esmaspäev, 24. november 2014

Kui ausal inimesel pole midagi karta, miks president oma MacBooki kaamera kinni teibib?

President Toomas Hendrik Ilves on öelnud seoses USA luureagentuuri NSA endise töötaja Edward Snowdeni paljastustega, et karta ei tule mitte suurt venda, vaid väikest õde. Viimase all peab ta silmas Facebooki ja Twitterit, mida ta, muide, ise aktiivselt kasutab. Samuti on nuhkimisskandaali peale öeldud, et ausal inimesel pole vaja midagi karta.

Aga miks president Toomas Hendrik Ilves oma MacBook arvuti kaamera kinni teibib? Kas ta tõesti kardab, et kogemata Facebooki mõne video jommis peaga üles laeb, või mis? Aus inimene ei peaks ju midagi kartma.

Põhjus, miks president oma kaamera kinni teibib, on seega:
a) kas president pole aus, või
b) president kardab

Kuivõrd ebaausust ei saa automaatselt eeldada, siis jääb variant, et president kardab. Aga kui president kardab, siis miks ei võiks ülejäänud kodanikud karta. Jääb veel küsimus, et kui president kardab, miks ta seda tunnistada ei taha.

Taustaks olgu öeldud, et üks nn paljastustest, millega tuntud USA vilepuhuja Edward Snowden möödunud aastal välja tuli, oli, et luureagentuur NSA võib iga seadme, kaasa arvatud sülearvuti kaamera muuta oma jälgimisseadmeks. Ühtlasi tuli välja, et USA on nuhkinud nii oma vaenlaste kui ka sõprade, kaasa arvatud Saksa valitsusjuhi Angela Merkeli ja Brasiilia valitsusjuhi Dilma Rousseffi järele. Pärast seda skandaali on USA ja paljude riikide suhted järsult jahenenud, näiteks Brasiilia on hakanud tegema tihedamat koostööd Venemaaga.

1 kommentaar:

Kissu ütles ...

Mis ausus?
Kui arvuti on näiteks ruumis laua peal, kus käiakse hommikmumantlis ringi, võibolla vahetatakse riideid vms siis olles ju kõrgendatud häkkimise riskiga vaevalt oleks tahtmist kusagil mingeid taolisi katkendeid oma igapäeva tegemistest leida. Olgu siis kasvõi selleks arvuti ees võileiva närimine.