kolmapäev, 3. veebruar 2010

Mõned küsimused tervisliku toitumise kohta ja Inno kommentaar

Saabus selline küsimus/tagasiside tervisliku toitumise kohta:

Küsiks Innolt-Irjalt hoopis soovitust söömise teemal. Kuidas teie menüü praegu välja näeb? Mida sööte, millest olete loobunud? Mina näiteks ei söö üldse magusat, saia, piima ei joo. Aeg-ajalt tarvitan kodujuustu ja maitsestamata jogurtit. Kui olen uurinud etikette, siis selgub, et maitsestamata jogurtis on nii palju jama sees!!! Hirmsasti tahaks kergemat tunnet. Ostan säästust värskeid köögivilju, aga jääsalatit, mis mu lemmik, seal tihti ei saa. Samuti on tomatid-kurgid täitsa maitsetud. Hiinakapsast rääkimata. Lihast eelistan kanafileed. Aga juba jakkab tunduma, et menüü muutub üksluiseks. Olen suur tatra armastaja. Teen sellega ka mõnusaid salateid-panen tatra üleöö vette ja hommikul on selline mõnus mass, kuhu lõigun erinevaid köögivilju sisse ja tuleb super salat. Säästu miinuseks on see, et normaalset kala pole müügil. Purgi-tuunikala olen aeg-ajalt ostnud, aga lõhet või parema meelega forelli tahaks ka saada. See pidi tervisele hea olema, omega rasvhapped vist olid need? Mõnikord ostan kõrvitsaseemneid ja lisan neid salatitesse. Aga siiski- kui tahan niiöelda tervislikult toituda, siis muutub menüü kuidagi üksluiseks nagu.. Juurikatest teen ka "gemüset". Kas teil on midagi swoovitada veel, kuidas salatid-söögid huvitavamaks muuta? Millist kastet eelistate salatile teha? Olen tänulik, kui viitsite vastata!

Ja selline:

Olen ka nisu-piima-loomsete rasvade kasutamisest loobunud ja tunnen end 100 paremini ja tervemalt kui varem. Hästi hea nipp kõik maistvamaks (ja ka tervislikumaks) teha kasuta küüslaukku, peterselli ja tilli. Kõik need saadused olen kasvatanud ise ja kas soolanud, kuivatanud või külmutanud. Õli (oliiv) ja soola lisamisel saab väga maitsvad toidud.

Veidi teemast mööda, aga mulle käib suisa närvidele, kuidas mõned nn "ajakirjanikud" (Õhtalehe paks Mari-Leen Albers) teevad tasuta reklaami saasttoidule.

Näide on siin:
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=359899


Inno kommentaar:
mina ka soovitaks kasutada oliiviõli, ka kastmete jaoks, maitsestada seda tilli, küüslaugu ja peterselliga. Soovitan muidugi ise kasvatada, see ei tohiks kellelgi üle jõu käia, ning siis talveks külmutada.

Talvel müüdavad kurgid ja tomatid on tõesti maitsetud, seetõttu ma neid eriti ei soovitagi, pigem teha toite peedist ja kaalikast, näiteks. Kasutada rohkem sibulat. Kartulist saab maitsvaid toite teha. Mina eriline nikerdaja pole, lihtsalt keedan peeti ja kartulit, siis koorin peedi ära ja kartul on täiesti hea ka koos koorega, kui enne ära pesta. Näiteks soomlased teevad nii, ja pakuvad seda lausa toidukohtades, koos koorega kartulit. Ka Eestis on hakatud kartulit koorega sööma, ma vaatan, et isegi poodides on müügil nn mundris kartul.

Jääsalatit ja hiinakapsast tõesti pole saada, millegipärast. Ma ei teagi, miks. Üldse on värske rohelise, eriti maitserohelise valik poodides kehv. Ja hind väga kõrge.

Juurikatest saab edukalt teha ka pajarooga. Ma ise pole seda küll teinud, aga see pole eriti keeruline. Mis ma aga soovitan: MITTE süüa väljas, eriti restoranis, eriti Eestis, sest seal pakutav on väga ebatervislik, rääkimata kiirsöögikohtadest. Ma soovitan teha omale toitu ISE, ning seda soovitavalt värskest, töötlemata ja pakendamata toorainest. Ma ise, näiteks sõin üksvahe ainult väljas, ja pakendatud asju, ning tervis läks ikka tuntavalt käest ära. Nüüd teen ise ja tunnen, kuidas enesetunne paraneb. Ise tegemine on ka palju odavam ja selle tunnikese peaks igaüks küll päevas leidma, et omale tervislikku toitu teha. Mina ütleks, oma kogemuse põhjal, et tervislik toitumine on isegi olulisem kui värskes õhus liikumine. Ma ütleks isegi nii, et selleks, et inimene üldse jaksaks väljas liikuda, peab ta kõigepealt tervislikult toituma.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis sa siis yksi kokkadki seal :D ?
Räägid seoses söögitegemisega ainult endast :D

Anonüümne ütles ...

Huvitav...ma nagu piimatoodetest päris vabaneda ei saa, aga ajalt tahaks leiba ka. Liha ei ole oluline. Salatitest, lillkapsast on isu läinud. Ei teagi, mida süüa... kui tervislikust aspektist lähtuda. Isu pole mitte millegi järgi, et nüüd peaks ennast tagasi hoidma möne toidu puhul. Pigem see, et kui tahan alla vötta, et mis see kerge asi siis oleks ja maitseks ka süüa. Kohati on nii, et laadid midagi sisse, aga selle järgi isu ei ole. Söön selleks, et midagi oleks sees.

Anonüümne ütles ...

mida te hommikul sööte? ja löunaks?

ein Mensch ütles ...

Väga õige jutt ja mis rohelisse puutub, siis vanad eestlased lahendasid oma c-vitamiini mured talvel hapukapsaga! Ja muude hapendatud köögiviljadega. Peet ja kaalikas on veelgi ürgsemad eestlase toidud kui kartul, mille päritolu võib väga kahtlane olla.

Ja millele tasub veel tähelepanu pöörata, on GMO-viljad! Näiteks GM-maisil on sellene geen, mis eritab mürki mis tapab kõiksugu parasiite, aga mida ta teeb sealjuures sinu endaga?

http://www.youtube.com/watch?v=94d-KVorSHM <<< väike loeng GMO-toidu ohtude kohta

Googeldage ka CODEX ALIMENTARIUS, soft kill weapons, food wars.

Inno ütles ...

Mina ei saa hapukapsast palju süüa, hirmsad gaasid tekivad. Samas peeti ja kaalikat, palju süda lustib. Kaalikas on lausa hõrgutis!

Mina soovitan süüa tatart. Näiteks õliga algul praadida, maitseks veidi soola, siis vesi peale, ja kui see ära keend, ongi valmis. Kõlbab hästi kala kõrvale, näiteks, või siis koos peedi ja sibulaga. Mulle on selline valik alati hästi mõjunud. Söö palju tahad.

Irja näiteks sööb ka tumedat šokolaadi, Fazeri oma. Ja Sati moca kohvi oleme joonud, see ei ole tekitanud mingeid vaevuseid. Pauligi kohvi ei soovita ma vaenlasele ka, see on selge mürk.

Ka paljud teed on töödeldud lisa-ainetega, mistõttu soovitan juua täiesti naturaalset, Eestis korjatud taimede teed.

Poes müüdavaid külmutatud tooteid ka ei soovita, sest ka neile lisatakse säilitusaineid, et nad ilusad püsiks. Soovitan ise talveks külmutada vilju. Näiteks kodumaist küüslauku, mida suvel ja sügisel saada, aga talvel enam mitte.

Leiba võib ise küpsetada, näiteks Schäri jahust. Saab täitsa hea saia või leiva.

Kui tahad alla võtta, siis pead piimatoodetest täielikult loobuma. Sest piim paisutab keha üles, tekitab pideva tühja kõhu tunde. See on ikka vasika toit.

Aga mida sa, 15:40 siis laadid, kui isu pole? Miks peaks midagi sees olema? Joo siis lihtsalt vett, kui tahad, et miski oleks sees.

Anonüümne ütles ...

Sperma on ka väga kasulik, annab valku ja likvideerib vistrikud näos ja parandab jumet. Kusejoomine pidi ka kasulik olema!

Andke tuld,
Ingrid Tähisberg,
igal alal spetsialist...

Anonüümne ütles ...

Olen Innoga nõus. Tõesti, külmutatud juurviljad poest aitavad hädast välja, kuid saan aru, et päris õiged need asjad ei ole. Kui olen vanaemalt saanud külmutatud marju või juurviljasegusid, siis need on hea maitsega ja tean, et sinna pole lisatud mingeid lisaaineid. Mina olen avastanud enda jaoks hea lahja söögi- hästi kiiresti praen oliiviõlis pisikesed kanafileetükid, teen salati- jääkapsas, tomat, kurk, lehtsalat, paprika, sidrunimahl ja suts extra virgin oliiviõli, lisan veel kõrvitsaseemneid. Nämma, kuigi tean, et need köögiviljad pole tegelikult väga värsked, pigem jama täispritsitud, aga noh, mis teha...soovitan ka kõigile proovida tatra salatit, mis mu lemmik juba ammu. Võtke tatrakruubid, peske need läbi ja pange kaussi koos veega. Las nad "ligunevad" seal terve öö ja siis on hommikul sellised mõnusad terad, mis pole lödid. Nendest saab teha väga head salatit. Lõikuge sinna tomatit-kurki, muud tervislikku, salatit, kasvõi greipi jne....ja saate suurepärase salati. Mina ei maitsesta salatit kunagi majoneesi või hapukoorega. Mulle meeldib segu oliiviõli-sidrunimahla-sidrunipipra-balsamico seguga. Nämm! Muuseas, avastasin, et lillkapsas, mida väga armastan ja aurutan kiiresti, et see parajalt krõpsuks jääks , on ka täiesti toorena väga mõnus suupiste. Väike nõuanne, mida olen viimasel ajal kuulnud: tuleb välja, et porgandi närimine(jällegi üks mu lemmiktegevustest) polegi nii tervislik, kuna porgandi sees see keskel olev juurikas kogub enda sisse pahad jääkained, sama kehtib peakapsa juurikaga, see pidi suisa tervisele väga kahjulik olema. Mina olen lapsest saati armastanud nii porgandeid kui ka kapsajuurikaid, aga nüüd peab vist oma harjumused ümber harjutama:) Soovin kõigile häid söögielamusi. Mida edasi, seda rohkem olen kindel, et söök mõjutab meie elu väga olulisel määral!