laupäev, 3. märts 2012

USA reetis Gruusia konfliktis Venemaaga

Väljavõte Wikileaks'i veebist.

Kui Euroopa Liidu puhul räägitakse, et Eesti läks enda arust pulma, aga sattus matustele, siis sama võib laias laastus kahjuks öelda ka NATO kohta. Wikileaks paljastab USA valitsusvälise luureorganisatsiooni Stratfor (mida peetakse vari-CIA-ks) info, mille järgi vahetas Iisrael Venemaaga vahetult enne Gruusia-Vene konflikti ja selle ajal infot Iisraeli päritolu Gruusia UAVde ehk mehitamata lennukite kohta selle eest, et Venemaa andis Iisraelile vastu infot Iraanile müüdud Tor-M1 rakettide kohta.

See info on esmapilgul jahmatav, teisalt kinnitab ammu teada tõde, et rahvusvahelistes suhetes ei kehti mitte põhimõtted, vaid huvid. Tasub meenutada, et enne Venemaa-konflikti oli Gruusia olnud üks USA ja NATO südikamaid partnereid Iraagi sõjas, saates sinna ligi 2000 meest. Ja mis oli tänu? USA peamine liitlane Iisrael vahetas Gruusia julgeoleku mingite raketikoodide vastu.

Tekib küsimus, miks siis USA toetas Gruusiat, kui teiselt poolt aitas Venemaal Gruusiat sõjaliselt hävitada. Raske öelda, aga pole võimatu, et USA huvi oligi oma partneri Iisraeli kaudu Venemaalt need Iraani relvade koodid kätte saada ja selleks provotseeriti, osaliselt eestlaste abil, osaliselt kasutades võimulolevat diktaatorit Gruusia konflikt Venemaaga. Jättes algul mulje, et Gruusiale tullakse appi, ent tõmmati vaesele Gruusiale hoopis vesi peale.

Mis Eestil on sellest loost õppida? Esiteks seda, et konfliktiolukorras saab loota ainult iseendale. Nagu aeg näitab, on nii USA kui Venemaa valmis kauplema isegi vanakuradi lellepojaga, et saada, mis nad tahavad. Väike Eesti on ainult ettur, mis läheb sobival hetkel kohe kaubaks. On selge, et Eesti pärast ei lähe USA ega selle käepikendus NATO sõtta Venemaaga ning artikkel 5-ga, mida Eesti kangesti esile toob, võib sõna otseses mõttes perset pühkida. Sellega võib küll avalikkuse ees lehvitada, aga see lihtsalt ei toimi.

NATO enda absurdsust näitab kasvõi see, et Kreeka ja Türgi, mõlemad NATO liikmed, on üksteisega Küprose pärast sisuliselt sõjajalal ja kauplevad üksteise seljataga teineteist kahjustava infoga. Kuidas saab Eesti sellises olukorras toetuda NATOle, mis lekib nagu sõelapõhi. Pigem on NATO ise oht Eesti rahvuslikule julgeolekule, sest enne konflikti Lähis-Idas võib USAl tekkida tahtmine saada Venemaalt kätte veel mingid koodid ja selle saavutamiseks korraldatakse väike Eesti-Venemaa sõda, mille käigus saab Venemaa oma kontrolli alla näiteks Kirde-Eesti ja osa Tallinna sadamast. Eesti juba sisuliselt valmistub sõjaks Venemaaga, nii nagu seda tegi Gruusia enne 2008. aasta suvist konflikti. Teiselt poolt valmistub Venemaa ja kui kaks poolt millekski nii tõsiselt ettevalmistusi teevad, siis see ka tavaliselt juhtub.

Eestil pole mingil juhul mõtet põhjendada osalemist rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides, näiteks Afganistanis sellega, et "siis tulevad nemad meile appi". Nagu Gruusia kogemus näitab, võivad su lähimad sõbrad su kõige raskemal hetkel hoopis reeta. Seda juhtub eraelus, juhtub ka rahvusvahelistes suhetes. Iga operatsioon peab olema läbi mõeldud ja kaalutletud ning olema põhjendatud olenemata igasugustest "kui"-dest ja "siis"-idest. Suhetes Venemaaga tuleb omakorda hoida pea kaine ning mitte lasta end provotseerida ei ühelt ega teiselt poolt. Gruusia-Vene sõjalisest konfliktist võitis Venemaa kontrolli Gruusia põhjaosa üle ning USA sai oma vajalikud Iraani rakettide koodid, Gruusia hullunud valitsejad said ka veidi rahvusvahelisel areenil tähtsat nägu teha, aga väga suureks kaotajaks oli gruusia rahvas.

NATO puhul tasub meenutada ka seda, et see organisatsioon tekkis hirmust, et kommunistlik režiim levib Lääne-Euroopasse. NSV Liidu lagunemisega see oht kadus ning Venemaa kujutab praegu endast ohtu vaid oma endistele idabloki naabritele, kellest pole aga jälle Läänes sooja ega külma. Nord Stream ja Prantsuse-Vene relvatehingud näitavad, et Lääs on valmis üle idabloki riikide peade Venemaaga kaupa tegema. Eestil saab ikka abi olla vaid oma lähimatest naabritest, tuleb ainult jälgida, et ei lastaks Venemaal naabreid teineteise vastu välja mängida nagu see juhtus 1939. aastal.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://truetorrents.ru/torrent-2533.html

Kaspar Rammo ütles ...

On ju vana tõde, et riikidel pole sõpru, riikidel on huvid.

Millised on E(NS)V huvid?

Lugupeetud kohvikupidajad panevad natuke puusse. "USA peamine liitlane Iisrael" pole päris õieti öeldud. Õigem oleks Iisraeli peamine liitlane USA.
Mitte USA ei kontrolli Iisraeli poliitikat, vaid juudi lobby kontrollib USAd.

pk ütles ...

lisainfoks innole igas pulmas pruut ja igal matusel kadunuke-

majandus.delfi.ee/news/uudised
Eerik-Niiles Krossi firma sõlmis lepingu NATO-ga
(9)
Delfi Majandus
05. märts 2012 14:49

Ekspert Krossi tagaotsimisest: Eesti võib juhtida Interpoli tähelepanu juhtumi asjaoludele.
Foto: Ilmar Saabas
Eerik-Niiles Krossi konsultatsioonifirma Trustcorp OÜ sõlmis tänavu veebruaris koostöölepingu NATO kaitsepoliitika ja planeerimise allüksusega. Leping on osa NATO - Gruusia sihtsuunitlusega arenguprogrammist, mille raames on Trustcorp OÜ ülesandeks käivitada Gruusia Kõrgemad Riigikaitsekursused.

Kõrgemate Riigikaitsekursuste vajadus on ennast veenvalt tõestanud Eesti näitel, kus neid korraldatakse regulaarselt alates aastast 1999. Osalejate ja referentide tase on tavapäraselt kõrge, hõlmatud on nii seadusandliku ja täidesaatva võimu kui ka kohalike omavalitsuste ja ärimaailma esindajad.

Analoogilise malli järgi on kavandatud ka Gruusias toimuvad kursused, mille avavoor leiab aset 1. kuni 6. aprillini 2012 Tbilisis ja mille ettevalmistamine kulgeb Trustcorp OÜ koostöös Eesti Vabariigi Kaitseministeeriumiga.

Trustcorp OÜ on Eesti kapitalil põhinev strateegilisi teenuseid pakkuv rahvusvaheline konsultatsioonifirma, mille põhitegevusalaks on Kesk- ja Ida-Euroopa siirderiikide nõustamine.

"Eestlastel on seniläbitud siirdeprotsesside ja rahvusvahelistumise käigus tekkinud unikaalne poliitiline, diplomaatiline ja administratiivne ressurss ning spetsiifilise kogemusega inimkapital, mille unarusse jätmine oleks vastutustundetu. Meie ülesandeks on nüüd aidata teisi siirderiike, nii nagu omal ajal aidati meid. Eelduseks on siin asjaomaste riikide endi tahe jagada demokraatlikke väärtusi ja viia ellu järjekindlat reformipoliitikat," ütles Trustcorp OÜ juhatuse esimees Eerik-Niiles Kross.

Anonüümne ütles ...

USA on Inglise koloonia ja jääb selleks!Olgu see juudilobby või mitte sikutab nööre maailma rikkaim ja mõjuvõimsaim monarhia kes peaksid ka esindama puhtaimat juudisugu.
Sõnaväänajad suutsid nüüd siis hoopis venemaa kallale asuda.Aga see selleks!See ei ole enam saladus ,et Gruusia läks kallale osseetidele.Seda kajastas ka ametlikult Delfi aga kahjuks oli PR juba suutnud rahva ajud ära väänata.Ega sel erilist tähtsust olegi eestlasele kui vaid see ,et "oranzid" saatsid ka Eestile juhi kes üritab oma koolikaslast, Columbia ülikooli päevilt ,"siberiexpressi" autorite austajana, eestlaste südamesse viia kui suurt tänapäeva kannatajat, Venemaa rõhumise all!Kel veel vähegi mõistust on jäänud ,saab aru ,et sellist silmakirjalikkust on raske taluda!