pühapäev, 5. mai 2013

1980ndate lõpu beebibuumi põhjustas ... kuiv seadus!

Wall Street Journalis päris põnev artikkel Venemaa arengu kohta, kus värsketele uurimustele tuginedes tõdetakse, et 1980ndate lõpu beebibuumi põhjustas Venemaal ... Gorbatšovi kehtestatud kuiv seadus. See seadus, mida nii Venemaal kui Eestis teravalt kritiseeriti ja mille tõttu kukkus kokku terve NSV Liit, tõi suure tõenäosusega endaga kaasa beebibuumi ka Eestis, sest ka Eestis kerkis sündivus hüppeliselt 2007. aastal, vahetult peale kuiva seaduse kehtestamist ja jupp aega enne laulvat revolutsiooni. Ning nii Venemaal kui Eestis lõppes beebibuum kui lõigatult pärast NSV Liidu kokkuvarisemist, kui alkohol taas vabalt müügile tuli.

Mis veel põnev nüanss: Putin on suutnud Venemaal 1980ndate beebibuumi lapsed uuesti sünnitama panna. Eestis sellist pööret pole toimunud. 2008. aastal, kui meie beebibuumi põlvkonna naised jõudsid viljakasse ikka, keeras sündivus vaid veidi üles ning on nüüdseks taas kiiresti langema hakanud. Põhjus on üsna proosaline: meie valitsus ajas beebibuumi lapsed ära välismaale. Nii Venemaa kui Eesti jaoks on paha lugu see, et varsti jõuavad viljakasse ikka need põlvkonnad, kus sündivus oli rekordiliselt madal, mistõttu viljakas eas naiste arv kukub kivina ning rahvastiku taastootmine muutub üha keerulisemaks. Venemaa kohta märgitakse, et Putin tõstis ametnike palku ning kaitsekulutusi, selle asemel, et tõsta beebitoetusi. Täpselt sama võib aga öelda ka Eesti kohta: meie uus põlvkond mängiti maha Iraagi ja Afganistani sõjas.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Noh siin midagi imelikku ei ole - kui vähem jood, siis rohkem seksid =)Vägivallatase on ka päris tugevalt langenud. Kahjuks ei suutnud NL võimud mõelda välja mingit asendust alkoholile, paljudele on joomine jäänud ainsaks lõõgastumisviisiks.

Rohkem võib siit leida (vene keeles): http://alcopone.net/%D1%81%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/

Anonüümne ütles ...

Globalistina ütlen, et tähtis pole kvantiteet, vaid kvaliteet. Maailmas on inimesi kordades ülearu. Kui eestlus on eelkõige kultuurinähtus, siis saab ju seda levitada ja nö misjoneerida teiste rahvaste juures,keda on palju. Nagu lastetud paarid saavad lapsi lapsendada.

Anonüümne ütles ...

Venemaal on praegu siiski negatiivne iive. Põlisvenelaste arv väheneb, moslemite arv kasvab tänu endistest liiduvabariigist sissevoolavatele immigrantidele.