laupäev, 5. oktoober 2013

Valida on ülbuse ja rumaluse vahel

Eesootavatel valimistel tuleb teha keeruline valik - kas anda oma hääl ülbuse või lolluse poolt. Pikka aega võimul püsinud Reformierakond ja IRL esindavad ülbust ja Tallinnast oma vürstiriigikese teinud Savisaar pluss Robot-Mikseri Sotsiaaldemokraadid lollust.

Reformierakonna ülbus väljendub kõige paremini selles, kuidas selle juhtivpoliitikud suhtuvad eestlaste väljarändesse. „A mnje vsjoravnoo!”, võiks nende arvamise lühidalt kokku võtta. Las minna! Kuid nad eksivad, arvates, et kodumaa tolmu jalgadelt pühkiva eestlaste mure on ainult nende mure ja valitsejaid, s. o neid see ei puuduta. Rahvas on alati oma valitsejatega seotud, isegi siis, kui valitsejad rahvast distantseeruda püüavad ja see, mis saab osaks rahvale, saab varem või hiljem osaks ka valitsejatele.

Siinkohal võiks eeskujuks tuua üht Piiblist tuntud kuningat, keda tänase päevani tuntakse nime all „Tark kuningas Saalomon”. Teda tuntakse eelkõige oma tarkade otsuste poolest nagu näiteks lapse õige ema äraarvamine, kuid pühakirjas on juttu ka sellest, kuidas Saalomoni valitsusajal oli Iisraeli rahval väga hea põli ja rahvaarv muudkui suurenes. 72. psalmis on kirjas, et tema riik ulatus „merest mereni ja Frati jõest ilmamaa otsani” ning ta alamatel oli ses riigis hea elada, sest „viljarohkus on maa peal, mägede harjadel kahisevad viljapead nagu Liibanoni mets ja linna elanikke tärkab otsekui maast rohtu”.
Saalomon oskas nimelt sedasi valitseda, et rahvas ei tahtnud mitte tema riigist ära minna, vaid hoopis sinna tulla ja seal elada ning lapsi kasvatada. Rahva rohkus oli kasulik ka kuningale, tuues talle kuulsust ja au, mistõttu on Saalomoni õpetussõnadesse kirja pandud kuldne tarkus: „Rahva rohkus on kuninga uhkus, aga rahva vähesus on vürsti hukk”.

See peab ka tänapäeval, sest mida vähemaks jääb riigi rahva arv, seda väetimaks ja viletsamaks muutub riik ja koos sellega riigi valitsejad. Seepärast oleks Eestil hädasti vaja sellist valitsejat, kes ei suhtuks rahva väljarändesse ükskõikselt ja tahaks seda peatada. Inimesi ei saa muidugi jõuga kinni hoida, selles on Reformierakonnal õigus, ja vaba liikumist tuleb austada, kuid hea valitseja tunneb ära sellest, et ta ei suhtu oma rahva äraminekusse külmalt, stiilis „las teevad, mis tahavad”. Hea valitseja peaks pingutama selle nimel, et rahvas tahaks tema riigis elada, ja looma talle heaks eluks tingimused, nõnda nagu hea vanem loob oma lapsele arenguks head tingimused. Peamine on näidata, et valitseja hoolib rahvast. Üleolev suhtumine stiilis „head teed teil minna!” näitab kõike muud kui hoolivust. Laps, kes tajub, et tema vanem temast ei hooli, jookseb ühel päeval kodust ära. Inimene, kes tajub, et valitseja temast ei hooli, jookseb ühel päeval sellest riigist ära. Selles mõttes peab hea valitseja olema nagu hea lapsevanem. Andma oma rahvale piisavalt liikumisruumi, kuid seisma samas ka hea selle eest, et pere koos püsiks. Sest muidu ei ole perekonnal ja ka riigil mingit mõtet.

Ma ei usu, et meie riigi valitsejad on nii rumalad, et nad ei saa aru, mida rahva väljaränne tegelikult tähendab. Et rahva häda ja viletsus toob ühel päeval kaasa ka valitsejate häda ja viletsuse. Pigem arvan, et nad on pikast võimulolekust sedavõrd ülbeks läinud, et arvavad - meie oleme esimesed, kellega seda ei juhtu; meie oleme esimesed, kes on võimul igavesti. Kui valitseja ülbus on teatava kriitilise piiri ületanud, siis arvavad nad seda - et nemad jäävad võimule, tulgu või veeuputus - ka vahetult enne langust.

Kuid mis on siis alternatiiv? Alternatiiv on hääletada rumaluse ehk Keskerakonna ja sotside poolt, keda pikaajaline võim ei ole kalestanud ja kes deklareerivad hoolivust tarbetute asjade ja teenuste tasuta jagamise ning maksude tõstmisega. Kingitust on alati tore saada, aga kui sul ei ole tööd ja raha söögi ostmiseks, siis see, et sa saad koos asotsiaalidega tasuta bussisõitu nautida, ei ole teab-mis „hurraa”-moment. Sama lugu on maksude tõstmisega. Hoiatav näide sellest, kuidas paadialused rikaste käest kõik ära võtsid, on meil ajaloost olemas.

