatmist ei saa lugeda selliselt sõnastatud lähenemiskeelu rikkumiseks nagu see oli Jussi 2007. aasta otsuses. Meili kirjutamine või sms-i saatmine pole ju lähenemine äratundmiskaugusele, vaata seda nii- või naapidi. Seega tugines Jussi kaitsja Sven Sillar minu meelest oma kaebuses õigetele asjaoludele.

Kuid kes on siis tekkinud olukorras süüdi? Minu meelest saab siinkohal süüdistada vaid Jussi esimest advokaati, kes oli - üllatus! üllatus! - vandeadvokaat Mare Lust isiklikult. Kes lasi Jussile sellise lähenemiskeelu ülepea kehtestada. Lust oli nimelt sel ajal Jussi advokaat, kui talle selline keeld kehtestati.

Seega HOIATUS - ärge jumala eest võtke endale sellist advokaati nagu Mare Lust. Lõpetate türmis nagu Juss ja peate pärast veel aastaid tema tehtud vigu klaarima. Isegi kõige paremad advokaadid jäävad selliste äärmiselt rumalate vigade klaarimisega hätta.

On ennekuulmatu, et lähenemiskeeld kehtestatakse meilide või sms-ide alusel. Aga Mare Lust, näe, lasi Jussile sellise keelu peale panna. Leo Kunmani otsus ja tema poolt lähenemiskeelu rikkumise eest määratud kaheksa kuud on Mare Lusti väga halva advokaaditöö kurb tagajärg.

Loodame, et Riigikohus on targem kui Ringkonnakohus ja seab õigluse uuesti jalule. Juss on küll vahetevahel temperamentne nagu kunstiinimesed ikka ja võib vihahoos mõne kurja kirja kirjutada, aga ta ei ole kuri inimene. Ja see on suur vahe, kas inimene annab sulle kolki käte või sõnadega. Sa ei pea ju kirja lugema, kui ei taha. Alati on võimalik mitte suhelda, näiteks meilid blokeerida või telefonikõne mitte vastu võtta, numbrit vahetada. Kuna Jussi eks seda ei teinud, siis ta tahtis ilmselt ka ise suhtlemist jätkata. Aga kui nii, siis miks karistada ainult Jussi?

35 kommentaari:

Anonüümne ütles ...


Tegelikult on Ringkonnakohus muidugi äärmiselt lolli otsuse teinud


Tegelikult päris huvitabki kedagi perssekukkunud lüürilise juristi arvamus, eksole?

Irja ütles ...

absoluutselt. anonüümse kommentaatori arvamus huvitab see-eest aga kõiki. nii et keep those pearls coming. ainult et ole ettevaatik, sest sa ei taha ju pärleid sigade ette loopida? targem oleks avaldada raamat.

Anonüümne ütles ...


Alati on võimalik mitte suhelda, näiteks meilid blokeerida või telefonikõne mitte vastu võtta, numbrit vahetada.


Ja miks mina peaks tõmblema, kui mingi piider on nõuks võtnud minu kulul nalja teha? Loomulik, et ohver soovib sellise võimalikult pikaks ajaks paigutamist kuhugi, kus kirjalik suhtlus on piiratud ülemise nari laudade uuristamisega.

Anonüümne ütles ...

Suhtlen täitsa vabalt. Kes sa ise oled, 23:58? Puhh või Nodsu?

Irja ütles ...

tore ju siis, kui sa vabalt suhtled. palju hullem oleks, kui sa üle pingutaks.

Inno ütles ...

0:01le:
tore ju, kui vanemate lahkuminekul saab üks neist automaatselt piider, kes teisega enam lapsega kohtumise küsimustes ühendust ei või võtta ja kes selle eest lausa trellide taha pannakse. Tere tulemast täielisse Eesti Vabariiki! Kes siin tahab veel isaks saada?!

Jussi-suguse saatusega mehi on Eestis tuhandeid. Keda riik mõnuga peedistab, selle eest, et nad on julgenud isaks saada.

Anonüümne ütles ...

Irjake, kuidas see Nõukogude Armee ja Sõjalaevastiku aastapäev ka siis möödus. Osalesite ka mõnel üritusel oma seltsimeestega?

Anonüümne ütles ...

Piider, fiider või siider, vahet pole. Point oli, nagu sa isegi aru said, selles, et Türja arvates peaks ahistamise ohver alla andma ja põgenema - antud juhul siis ise vaeva nägema enda kontaktide muutmisega jne., sest "vahest on mõni kunstiinimene selline keevaline" ja mõista ning haletseda tuleb teda. Ainult teda, mitte vastaspoolt. Too emigreerugu, kui "kunstnikunatuuri loomingulised pursked" ei meeldi.

Anonüümne ütles ...

Inno, kui riik ei meeldi, siis tuleb oma kimpsud ja kompsud kokku siduda ja mõnda demokraatlikumasse riiki kolida, näiteks Venemaale.
Võime korjanduse teha, et sulle ja Irjale üheotsa pilet Peipsi taha osta.

Irja ütles ...

möödus toredasti, kuis siis muidu. ikka osalesime. viisime lilli lenini hauale.

Anonüümne ütles ...


Tere tulemast täielisse Eesti Vabariiki! Kes siin tahab veel isaks saada?!


Mina. Kolm toredat last majas, neljas tulekul. Rõõm muidugi lugeda, et sa ise enam ilmselt paljuneda ei kavatse. Muidugi poleks paha igaks juhuks steriliseerida lasta - iial ei või teada...

Irja ütles ...

raha võite alati tuua, kasvõi öösel. aga meile täitsa meeldib siin. olla, eesti vabariiki kiruda, vene imperialismi heaks töötada.

ei kurda. mida seal venemaalgi peale hakata. meil siingi otšen horošoo.

Anonüümne ütles ...

Aga sa Inno lase end ära kastreerida, siis ei saa ka kogemata sinust enam isa.

Anonüümne ütles ...


Meili kirjutamine või sms-i saatmine pole ju lähenemine äratundmiskaugusele, vaata seda nii- või naapidi.


Kui kohtu otsusega on selline tõkend määratud, siis tuleb sellest kas kinni pidada või arvestada tagajärgedega. Ja kui advokaat peab sellist tõkendit ebaseaduslikuks, tuleb otsus edasi kaevata. Punkt. See, et Sillar mingeid "hinnanguid" andis, võib ehk huvitada Sillari vanaema. Hinnang pole ametlik vaidlustamine. Või sinu planeedil on, superjurist Türja?

Irja ütles ...

kes ütles, et ei kavatse isaks saada? ikka kavatseb. ja kolmele esimesele lapsele paneme nimedeks Rjurik, Igor ja Svjatoslav.

Anonüümne ütles ...

A mis ta siis karjub et "Kes siin veel tahab isaks saada!?" Lollakas on või?

Irja ütles ...

Meil on siin lausa superjuristide kolleegium: Türro, Türja, Urro, Urja, Türjunts, Urjunts. Nad käivad, muide, tööl vahetustega. Ja nad ei tee mitte ühtegi otsust enne, kui on konsulteerinud Hundisilma, Notšnoi Pozoori, Hietaneni ja Päkmunniga.

Anonüümne ütles ...

Oh õudust, see ingerlasest nurgaadvokaa ka ei väsi oma lollusi levitamast. Irja, mine tee midagi kasuliku, mine roogi kasvõi lund!

Anonüümne ütles ...

Irja, mine võta parem Innol suhu, kui suu munni täis - näed targem välja.

Anonüümne ütles ...

Lits täis suuga ei räägi!

Anonüümne ütles ...

ommik murelik!

Anonüümne ütles ...

Türjod, palun kirjutage oma blogis sellest mureliku teemast lõpuks (kaua ta siin paluma peab? millal te võtate lõpuks kuulda oma lugejate hääli?) ja pange üles ka see küsitlus, kus inimesed saavad hääletada, kas Murelik. Elektrik ja ULA on kari mölakaid või mitte. Oleks ju huvitav teada, kuidas siinse blogi lugejad suhtuvad paduhulludesse grafomaanidesse?

murespoiss

Anonüümne ütles ...

Täiesti tore emotsioonidest pakatav paskvill. Ma ei hakka lisama, et juriidiliselt täiesti küündimatu tekst, sest seda pole siin ilmselt taodeldudki. Samas juhiksin tähelepanu, et seadusandlus on suht kuiv ja pragmaatiline ala kus otsuseid ei tehta emotsioonidest lähtuvalt.
Irja on ikka üllatavalt sirge ajukoorega, talle sobib vist tõesti rohkem, kui tal on peas ka teine pea, imegu siis seda vähemalt.

Irja ütles ...

küll te olete ikka erutatud, armsad kommarid :)
nii njummi

Anonüümne ütles ...

nonoh. sai keegi siis lõpuks kaineks jah? hakkas jälle mõtlema. millal ta advokaat ärkab ja selle kirjatüki maha palub võtta.
õudne, kui lapsed saavad vahendiks, mille kaudu pidevalt püütakse areenil püsida ja teistele ära panna. hirmus.
eriti jube on see, et igasuguseks kättemaksuks kasutatakse innojairjalast. see laps on ju lausa alaealine. pole teine veel kooligi jõudnud. käib lasteaias alles. aga juba kasutatakse ära.
ärge unustage, et see blogi on teie laps,. seega.... mõelge, milline on teie laps.

Anonüümne ütles ...

Lust on naisi esindades kah lähenemiskeeldusid nõudnud.
Endalgi kogemusi samasuguste fabritseeritud "tõenditega" kohtumääruste asjus.
Õneks oli minul ringkonnakohtus õnne ja lähenemiskeeld tühistati ja saadeti maakohtusse uueks läbivaatamiseks, seoses menetlusnormide rikkumisega.
Lõpuks maakohtus uus kohtunik ei võtnud lähenemiskeelu nõuet proua Mare Lusti ja tema klientide poolt MENETLUSSE! Seega läks see nõue Lsti klientidele maksma riigikõivuba 1450 krooni ja lisaks pani Lust oma taskusse ka mitmed tuhanded kroonid, mis Lust oma töö eest nõudis.
Sit järeldus, ÄRGE MITTE MINGIL JUHUL USALDAGE MARE LUSTI!

TEGU ON SUURE AFERISTIGA, KEDA HUVITAB AINULT RAHA JA MEESTE TÜMITAMINE!

Anonüümne ütles ...

PARANDUS

riigilõivuna 1450 krooni

Inno ütles ...

Lusti taktika võib pelatnäha paista efektiivne, kuna veri lendab, ent pikas perspektiivis ei saavuta Lusti palganu mitte midagi. Seda näitab kasvõi Juhan Saul Grossi juhtum. Grossi eks palkas vastu veel hullema Lusti, Tiina-Mare Hiobi. Võidavad advokaadid, kõige rohkem kannatab laps ja riik vaatab kogu asja vesise suuga pealt, nagu pedofiil.

Anonüümne ütles ...

Jussi võiks veelkordselt metsa viia ning teda korralikult noomida, nagu Veiko Rämmeli sõnul olevat selle retsidivistiga kunagi tehtud.

Juss võiks tööle hakata ning oma võlad ära maksta. Huvitav, kas HETA võlg on talt juba välja mõistetud ning kas pisarsilmi Indrel Saulilt mangutud rahad ära makstud?


Ja mis te siin Lusti sõimate? Lust oli kah ju Jussikese advokaat olnud.

Anonüümne ütles ...

Kas ma sain õieti aru, et Notsnoi Dozori ja Bäckmäni esindaja Irja arvab, et kannatanut tuleks karistada selle eest, et ta ei ole oma telefoninumbrit ahistaja-hirmus ära vahetanud?
Mul on hea meel, et teiesugused võimul ei ole.

Anonüümne ütles ...

indrek saul,keri perse . rämmeliga paras paar palatisse.

Anonüümne ütles ...

Kes teab kellega Indrek Saul moositas Eka viimasel peol? Mis selle lipaka nimi võib olla?

Anonüümne ütles ...

Kuule Gross!

Kuidas võid solvuda otsuse peale,mille teeb püksisittunud ja segaduses lapsemeelne võhik.

Anonüümne ütles ...

Aga otsus mõjus retsidivist Saul-Grossile üllatavalt hästi. Sai neljas (või mõndel andmetel viies) kord reaalselt puuris istutud. Ainult et varasemate varavastaste kuritegude (vargused, kelmused) pealt on Jussike avalikku korra rikkumise peale üleläinud.

Aga tundub, et ega see kord sellele tühikargajale viimaseks jää. Tõenäoliselt saav beel lähiaastal oma kandmata karistuse kätte. Hiljuti juhtusin seda sitakäia Postimaja juures nägema, on ikka ilge kuju küll.

Anonüümne ütles ...

huvitav ikka tõesti, kuidas kõik need hädad ja kohtud ja süüdimõistmised ja ebaõiglused käivad ikka samu inimesi mööda:
no lööge või maha, aga kui inimene on juba mitmeid kordi kinni istunud, siis tasaskordne kinniistumine võib ikka põhjendatud olla, või kui mitte, kui advokaadid on pähh ja riigisüsteem veel pähhim, jussike kaevaku euroopa kohtusse, mis ta siin blogis tänitab? mingi pseudodemagoogia urgas