pühapäev, 4. september 2011

Eesti valitsus saatis sõdurid Afganistani surema, planeeris ajupesu rahva hulgas

Väljavõte Wikileaks'i veebist.

Nagu vahendab Wikileaks USA Tallinna saatkonna memo 2006. aasta 31. märtsist, olid Eesti peaministri büroo, välisministeeriumi ja kaitseministeeriumi ametnikud teadlikud, et Eesti sõdurid lähevad Afganistani surema. Küsimus polnud kas, vaid millal tulevad esimesed ohvrid. Sestap planeerisid valitsusametnikud juba varakult pressibriifinguid ja lootsid, et meediakajastus tuleb valdavalt positiivne. Ühtlasi tehti eesti rahvale selgeks, et sõda Afganistanis praegu erineb sõjast Afganistanis nõukogude ajal. Sõjast positiivse imago loomiseks olid kavandamisel VIP-ide visiidid Afganistani, kus sõdurid pidid edastama oma usku sõjalisse edusse.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ajupesu ja igat sorti briifingud mõjuvad eestlastele umbes sama edukalt, kui nõukaajal Rahva Hääles avaldatud kommunistliku partei manifestid. Eestlane on ajupesuks liiga tark. Tavainimene taipab väga hästi, mis tegelikult toimub. Oma suhtumist praegusesse valitsusse näitab eestlane riigist lahkumisega, mitte tänavatele laamendama tulemisega.

Kaspar Rammo ütles ...

Muidugi teadsid nad, et sõdurid sinna surema lähevad. Luurepataljoni analüütikud kirjutasid nii jubeda raporti ( ja tagantjäreletarkusena 100% õige ohuprognoosi), et see on siiani suur saladus.
Kaitseväeluure juhte survestati kõige kõrgemal tasemel ohuprognoosi poliitikutele meelepäraseks tegema, kuid kaitseväelased endast ei taganenud. Seejärel korraldati nn "sõjaväeluure skandaal" ja likvideeriti kaitseväe luurevõimekus ning edasine on juba ajalugu...