Tegelikult on ülbus ja rumalus vennad, sest kes oma ülbuse tõttu tegelikkust ei näe, on riigivalitsemisel niisama võimetu kui see, kes on rumal oma väikese aru ja väheste võimete tõttu. Seega ei ole reformikatel ja IRLil oma tarkusest praegu midagi kasu, sest nende ülbus on neil käed kinni sidunud ja nad ei suuda hetkel oma riigi ja rahva heaks mitte midagi teha. Praegu on nad ühel pulgal Savisaarega, keda takistavad rumalus rahadega ümberkäimisel, haiglaslik eneseimetlus ja paranoia.

Ilmselt ei ole muud varianti, kui see, et rumalatel tuleb lasta võimule tulla. Ülbed tiritakse siis oma kuldselt toolilt maha, nad saavad natuke koos rahvaga, kellele nad enne ülalt alla vaatasid, hernesuppi helpida ja mõtiskleda, mis valesti said tehtud. Siis on nad uuesti võimule tulles alandlikumad ja mõistavad, mis on ülbuse hind.

Et see ei ole kõige parem valik. Seepärast tuleb nendel valimistel paratamatult valida rumalate poolt. See on ainus viis midagi muuta.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Too mõni näide reformikate ja irl-i "tarkusest".

Anonüümne ütles ...

Maksude tõstmine ja ümberjagamine ei ole rumalus, kullake.
Praegune primitiivne maksusüsteem on kokkuvõttes regressiivne e. vähemteenivad maksavad suhteliselt rohkem . See süsteem on ühiskonda lõhestav ja kinni jooksutav. Maksusüsteemi tuleb korrigeerida , teda reguleerida progresseeruvaks.
Ja millalgi tuleb teha jälle vastupidi. Millal-on muidugi iseküsimus.Praegu tuleks rikkamatelt igatahes kõvasti koorida. Näha on, et nad ei oska rahaga midagi tarka ette võtta. Tuleb lollidelt raha ära võtta ja anda veelgi lollimatele.
Tarbimismakse tuleb diferentseerida, esmatarbekaupadel vähendada, luksuskaupadel suurendada, üksikisiku tulumaks tuleb muuta progresseeruvamaks,
ettevõtete tulumaks tuleb kehtestada. Lõpetada tuleb igasugune jabur erisoodustusmaksude
jama s.h. sõidupäevikute oma, tuleb lihtsalt sõiduautode käibemaksu mitte tagastada firmadele ja asi mutt jnejne. Igasugune jabur jutt sellest, et maksudega ei mängita tuleb lõpetada. Maksudega tuleb just mängida.Ettevõtjad ju armastavad hindadega pidevalt vigurdada. Miks riik ei või turumajanduses käituda samamoodi nagu ettevõtjad kes pidevalt hindadega mängivad? Sellega, et turg on volatiivne-ollakse harjunud-asi see siis maksude volatiilsusega harjuda pole.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et alles äsja olid need 2 tola ise lollide teenistuses...

Anonüümne ütles ...

Anonüümne 20:50: ja ütle üksainus põhjus, mis takistaks maksusüsteemi muutumisel oma ettevõtted näiteks siiasamasse kõrvale Lätti registreerida ja seda koorimist vältida?
Ja kui see teoks saab, kust siis riigieelarvesse üldse raha tulema hakkab? Sinu taskust?

Anonüümne ütles ...

Need kes soomes töötavad registreerivadki soome,kes lätis siis lätti.Kui tahad lätis registreerida siis peavd oleva registreeringud,teguvusload ka läti omad ja lisaks eesti omad,jama on palju.
REF&IRL "tarkusest" on näiteid kuhjaga kuidas tuleb asja ajada! Autorollo....kõikjal oleks selline "minister" ministritoolist kohtupinki tiritud ja vangi pandud.IRL aga oma elektrijaamade ja USA & Jordaania projektidega tuleks korruptsiooni ajalukku kuldtähtedega ära märkida. Kross??? mereröövel,topiste varas,sposato maaletooja ja mida veel,kõike ei viitsi üles lugeda.....andke andeks kui erakond valib sellise "turvaeksperdi" oma esinumbriks siis on tarkust tõesti kaugelt näha. Nagu venemaal: "naš durdom golosujet sa putina"

Inno ütles ...

Sotside ja kesikute põhiline viga on selles, et nad arvavad, et raha kasvab puu otsas. Kui see pole rumalus, siis mis see on?

Anonüümne ütles ...

Ei,Inno,raha kasvab Keekas,Jordaanias,Utah,is E-Airis jne.

Inno ütles ...

Ma lisaks siia nimekirja veel Eesti Raudtee. He-hee.

Anonüümne ütles ...

Eksite,raha teeb seal ainult väikese turnee,kosuma hakkavad hoopis asjaga seotud poliitpulkade pangaarved,muidugi ka partei(varaste)ühiskassa.Nii lihtne see ongi.Lähemalt Siimu käest.(kui jutule saate)