teisipäev, 11. juuni 2013

Laar polegi päris veggy

Ma mõtlesin, et Riigikogust lahkuv poliitik Mart Laar on ajurabanduse tulemusel päris aru kaotanud, aga tundub, et asi siiski nii pole, kui arvestada tema ettepanekut, et IRL võiks praegusest võimuliidust lahkuda. Laari ettepanekul on jumet ja pole ime, et see tuleb noore Eesti vabariigi ühe kogenuma poliitiku suust. Laarist sai, muide, peaminister juba 32-aastaselt, ta oli nagu noor Artur Sirk, kes suutis kogu eesti rahva otsustaval hetkel enda taha koondada ja ühte sammu astuma panna. Olnuks Laar 1939. aastal peaminister, siis me täna neid asju ei arutaks, aga paraku läks teisiti. Mis ei tähenda, et tulevikus ei võiks vanad vead korduda. Praegu vajab ühiskond letargiast väljumiseks taas laarilikku julgust, mistap võiks Laari värske ettepaneku peale isegi ... võtta, või siis nohh, uuesti Isamaa poolt hääletada.

Laari ettepanekut on küll pidanud rumalaks nii tema noor erakonnakaaslane Urmas Reinsalu, kes ilmselt kardab tont teab mida, võimuliidu partner Jürgen Ligi, keda ähvardab maandumine Kodu-Anttila müügijuhi ametis ning Edgar Savisaar, kel ähvardab käest minna võimalus sügisel valimistel plats puhtaks lüüa.

Mis IRLi puutub, siis pole sel kooslusel praeguses olukorras mitte midagi kaotada. Praeguse sündmuste käigu jätkudes minnakse põhja koos Reformierakonaga, nii nagu kunagi kustus koos ülivõimsaks peetud Koonderakonnaga viimase väike veli - Pensionäride ja Perede Liit. IRLil peaks tegelikult Res Publica saatusest olema õppetund olemas, aga tundub, et mõned soovivad kaks korda sama reha peale astuda.

Mis tegelikult juhtuks on ilmselt järgmine stsenaarium, et keegi enne valimisi Reformierakonnaga valitsust teha ei taha ega julge, mistõttu jätkab võimu külge kramplikult klammerdunud Reform vähemusvalitsusega ja peab tegema Jürgen Veberist osavamaid trikke, et omale Riigikogus vajalikud hääled kätte saada. Reformil lastakse praadida omas mahlas. Seda tsirkust tahaks isegi näha ja öeldagu siis veel, et demokraatia pole parim valitsemisvorm!

Kommentaare ei ole: