kolmapäev, 1. mai 2013

Euroopa Liidu probleem on suur riigiaparaat ja bürokraatia

Euroopa Liidu kõige suurem probleem, ja sellest tulenev praegune kriis on seotud algusest peale liiga suure riigiaparaadi ja sellest omakorda tuleneva bürokraatiaga. Ongi tegelikult kogu lugu.

Eesti häda on omakorda riigiaparaadi suurenemine pärast ELiga liitumist. Väike Eesti suutis seda koormat taluda, kui välismaalt voolas laenuraha sisse, aga see on muutunud talumatuks nüüd, kus seda raha Eestist välja tõmmatakse.

Milles väljendub riigiaparaat ja bürokraatia? Vastus on lihtne. Eesti taasiseseisvumise algul, kui Riigikogu polnud veel Brüsseli kummitempel, vaid tegi elutähtsaid otsuseid, mahtusid nii valitsus kui parlament Toompea lossi ilusti ära. Nüüd aga on praktiliselt kogu Toompea Riigikogu ja valitsuse käsutuses, kõik need majad on mehitatud inimestega, kes kõik istuvad maksumaksja kukil olukorras, kus maksumaksjate hulk on kiires languses. Uusi riigiasutuste maju kerkib nagu seeni pärast vihma, see on kõigile selgelt näha. On selge, et selline pidu ei saa kaua kesta.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jama saab olema end valitsevaks sektoriks nimetava personaliga.Paljud neist ei teagi mis on töö ja töö tegemine.Vaatan ,et Eesti valitsus on võtnud kohe jäiga hoiaku haldusreformi suhtes ,et pigem loobutakse abirahadest kui tehakse haldusreform.Ilmselgelt saab seda teha vaid käsu korras ,ametnikel ei ole kusagile minna ,sellest ka selline näitemäng liitumistega mis mitte kusagile ei vii.Kirjutatakse projekte mis vastavad täpselt ametniku haridusele ja mõtteviisile ,reeglina need ei tooda mitte midagi ,eesmärgiks on vaid veel kuidagi elanike taskust mõni sent välja pigistada.Aga selge on see ,et valitsusel tuleb asuda püksikummi pingutama ,teisiti edasi minna ei ole võimalik.Ja faktiks kujuneb ka see ,et vabaneb tohutu ametnike armee kellel seisavad ees suured raskused.Keldriuksed tuleb igatahes lukku panna ,sest asi on naljast päris kaugel.Öeldakse ,et avalik sektor ei tohiks ületada 16% elanikkonnast.Nähtavasti kehtib see ka Brüsseli kohta ,sest ületades selle piiri hakkab neid juurde tekkima nagu seeni peale vihma!Britid on korduvalt Brüsselile seda ette heitnud ,sellest ka tülid.

Inno ütles ...

Haldusreform on kergelt pseudoteema, sest neis pisikestes omavalitsustes istuvad üksikud inimesed pisikeste palkadega ja enamik neist veel mitme koha peal korraga, et kuidagiviisi ära elada. Kohati tundub, et omavalitsusi on vaja kokku tõmmata, et suurtes linnades saaks ametkondi paisutada. Vaadake ameteid ja ministeeriume, näiteks Eesti Pank. Seal istuvad igaühes sajad inimesed väga kõrgete palkade peal ja mitte midagi vajalikku ei tee. Eesti Panka kui sellist pole peale eurotsooniga liitumist enam üldse vaja, aga seal on (millega?) ametis ligi 250 inimest. Eesti taasiseseisvuse alguses, kui Eesti ajas veel iseseisvat rahapoliitikat, oli keskpangas tööl paarkümmend inimest.
Sama lugu on Kapoga, mis üha kasvab nagu lohe ja kus on ametis ligi 500 inimest, kes omale ise tööd otsivad ja vabal ajal Eesti väikseid saladusi müüvad. Lisaks sellele veel teabeamet ja sõjaväeluure, kes tahavad olla sama võimsad nagu kunagi KGB. Kunagi asus Kapo ühes väikses majakeses koos ja said väga hästi ülesannetega hakkama.