neljapäev, 11. aprill 2013

Üks põhjus, miks rahvas on rahuolematu, kuigi majandus kasvab

Üks põhjus, miks rahvas on rahulolematu, kuigi majandus kasvab on asjaolu, et kasv mõjutab paljude inimeste elu positiivses suunas alles aastate pärast.

Kui kriis algas ja Eesti majandus kukkus 30%, siis said esimese laksu kinnisvara ja ehituse sektorid, neile järgnes meedia. See juhtus juba hea 5 aastat tagasi. Paljud muud sektorid nagu riigisektor ning sellega seotud haridus ja kultuur jäid esialgu täiesti puutumata. Maksuraha laekus veel korralikult ning pealtnäha oli kõik korras. Ent kriis ei jäta puutumata ühtki sektorit, edasi jõudis see teenindusse, kaubandusse ja kohalikule turule suunatud töötlevasse tööstusse. Puutumata jäi vaid välisturule tootev tööstus, kuna erinevalt Eestist ei tehtud mujal Euroopas esialgu suuri kärpeid, vastupidi, majandusse pumbati riigi laenuraha veel juurde.

Alles praegu, 5 aastat hiljem on kriisi mõju jõudnud avalikku sektorisse nagu kohalikud omavalitsused, haridus, meditsiin ja kultuur. See seletab asjaolu, miks kultuuri-inimesed on praegu eriti leilis. Samal ajal on hakanud esialgu suure paugu saanud sektorid nagu kinnisvara, ehitus ja kaubandus juba kasvama. See kasv on aga esialgu vaid kosmeetiline, sest suur osa ühiskonda pole kriisi veel omal nahal tundnud või tunneb seda just praegu. Nende jaoks on paranemise märke oodata alles aastate pärast. Sellest tuleneb ka paradoksaalne olukord, kus majandus justkui kasvab ja kõik on pealtnäha hästi, ent inimesed on raskustes ja eelistavad sotse Reformile.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas see majandus kasvab?
Mis kasvab?
Hinnad kasvavad ja raha devalveerub, saia pätsi sisse mahub järjest rohkem raha.
Võttes aluseks näiteks lõunasöögi, maksab üks tänane € umbes 1564,6 rubla.
See ongi see, mis kasvab.

Anonüümne ütles ...

Transiidi lõhkumine, pronksjunni kangutamisega, võttis Eestilt põlistulu.Maailma krediidikriisiga ei ole riigil midagi pistmist kuna oleme selleks liiga vähe laenanud.Avalik sektor ei ole tänini kärpinud kulusi on tehtud vaid hüppelised palgavahed, selles sektoris.Samuti alustati koheselt maksumaksja teenuste pügamist ,eelarve täitmiseks.Tegelikkuses ei ole avalik sektor rikastunud vaid erasektor on vaesunud.Ja jätkab vaesumist.Sellest tingituna toimub maksude alalaekumine ja valitsus on võtnud suuna maksustada rohkem tarbimist.Kuna käibemaksu ei saa lisada siis kartellitatakse klannipoliitikas lojaalsete ettevõtetetga ,kaupade ja teenuste hinnatõusu nimel ,tarbimismaksu ruuremaks laekumiseks.Impordil istuvad nõukogud ja siseriiklik hind määratakse nende poolt.Sellega ei ole riigis ammu enam turmajandust vaid see on asendunud käsumajandusega.Ei hakka vast peensusteni selgitama kuidas avalik sektor on klammerdunud elanikkonna rahakoti külge ,ükskõik millise teenuse või trahvide saamise näol.Avaliku sektori "valusaimad punktid" on teenendav pool kes ise tulu ei teeni ja neid on julmalt kärbitud nagu siis õpetajad ja arstid.Kuigi teenendajad on kogu avalik sektor aga meil sellest aru ei saada.Seega, mis majanduskasvust on jutt?Mida me nimetame majanduseks?Kui elanikkond elab vaesuse piiril ei ole ju võimalik rääkida mingist majanduskasvust!Numbreid oskab see seltskond väga hästi kirjutada ,sest nad on seda terve oma NLiidu aegse elu õppinud.Ja kapitalist on sinisilmne, tema usub seda.Reaalsus on aga riigis midagi muud.

Anonüümne ütles ...

Tasuta elekter vabastab sind...

Inflatsiooni abil hoitakse inimmasse orjuses...

Inflatsiooni tekitatakse elektri hinna t6stmise abil...

Teie
elektritsaabtasuta.blogspot.ie