neljapäev, 25. veebruar 2010

Praegune olukord on hullem kui sõda - üks mõtlemapanev lugu kahelt majandusteadlaselt Läti, ja ka Eesti praeguse olukorra kohta

Väljavõte counterpunch.org veebist.

Siin üks mõtlemisaine neile, kes väidavad, et Eestis on kõik kõige paremas korras ning mingit kriisi pole ega tule.

Kus kaks tunnustatud majandusteadlast märgivad, et praegune olukord Lätis ja ka Eestis on hullem kui sõda, arvestades seda, millises olukorras on majandus, kui palju inimesi on maalt lahkunud ja kui palju jääb sündimata. Ja nagu majandusteadlased mitmel korral märgivad, pole see olnud kaugeltki see tee, mille Lääne-Euroopa ja Jaapan läbisid pärast teist maailmasõda. Lätis ja Eestis hävitati viimase 20 aastaga kohalik tööstus ja põllumajandus ning inimesed, kes tulid nõukogude korrast välja võlavabalt muudeti Lääne pankade orjadeks. Selle taustal mõjuvad eriti naeruväärsena kaitseväe juhi Ants Laaneotsa eilsed sõnad psühholoogilise kaitse kohta. Eesti on juba langenud, sõbrad! Eesti on juba käest antud, mis kaitsest me siin enam räägime!

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

prääksprääks aga inksu oli peol, äbarikupaar...

kõik on väga sitasti, eriti teie peas, türjapaar...

Inno ütles ...

ohoo, kui tore! lõpks tema suur unistus täitus. kuidas inksul läks? kas mehe leidis?

Anonüümne ütles ...

Inno, ootaks äkki valimised ära. Las rahvas valib. Mis te ikka ennast traumeerite.

Anonüümne ütles ...

narrid ei saa aru, et jutt lätist käib

Anonüümne ütles ...

Hävitati tööstus ja põllumajandus? Kas keegi üritab tõsimeeli väita, et ENSV-s oli konkurentsivõimeline tööstus ja põllumajandus? Et oleks sujuvalt saanud liikuda lääne turgudele kolhooside ja ettevõtetega, mille varustamine toimus riiklike fondide ja limiitide arvelt ning millel oli garanteeritud turg? Think again! Ainuke võimalus sellistele ettevõtetele eluõigus anda oleks olnud totaalselt suletud siseturg. See omakorda oleks tähendanud, et välisturgudele pole asja ka neil ettevõtetele, kes suutsid eksportida. See omakorda oleks tähendanud null väisinvesteeringuid. Ma ei tea, kas Inno tajub, mis riigis me praegu elaksime? Kuna meil maavarasid pole, siis oleks ainukeseks toimetulekusviisiks olnud elanike hoidmine vaesuspiiril. Enamik ettevõtteid oleks riiklikud. Maksud välislaekumistelt oleks röögatud (Irja välismaa-pärandusest võetaks 100% ja vastu antaks siseriiklikke lepalehti nagu nõuka-ajal).

Anonüümne ütles ...

Inno, miks sa kunagi Savisaart laimasid? Savisaar ütles BNS-ile, et kohtusse pöördumine 7. detsembril (2004) Inno Tähismaa kirjutatud loo "Apananskile läks Savisaare-aegse linnavalitsuse arveid 4 miljoni krooni eest" pärast pole veel kindel, kuid ta kaalub seda. Kas Savisaar avas sulle rahakraanid, et oleksid palgaline provokaator, et nüüd teda kaitsed?
Kui kellegil veel on kahtlust, et Inno vaimne tervis on korras, siis mõelge uuesti...
http://uudised.err.ee/index.php?0545781

Anonüümne ütles ...

Veel vaimuhaigeid sünnitisi:
Inno Tähismaa: Skype on parasiit
http://www.ap3.ee/article/2007/01/03/Inno_Tahismaa_Skype_on_parasiit

Anonüümne ütles ...

to 11:00

siis oleks total North-Korea ju.

Peedu ütles ...

Väga murettekitav artikkel. Kaua saab rahvast lollitada? Mind hämmastas 23. veebr. TV3 vist. Pikalt räägiti Narvas 23.veebruri tähistamiseks kokku tulnud veteranidest (u.100) - tähistati armee aastapäeva. Milleks seda marginaalset üritust oli vaja kajastada - ei saanud aru. Eile aga kui nii Tallinnas kui Tartus olid väljas paarsada inimest protesteerimas praeguse maj. seisu üle - seda ei kajastatud üheski uudiste kanalis. Täna hommikul aga Sopome TV uudistes aga Madissoni üritust Tallinnas kajastati ja isegi intervjueeriti teda. Oma riigis toimuvast saab tõelisema ülevaate ikka välismeediast. Ka see on ohutunnet tekitav.

Anonüümne ütles ...

kes väidavad, et Eestis on kõik kõige paremas korras ning mingit kriisi pole ega tule.


A kes seda veel väidab? Enam kui aastataguseid Ansipi leelotusi mitte pakkuda, üritage elada tänases päevas.

Anonüümne ütles ...


Lätis ja Eestis hävitati viimase 20 aastaga kohalik tööstus ja põllumajandus ning inimesed, kes tulid nõukogude korrast välja võlavabalt muudeti Lääne pankade orjadeks.


Tavaliselt on ikka pisarateni naljakas, kui perssekukkunud majandusajakirjanik Urro majanduse teemadel "arvamust" avaldab, aga selline mandumine paneb küll juba kulmu kortsutama - kas Urro kimub pidevalt mingit Notshnoi Pazoorilt saadud odavat anashad või marit, et sellised ajukahanemise sümptomid välja löövad?

Anonüümne ütles ...

Ametlikult on end Saksamaal töötuna registreerinud 3,643 miljonit inimest, mis on 26 000 võrra enam kui jaanuaris.
Kreeka valitsusele ei ole siiani adekvaatselt kompenseeritud 1941. aastal Natsi-Saksamaa invasiooniga kaasnenud kahjusid. Natsid võtsid ära Kreeka kulla, mida hoiti Kreeka Keskpangas. Nad võtsid ära kreeklaste raha ega ole seda iial tagastanud.

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

hullem kui sõda???

Oled sa, kalts, sõda kaugeltki näinud???

Või oled auru all?

Anonüümne ütles ...

inno ja irja vist ei oska inglise keelt, kogu jutt käis lätist :D

Anonüümne ütles ...

jutt käis lätist, aga kehtib ka eesti kohta.
vaadake ise, millega siin rikkaks saadi. transiit, vahendus, kinnisvaraarendus. ja - oluline - maksuvabastus kasumilt. liitintressi toimega arvestades on 10 aastat kasumimaksu puudumist sama hea kui kogutule vähemalt kaks korda samapalju peale maksta. arvestades tagasihoidliku 14% kasumimaksuga.
vanad ehk liialdavad veidi, aga iva on täitsa olemas. kui Deutsche Bank viitsiks oma analüütikuid Eesti peale raisata, äeldaks praktiliselt sama, mis Portugali, Iirimaa (meie suur eeskuju!) , K(G)reeka ja hiSpaania kohta. eesti ja läti struktuurne konkurentsivõime on väga madal. keskenduti sisetarbimise rahuldamisele ning spekulatsioonile, muuhulgas kinnisvaraga.
samas kui Saksamaa, Prantsusmaa ja Austria toodavad.
Sama DB analüüs näitab, kuidas juba nimetatud PIGS (ja Baltimaad, kui viitrsitask uurida), kaotasid oma valuuta konkurentsivõime. Baltlased mõttetult kõrget kurssi hoides, PIGS aga lubades palkade ja hindade põhjendamatut kasvu tootlikkuse suhtes. loomulikult tehti seda laenuraha abil. viimases on ka baltlased muidugi süüdi.

Anonüümne ütles ...

Lätis on hea elada!
http://miljons.com/en/all/best/

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

kuule, sa anonüümne pask, pista omale kuseauku see jutt oma elektrist! ajukääbik rää. neeger naeraks sinusuguse klouni peale.