pühapäev, 19. september 2010

Kohvik soovitab hakata taas Eestisse investeerima

Olukorras, kus paljud investorid oma raha suure hirmuga Eestist välja viisid, on nüüd paras aeg hakata seda vähehaaval uuesti tagasi tooma. Miks?

Esiteks on Eesti taastunud kriisist paremini kui naabrid Läti ja Leedu, kus eurole üleminek lükkub kaugemasse tulevikku. Ning Balti riikide äri- ja finantskeskuseks saab Eesti, või Tallinn, mis ta on juba varemgi olnud, kuigi vahepeal hakati rohkem Riiga investeerima. On selge, et lähiaja Baltikumi investeeringud tulevad põhiosas Eestisse, kuna Lätit ja Leedut jääb kummitama devalveerimise tont. Eriti kehtib see Läti puhul, kus valitsus on jännis palkade ja pensionide väljamaksmisega.

Teiseks on Eestis saadaval suurel hulgal kvalifitseeritud tööjõudu, näiteks suur osa töötutest on kõrgema haridusega, mistõttu on praegu võimalik soodsalt omale saada töötajaid, keda hiljem pole võimalik ka suure rahaga osta. Tööjõuturule on sisenemas nn laulva revolutsiooni põlvkond, ehk suur hulk noori inimesi, kes on üles kasvanud iseseisvas Eestis.

Kolmandaks on Eesti kui avatud majandus väljumas kriisist kiiremini kui teised, näiteks Soome, kus majandus on suletum ja seda moonutati hiiglaslike toetustega. Eesti langes avatud majanduse tõttu kiiremini ja tuleb olukorra stabiliseerudes august ka kiiremini välja. Seetõttu püsib kapitali tootlus Eestis lähiaastatel keskmisest kõrgem.

Neljandaks on suhted normaliseerumas Venemaaga, mis rahustab maha kohalike venekeelse elanikkonna ning väheneb kõiksugu veriste meeleavalduste oht. Sõjalist konflikti Venemaaga, mida vahepeal õhutati, tõenäoliselt ei tule, selle asemel arendatakse Venemaaga kaubavahetust. Venemaast on lähiajal saamas WTO liige, mis kaotab topelttollid kaubavahetuses Venemaaga ning ergutab piiriäärsete alade majanduselu. Suhete normaliseerimine Venemaaga toob Eestisse tagasi Vene turuga seotud investeeringud, mis pärast pronksiööd kadusid või külmutati.

Viiendaks on Eestis äritegevuse arendamiseks olemas tipptasemel infrastruktuur, mis annab silmad ette tervele Euroopale. Projekt EstWin katab lähiajal kiire internetiga ka Eesti äärealad, mistõttu on tegevuse arendamine, või kasvõi kodutöökoha pidamine käkitegu. Väga kiire arengu on teinud läbi mobiilne internet, mis pakub samaväärset kiirust traadig internetile. Eestis on maailmatasemel pangasüsteem, internetipank kõige arenenum kogu maailmas. Ka maanteid remonditakse ja ehitatakse suure hoolega, mistõttu on liikumine Eestis muutumas vähem ohtlikuks ja koormavaks.

2 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Olen teiega täitsa nõus ja seda tuleks teha järgneva plaani järgi:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/09/mida-tahendab-vabadus-ja-soltumatus-ehk.html

Anonüümne ütles ...

Elektrik, sure maha palun!