teisipäev, 3. aprill 2012

Pole ime, et inimesed Eestist kabuhirmus põgenevad: isegi Kuubal ja Valgevenes on elu õnnelikum, ütleb värske maailma õnnelikkuse raport

Väljavõte maailma õnnelikkuse raportist.

Eile esitleti ÜRO maailma õnnelikkuse konverentsil esimest maailma õnnelikkuse raportit (vean kihla, et seal oli kohal ka mõni Eesti ametnik ja ei imesta, miks ta siiani vait on - lugupeetud teadlasi ei julge Eesti kõikvõimsad ametnikud tinamütside kandmises või seemnete söömises süüdistada). Raporti on koostanud New Yorgi Columbia Ülikooli juures tegutsev Earth Institute (Maailma Instituut) ja selle toimetaja on selle instituudi juht Jeffrey Sachs (muide, seesama mees, kes paakümmend aastat tagasi soovitas Eestile valuutakomitee süsteemi, mis tagas kindla krooni aastateks).

Mis raportist välja tuleb, et maailma kõige õnnelikumad riigid on Norra, Soome ja Taani (10 palli skaalas pea 8 palli) ning Eesti jääb kõvasti maha (10 palli skaalas veidi üle 5 palli), Eestist on õnnelikumad isegi Valgevene ja Kuuba.

Siin on tabeli esiosa:



Ilmselt on siin Eesti otsustajatel kõvasti peamurdmist, kus on mööda pandud, sest õnn peaks olema ülim eesmärk iga ametniku ja valitseja jaoks ja kui seda pole saavutatud, siis on see suur ebaõnnestumine. Eestis armastatakse kritiseerida Venemaad, aga elu Eestis pole palju õnnelikum kui Venemaal.

Raporti koostajad märgivad, et õnne juures on küll oluline inimese jõukus, aga see pole määrav. Jõukuse kõrval on olulised poliitilised vabadused, tugevad sotsiaalsed võrgustikud ja korruptsiooni puudumine. Individuaalsel tasandil on olulised hea vaimne ja füüsiline tervis, võimalus kellelegi loota, töökoha kindlus ja stabiilne perekond.

Raporti koostajad märgivad, et tööpuudus kahandab märgatavalt õnnetunnet. Töökoha puhul on selle töökoha kindlus ning head tööalased suhted olulisemad kui palk või töötundide arv. Viisakas käitumine muudab inimesed õnnelikumaks. Vaimne tervis on üks õnne olulistest teguritest, paljudes riikides aga ei pöörata inimese vaimsele tervisele mingit tähelepanu.

Kommentaare ei ole: