laupäev, 23. juuni 2012

Soome ei näe Venemaas vaenlast, Eesti näeb

Väljavõte hs.fi veebist.

Kas te kujutaksite ette, et Eesti president on oma Vene ametivennaga kaelakuti koos hokit mängimas? Ilmselt mitte. See on kummaline, sest nii Eesti kui Soome on ühe ja sama riigi, ELi liikmed ning hõimuvennad, mis peaks justkui tagama enam-vähem ühesuguse suhtumise Venemaasse.

Kummaline on ka see, et Eesti kardab Venemaad vaatamata NATO-liikmelisusele, kuigi ühtegi NATO liiget pole veel kunagi rünnatud. Soome pole NATOs ja tunneb end palju turvalisemalt, või vähemasti nii turvaliselt, et võib Venemaaga vabalt suhelda.

Kõik teavad, et Soome pole mingi suur Venemaa sõber. Soomel on põhjust Venemaa peale palju kurjem olla, sest ajal, kui Eesti juhid venelastega diili tegid, sõdisid soomlased sellele südikalt vastu ja kandsid suurt kahju - Soome kaotas talve- ja jätkusõja käigus lisaks 100 tuhandele hukkunud mehele kolmandiku oma territooriumist. Nüüd, kus eestlastel peaks ühise ajaloolise tausta tõttu olema venelastega palju paremad eeldused kokkulepete sõlmimiseks, on hoopis Soome juhid need, kes suudavad edukamalt täita oma ülesannet, ehk avada turge ja luua ettevõtjatele teistes riikides tegutsemiseks soodsamaid tingimusi.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

NATO on sama mis turvafirma kes pakub kalli raha eest teenust väiksematele riikidele.Väikest turvafirmat ei ole vaja riigis kus puudub kuritegevus ja suuremal puudub otstarve kui puudub vaenlane.Nii vaenu kui kuritegevust on võimalik ka lavastada ja seda lausa sõnadega mida peab reeglina igapäev koos mahlakate väljamõeldistega oma rahva kõrvade vahele määrima.Soome ei näe endi kõrval vaenlast ,sellest ka huvipuudus ,tellida riigile ülikallis "katusefirma".Ainult Venemaad ärritab sellise turvafirma poolt silmuse sikutamine ümber Venemaa ning tembeldades riiki maailma suurimaks vaenlaseks kõigile.Ei usu ,et USA-le meeldiks kui Venemaa asuks Kuubale tarnima raketikilpe ning relvi Venetsueelale väites ,et USA kõrval on üks väike sõjakas riik kes valmistab endile tuumapommi.Paraku Euroopas see nii on!Kuhu siis hoolitsev "maailmapolitsei" on tulnud rahu looma nii ,et veri voolab ojadena kõikides väikeriikides kes nende "rahu" vastuvõtta ei soovi!

Anonüümne ütles ...

Eks need niiditõmbajad kuskilt, ilmselt läänest- USAst seda tahavadki, et oleksime Venemaaga tülis, et neil oleks hea teha eksperimente rahvaga, mida mujal vaevalt välja kannatataks.

Anonüümne ütles ...

Muvigi ei saa aru, mida nüüd taheti selle nupuga öelda. Mis ühise ajaloo tõttu paremad tingimused? Millised on teistes riikdies tegutsemiseks loodud tingimused? Mis asi ja mil viisil haakub siin pealkirjaga?