kolmapäev, 17. märts 2010

Leegionäride marsist, küüditajast ja kapošnikust - Irja arvamus

Irja kommentaar: mina leian, et leegionäridel on õigus marssida. Ma ei ole nõus Öise Vahtkonna seisukohaga, et leegionärid on fašistid. Ja kui ma päris aus olen, siis mulle ei meeldi, et nad peavad vajalikuks minna leegionäridele "Pozor!" karjuma.

Aga. Kuigi see mulle ei meeldi, saan ma ometigi aru sellest, et deomokraatlikus riigis peab olema võimalik meelt avaldada. Ei tohi minna inimesi käisest rebima ja tõukama või neid millegagi pilduda, kuid peab olema võimalik seista plakatitega ja avaldada meelt.

Minu meelest lahenes olukord Riias suurepäraselt. Minu meelest oli see Riia linnapea, kes kommenteeris, et leegionäridel peab olema õigus marssida, protestijatel peab olema õigus protestida ning politsei asi on tagada julgeolek. Mida ju ka tehti. Mitte keegi ei saanud viga, väärikad leegionärid said oma marsi ära marssida ning antifašistid, kelle vanaisad võitlesid Punaarmees, said välja öelda, mis neil hinge peal.

Trehvasime möödunud nädalal Pjotriga, ta plaanis ka Riiga protestima minna. Ta kutsus mindki kaasa, mitte protestima, aga üritust kajastama. Vahetevahel on hea teha tutvust ka vastaspoolega, inimesega, kes vaatab maailma läbi sinust erineva prisma. Enne dozornikutega tutvumist uskusin minagi, et tegemist on mingite hullude märatsejatega, kes käivad piltlikult öeldes kaigas käes ja vaid ootavad parajat hetke, mil uuesti Tallinna linna segi peksta. Nüüd olen nende inimestega üle aasta suhelnud ja võin öelda, et kuigi me ei nõustu kõigis küsimustest ilmselt mitte kunagi (ma ei usu, et nemad hakkavad minu isa, kes ühel luureretkel Punaarmee komandöri tanki otsast maha tulistas, vabadusvõitlejaks pidama, aga mine sa tea), saame me ometigi omavahel normaalselt suhelda. Ja kui me omavahel juba normaalselt suheldud saame ja mõistame, miks ühel või teisel mingit asja vaja teha on (nagu näiteks kas marssida või marssimise vastu protestida), siis see on juba suur samm selle poole, et me saame ühel päeval siin maal kõik koos ilusti elada.

Kordan veel kord - me ei pea kõiges nõustuma. Me võime mõne küsimuse üle koguni vihaselt vaielda. Aga me võime teineteise maailmaga vähemasti tutvust teha ja üritada mõista, miks teine mõtleb ja teeb nagu teeb. Minule on see aasta, mil ma olen nende maailmaga tutvust teinud, igatahes väga huvitav ja silmiavav olnud. Ma olen endiselt oma isa tütar ja kaitsen leegionäre surmatunnini, aga ma olen aru saanud, et täpselt nõnda nagu on minu jaoks vabadusvõitleja minu isa, nõnda on nende jaoks vabadusvõitlejad nende isad ja vanaisad. Ja isegi kui mina nende isasid ja vanaisasid vabadusvõitlejateks ei pea, võin ma ometigi nende tõekspidamisi austada.

Ma arvan, et leppimine peabki algama leppimisest sellega, et igaühele on tema isa või vanaisa püha ning kõigisse, kes sõdisid Teies Maailmasõjas ausalt ja südametunnistuse järgi, tuleb suhtuda austusega, olid nad siis saksa või vene särgis.

Esmaspäevases Postimehes oli Kapo komissari Andres Kahari artikkel, kus ta mõistis rängalt hukka "tšekist" Rudolf Sisaski pisarad (see vana mees, kes Postimehes oma ohvritelt pisarsilmil andestust palus). Mõtlesin alguses kirjutada vihase vastuse, et mida sa, Kahar, raisk, kiusad vana meest, kes ilmselgelt kahetseb, aga mõtlesin siis järgi ja leidsin, et enamasti on selliste artiklite põhjuseks valusad kannatused ja isiklik vaen. Ehk on Kahari enda vanaema ja vanaisa Siberis surnud ning siis on ta loomulikult küüditajate peale maruvihane, olgu nende põhjendused kui siirad tahes.

Sellist ülekohut on muidugi äärmiselt raske andestada. Eriti, kui seda on tehtud inimestele, keda sa armastad. Minugi isa istus kaheksa aastat Vorkuta vangilaagris ja pidas kuni surmani väikest vimma oma sugulase vastu, kes ta üles andis, kuigi ta püüdis seda iga hinna eest mitte välja näidata. Aga siiski, andestada on kuradima raske.

Nii paljuke võiks seda halastust aga siiski olla, et me andestame vanadele inimestele. Sest vaatke, vanadus on juba isegi piisav karistus. Samuti on kõik vanad mehed, isegi küüditajad, palju targemad kui nad olid nooruses ning see, et Rudolf Sisask pisaraid valab ja tehtut kahetseb, näitab, et ta on oma elust järeldused teinud. Miks siis end meie ees alandanud vana mehe lepituskätt põlglikult tagasi lükata?

Lõpetuseks - olgu meie viha kogetud ülekohtu vastu kui suur tahes, nii kalgiks ei maksa oma südant ometigi teha, et me ei suuda vastu võtta siirast ja südamesttulevat kahetsust. Lihtsal põhjusel - sest meie, kes me ei elanud sel ajal, ei tea kõiki asjaolusid, miks kõik läks nii nagu ta siis läks.

Hea Andres Kahar - kui sa ei ole ise elanud sõja ajal, siis sa ei või kuidagi teada, kas sina ise ei oleks käitunud nõndasamuti nagu Rudolf Sisask. Rahuaja inimestel ei sobi sõjaaja inimeste kallal tänitada. Ajad olid siis hoopis teised.

Väga võimalik, et kui Rudolf Sisaskil oleks olnud õnne sündida mitte kaheksakümmend, vaid nelikümmend aastat tagasi, siis temast poleks saanud mitte küüditaja, vaid Kaitsepolitsei komissar. Nagu Andres Kahar.

Ja samuti on väga võimalik ka see, et kui Andres Kahar oleks õnnetumal kombel sündinud mitte nelikümmend, vaid kaheksakümmend aastat tagasi, siis temast ei oleks saanud mitte Eesti Vabariigi julgeolekutöötajat, kel kokkupuuteid ajalooga, vaid hoopis NKVD julgeolekutöötaja, kel kokkupuuteid küüditamisega.

Nagu Rudolf Sisask, keda ta nüüd Postimehe artiklis ülbelt "tšekistiks" nimetab.

"Juhiseid ajakirjanikele" Kapos juba koostamisel?

Eesti on Euroopas erandlik riik, sest vaid siin sekkub julgeolek, Kaitsepolitsei sedavõrd brutaalselt ajakirjanduse tegevusse. Minu meelest oli Risto Berendsoni artikkel küüditaja Rudolf Sisaski kahetsusest üks paremaid viimasel ajal ilmunud artikleid ning Kaitsepolitsei komissar Andres Kaharist oli äärmiselt taktitu hakata ajakirjanikule tema töös juhiseid andma. Rääkimata sellest, et demokraatikus riigis on tavatu, et julgeolek hakkab ajakirjandusele juhiseid andma!

Sisuliselt võttis julgeolek (ja seda vägagi karmis toonis!) Postimehes sõna selle kohta, kuidas ajakirjanik oma tööd tegema peab. Kapošnik ütles ajakirjanikule, mida ta tegema peab, ja seda vastuvaidlemist mittesallival toonil. Päris huvitav, kas pole?

Eesti läheneb üha enam Hiinale, Põhja-Koreale ja Türkmenistanile. Ilmselt hakatakse varsti kõiki artikleid kirjutama Kaitsepolitsei näpunäidete järgi. Ehk on vastav määrustik, "Juhiseid ajakirjanikele" Kaitsepolitseis kogunisti juba koostamisel?

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

irja. kus-kurat-see-sõjaaeg-muhumaal oli-aastal-1949-märtsis-ai-jopp-tvajoo-matt? aga mis puudutab kapot-nkvd-gestaapot-vetšekaad siis tšekist elab iga riigikorra ajal tublisti ära.

Anonüümne ütles ...


mida sa, Kahar, raisk, kiusad vana meest, kes ilmselgelt kahetseb


Ära häma, Türja. Kahar kirjutas pulkadeks lahti kõik selle, millest Sisask ei rääkinud (ei paindu ka minu keel ütlema: pidas vajalikuks varjata) - küüditamises reaalselt osalemine oli ainult jäämäe tipp.
Kahar rääkis kuivas faktide keeles. Faktide, mida teie, pajatsid, nii hirmsasti vihkate. Ja etteheiteid ei teinud Kahar ka mitte niivõrd Sisaskile endale kui temaga intervjuu tenud ajakirjanikule kodutöö tegematajätmise ja ühekülgse lähenemise eest.

Irja ütles ...

Loo point oli siiski selles, et võiksime vähemasti üritada panna end selle inimese olukorda, kes niimoodi tegi. Kui oleksime ise elanud 49ndal, kuidas oleksime käitunud? Kas võiksime kätt südamele pannes tunnistada, et me ei oleks mingi hinna eest teinud nagu Sisask?

Keegi tark inimene ütles, et me vihkame teiste inimeste juures kõige rohkem neid omadusi, mida teame olevat meis endas. Ehk tuleb eestlaste nii suur viha küüditajate vastu sellest, et me teame sügaval sisimas, et me ise oleks võimelised täpselt sama tegema, küüditama, kui me oleks elanud samal ajal ja kui meil oleks olnud võimalik sest kasu lõigata?

Rudolf Sisask tegi seda ja kahetseb nüüd tehtut. Miks me talle andestada ei taha? Kas seepärast, et teame, et meie eneste kahetsus ei oleks siiras, kui me ise oleks midagi sellist teinud?

Irja ütles ...

Risto Berendsoni artikkel oli üks paremaid artikleid, mis viimasel ajal Eesti ajakirjanduses ilmunud. Naljakas, et Kaitsepolitsei sekkub ajakirjanduse tegevusse ja teeb ajakirjanikele ettekirjutusi. See ei ole Kaitsepolitsei õigus otsustada, kuidas ajakirjanikud oma artikleid kirjutavad.

Eesti on vast ainus riik Euroopas, kus julgeolek nii brutaalselt ajakirjanduse tegevusse sekkub.

Anonüümne ütles ...

Mis 1949. aastasse puutub, siis sa pole vist siiamaani Bäckmanilt küsinud, millise sõja eest tookord eestlasi hoolitseva nõukogude võimu kulul tasuta Siberisse puhkama saadeti, nagu ta väidab? Hirmsasti tahaks teada.

P.S.: küsimus on konkreetne ja paluks konkreetset vastust. Tavapärase bullshiti a la "ma pole ka temaga nõus, aga austan tema arvamust" võid produtseerimata jätta.

Anonüümne ütles ...

Türja puistab täna demagoogiapärle nagu varrukast. Osoon lõi pähe või?

Kas sa tõesti nimetad Kahari artiklit ETTEKIRJUTUSEKS??? Kuhu jäävad paatoslikud karjed arvamusvabadusest? Või kas Kahar oma positsioonist lähtuvalt ei tohigi avalikult arvamust avaldada? Kas KaPo töötaja artikli avaldamine on automaatselt ajakirjandusse SEKKUMINE?

Võta kiiresti mingi žurnalistika kiirkursus, muidu lisandub sinu perssekukkumiste nimekirja juristi, luuletaja, literaadi ja poliitiku järele ka palgalise ajakirjaniku staatus.

Anonüümne ütles ...

Boratit parafraseerides: meie Irja, rahuingel... Tõsiseltvõetavuse poole pürgimine käib Priimäe parimate näpunäidete järgi, nii et kui ei teaks, kellega tegu, hakkaks või uskuma. Aga tean ja ei usu, pingutagu Irja või pihik lõhki.

Anonüümne ütles ...

Irja kas sa pressikaardi said juba? Kas sellega saab pressikale või pole see ajaleht ka ajakirjandus kus sa nüüd kätt proovid?

iluspoiss

Irja ütles ...

Küll iluspoisil on palju küsimusi :) Ja oi, kuidas neile tahaks ka vastuseid saada :))

Anonüümne ütles ...

Ei ole absoluutselt nõus Irjaga. Sellise loogika järgi võib hakata igale kurjategijale õigustusi leidma, pedofiilid on ise kunagi ohvrid olnud, mõrvarid ei ole selles süüdi, et nad sellisena sündisid jne.
Vanus ei ole mingi põhjus kurjategijate rehabiliteerimiseks.

Lisaks veel see, et Riia linnapea keelas ära Leegionäride marsi. Kohus oli see, kes selle toimumiseks ikkagi loa andis. Nii palju siis venekeelsest seltskonnast, kes oma jutu järgi on suured demokraatia kaitsjad.

Anonüümne ütles ...

no millest nüüd siis selline inimesearmastus, sama ajal kui keegi , kes uurib Inookese alimentide maksmist on loll paks sadist?

Anonüümne ütles ...

Kahju, et Irjake vastust ei tea Ilusposi küsimustele. Mina küll tean - asi pole pressikaardis, asi pole väljaandes, asi on otseselt ja isiklikult Inno ja Irja Tähismaas, kes on kuulutatud valitsuse pressikonverentsidel persona non grataks. Ja ka vastav põhjendus on neile esitatud - nende enda käitumine pressikonverentsil, kuhu nad lasti. Vastus, kusjuures, sisaldub ka Irja enda hiljutises järjekordses järelepärimises - et kas siis, kui lubame, et enam nii ei tee (tähendab möönab, et tegime jah) tekib mingi võimalus, et...

Anonüümne ütles ...

"Minu meelest oli see Riia linnapea, kes kommenteeris, et leegionäridel peab olema õigus marssida, protestijatel peab olema õigus protestida ning politsei asi on tagada julgeolek."
-
Jep, see on ainult sinu meelest. Tegelikult keelas vantide häältega võimule upitatud linnapea Nil Ušakov marsi mille peale halduskohus tühistas selle ebaseadusliku keelu. Leegionäride ja kodanike põhiseaduslikest õigustest rääkis Läti siseminister (nimi ei meenu ja otsida ei viitsi), kes olevat ka ise kohal olnud. Au talle, sest täiesti mõeldamatu, et Eestist võiks leida siseministri kes julgeb seista kodanike põhiseaduslike õiguste eest.

Anonüümne ütles ...

10:34 ja 13:04, no mis te kiusate Türjat - linnapea seda ja kohus toda? Need on ju FAKTID! Ja faktid käivad Urro ja Türja planeedist oi kui kauge kaarega mööda...

jevlampi ütles ...

Selge see, kui aga meile sobib, siis vaatame fakte, kui aga meile ei sobi, siis avaldame arvamust? Süüdistate siin I&I-d, ise täpselt samasugused. Või on meil lubatud ainult ametlik, majandusteadlane arraku ja ajaloolane kahari arvamus?

Anonüümne ütles ...

Faktid jäävad faktideks, seltsimees Jevlampi.

Irja ütles ...

Mina ei vaidlustagi leegionäride õigusi, räägin protestijate õigustest. Kuid see on õige, et ka Eestis võiks ministrid Sinimägede ja Keila lahingute aastapäevadest osa võtta.

Anonüümne ütles ...

See viimane on sul geniaalne mõte Irja ja parandab kindlasti ka Eesti ja Venemaa suhteid.

Anonüümne ütles ...

Aga Irja?

Ise te ju olite nashistega ja Bätmäniga ühes pundis? Bätmän on juutuubiski eksponeerinud – Irja – Eesti luultaja jne. Seal siis võtsite sõna n.ö. kogu maailma ees, et Eesti on üks kaka päh – kiusab taga jne.
Kuidas te nüüd siis ise nii kõhklev olete?

Vaadake ”antifashistide” youtube-lehekülge: http://www.youtube.com/user/Pronssisoturi

Ehk saate kõrge koha ka uues riigis http://www.youtube.com/watch?v=pDqgjWQi6DA ?
*
Või hoopis Strasbourghis – seal ju hoopis uus organistatsioon hakkab toimima, mis moodustatiti just sel päeval Lätis:

Сегодня в Риге было объявлено о создании новой организации — Международного антифашистского фронта (МАФ). По словам участников МАФ, штаб-квартира новой организации будет базироваться в Страсбурге, а ее филиалы откроются во всех странах Евросоюза. http://rus.delfi.lv/news/daily/politics/article.php?id=30632545