teisipäev, 24. veebruar 2015

NATO paraad Narvas oli viga

Tänane NATO sõjaväeparaad Narvas, paarisaja meetri kaugusel Vene piirist oli viga.

Ühelt poolt võib väita, et see oli vajalik, et tekitada Narva elanikes, kellest 95% on venelased patriootlikke tundeid Eesti suhtes. Ent on väga kahtlane, kas telekanali Rossija mõjuväljas olevad venelased sellest nii aru saavad. Kus USA on muutunud selle Rossija peamiseks vaenlaseks ning nüüd marsivad USA sõdurid otse Rossija piiri ääres. Seda mõistetakse kui ähvardust.

Kas Eesti julgeolekut arvestades on vaja praegu NATO sõjaväetehnikaga Venemaad ähvardada? Olukorras, kus Briti kõrged ametnikud räägivad, et järgmine löögiobjekt võib olla Baltimaad ja isegi Eesti ametnikud on hakanud rääkima kindlas kõneviisis Vene rünnakuohust, on sellise ähvarduse mõttekus kaheldav. Siin tasuks võtta õppust Soome seni edukast suhtumisest, kus ilmaasjata ei ärritata naabrit, aga kui vaja, ollakse valmis oma jõududega vastu hakkama. Soomel on Venemaaga asjade ajamisel palju pikemad ja põhjalikumad kogemused kui Eestil, kas need ei maksa enam midagi?

Eesti ühelt poolt ärritab, teiselt poolt pole veel valmis oma jõududega Venemaale vastu hakkama. Siin ei aita teise ilmasõja aegsete relvadega varustatud eesti poiste kahurilihaks rindele saatmine, mis on Eesti kaitsevõime alustala. Sellisel tasemel sõdurid on suurepärane ründeobjekt vaenlasele, seda näitab ilmekalt praegune konflikt Ida-Ukrainas, kus valitsusvägedelt ära võetud relvadega tehakse neile vägedele tuul alla. Eesti ei suuda isegi oma piiri kontrollida, mida näitab kaitsepolitsei ametniku häbiväärne kinninabimine piiri äärest, mis siin kaitsevõimest rääkida. See eksisteerib vaid kusagil paberil ja mõne süüdimatu ametniku suus.

Kommentaare ei ole: