neljapäev, 12. märts 2015

Kes meist on õige eestlane?

Eestluse essents, kui nii võib öelda, on ajast aega olnud küsimus, kes meist on õige eestlane. See kehtib nii mikrotasandil inimestevahelistes suhetes, näiteks siis, kui kolm meest on kamba peale liitri viina ära joonud, kui ka makrotasandil, näiteks Riigikogu valimistel.

Kui valimised kokku võtta, siis oli põhiküsimus taas: Kes on õige eestlane. Kui Eesti uuesti alustas, võitis selle tiitli ülekaalukalt Isamaa, siis varastas selle vaikselt Reformierakond ning mingi aeg võistlesid selle tiitli pärast Reform ja IRL. Viimastel valimistel nihkus jäme ots EKRE ja Vabaerakonna kätte, sest nemad muretsesid kõige rohkem Eesti ja eestlaste tuleviku pärast. Tuhast tõusnud Rahvaliidu järglases EKREs nähakse juba nii suurt ohtu, et erakonda on hakatud kollektiivselt ja süsteemselt maha tampima. Mis ennustab EKREle head tulemust järgmistel valimistel, sest seni on peksupoisi haletsushääled läinud Keskerakonnale.

Kuidas aga selgitada Keski head tulemust valimistel? Aga nendesamade haletsushäältega, lisaks venelaste ja nende sõprade hääled, mis on kõik koondunud Eestis ühe erakonna kätte.

Üks märkus veel. IRLile ei saanud saatuslikuks juhtide nõrkus, nagu püütakse väita. Pigem vastupidi, Juhan Parts oli oma elu parimas vormis. IRLile sai saatuslikuks ühelt poolt valitsusest väljajäämine, mis kahandas nende võimalusi rahva raha eest kampaaniat teha, aga põhiline põhjus on liit Reformierakonnaga, mis nende populaarsust kahandas ja millest IRL pole tänaseni toibunud. Ausalt öeldes ei teagi erakonda, mis oleks liidus Reformierakonnaga tõusnud. Kõik on langenud: Koonderakond, Rahvaliit, Kesk, IRL, nüüd sotsid. Reform on osanud kõigist liitudest võitjana välja tulla.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No noh, ei ole ikka nõus küll.
KE-le ei anta hääli mitte haletsusest vaid lootuses ning usus inimnäolise Eesti võimalikkusesse ning põlgusest ja vihast välismaiste kompradooride kannupoiste:RE, Äraostetavate jisamaalitsikute ja nende järjekordse klooni või reinkarnatsioooni-nn Vabatmeestepundi samuti punalillade pehmode vastu.

Stakan K.Butõlkin

Inno ütles ...

Need hääled läksid ikka EKREle ju.

Anonüümne ütles ...

Inno, sa ajakirjanikuna tunned ehk huvi teha intekas tolle 16.11 tegelasega?
Selle tulemus on huvitav kindlasti paljudele.
Millepärast isik nii mürgiselt vihkab maad, millel ta kõnnib ja millel kasvanud leia ta sööb.
Sümptomaatiline on, et ta ei kritiseeri arvamust ega hoiakut vaid arvamuse esitajat.
Mida soovib ta saavutada, kui laskub sellise noh... infantiilse sõimuni. Väänates isamaalasd jisamaalitsikuteks jne. jne. Vabatmeeste punalilliad pehmod on samuti ju lihtsalt abitu sõim. Mille pärast, mis seda põhjustab? Huvitav oleks teada.
Vene kultuurile on selline sõim küll omane. Vene kirikuhümnid - alates 18.sajandi keskelt on samuti sõim. Kui eemaldada kogu kulg-kard-lauluseade jääb alles jõuetu sõim näiteks Karl XII aadressil. See sunnik ei lasknud ju endale kätte maksta vaid langes Venemaast eemal.

Inno ütles ...

Miks ka mitte, kui too nõus on.

Anonüümne ütles ...

Küsige aga julgesti.
Aga omi jaburaid mõttemõlgutusi ärge üritagegi mulle omistada.
Mina ei vihka maad millel elan ja kõnnin, vastupidi, see maa on mulle armas sest see on minu Isade maa-Isamaa.
Ka minu esiisad on verd valanud selle maa iseseisvuse eest. Tuntuim neist- Soomusrongide divisjoni komandör, Vabadussõja kangelane Kolonel K.Parts oli minu vanaonu(nagu Juhan Partsilgi-kellega oleme ühte verd aga mitte ühte meelt-mina pean teda eksiteele sattunud hingeks,
välismaiste kompradooride kannupoisiks, kahjuks )
Olen muuseas ka õigusjärgne maamaaomanik, miks peaksin ma seda maad vihkama. Mu vanavanemad on teadaolevalt 16. sajandist alates Lõuna-Eestis maad harinud.Mina jätkan jõudumööda ja hoian nede pärandit.
Ropult sõimama ajendab mind see osa rahvast -kupjamentaliteediga
orjahingekesed- kes seda maad lagastavad ning rüüstavad, maha müüvad ja rüvetavad.
Minu arvates IRL, RE,SDP aga ka Vabaerakond on poliitilised jõud kes kas rumalusest või pahatahtlikkusest esindavad neid rüüstajaid, röövvallutajaid ja lagastajaid.

Stakan K.Butõlkin

Anonüümne ütles ...

Ja veel: arvamusest ja selle esitajast.
Mind absoluutselt ei huvita kust keegi oma teadmised saab või ei saa üldse ning mil moel ta seda teeb või ei tee. Vähe huvitab mind ka inimese arvamusavaldus eraldivõetuna tema käitumisest tegelikkuses.
Igal inimesel on oma epistemoloogia, millest ta kas või ebateadlikult lähtub. Informatsiooni mõtlev vastuvõtmine ja analüüsimine peab toetuma mingitele kriteeriumidele selle tõepärasuse hindamiseks. Isegi lastel on epistemoloogia mingil kujul olemas. Tõsi ta on, et oma epistemoloogia teadlik valimine nõuab mingil määral filosoofia ja loogika õppimist.Aga poliitiku puhul pole see oluline. Oluline on see mida nende teadmistega tehakse, mis on resultaat.
Mina kritiseerides poliitikut ja minnes isiklikuks, ei kritiseeri üksnes tema arvamusavaldusi, vaid tema tegevust kogumis: lubadusi ja tegusid kogumis. Ja see annab mulle õiguse avaldada arvamust ka inimisiksuse kohta tervikuna, millest tema mõttemaailm on vaid osa.

Stakan K.Butõlkin

Inno ütles ...

Küsimused Stakanile:
1. Millised raamatud või filmid on sind kujundanud?
2. Nimeta kolm kohta maailmas, kus võiksid elada, kui ei elaks Eestis?
3. Mis on sulle püha?
4. Mis on sinu jaoks täiuslik õnn?
5. Mis on sinu jaoks suurim hirm?
6. Millise ajaloolise tegelasega end kõige rohkem samastad?
7. Milliseid elavaid inimesi kõige rohkem imetled?

Anonüümne ütles ...

1.Lugemisvarast on mind mõjutanud eelkõige populaarteadus, poliitika, politoloogia,filosoofia,ilukirjandusest ajaloolised romaanid, science fiction.
Lapsepõlves Annie Scmidti "Viplala lood" Nossovi "Totu ja ta sõprade seiklused,eriline lemmik oli Totu Kuu...
Lindgreni Bullerby lapsed,lutsu "kevade"
Twaini Tom Sawyer Hucleberry Finn
Mexico 1968 olümpiaraamat,
Armenak Alatsatsjan "Mitte ainult korvpallist"
-H.Runnel "Punaste õhtute purpur"
-S.Zweig "Eilne maailm"
-K.Parts "Kas võit või surm"
hiljem
Nietzsche Rõõmus teadus, Nõnda kõneles Zarathustra(Also sprach Zarathustra),Teispool head ja kurja,
L.Meri Hõbevalge ja Hõbevalgem

Veel hiljem ulmekirjandusest Philip K.Dick "Mees kõrges lossis" Arthur.C.Clarke "kohtumine Ramaga" , poliitikast H.Kissingeri Diplomaatia, Savisaare Peaminister,
F. Fukuyama Suur Vvapustus, Ajaloo lõpp ja viimane inimene,Steven D.Levitt ja S.Dubneri "Freakonomics",
B.Bryson "kõiksuse lühiajalugu" Deborah Sicheli "Naiste tujud või või ka nt. S.Lotila- Lolluse entsüklopeedia:)

Filmikunstist on sügavaima elamuse jätnud Tarkovski Ivani lapsepõlv, Andrei Rubljov,Solaris
J.Fordi Vihakobarad(TPI filmiklubis sai nooruses nähtud praktiliselt kogu möödunud sajandi väärtfilmiparemik C.Chaplinist ja O.Wellesest või F.Fellinist kuni R.Polanskini.
Hiljem on mõjutanud Q. Tarantino, John Woo filmid, Aga ka P.Pärna multikad.

2. Elada võiksin
Taanis,Jamaikal,Sri Lankal,Canadas(Vancouver, British Columbia)
3.Mulle on pühad
inimese elu
Minu pere, minu abielu.
Minu sõbrad.
Elusloodus: Maa Vesi, Õhk
see koht kus ma saan end vabaks lasta: nt. saun või magamistuba:)
4. Täiuslik õnn oleks kui minu peres, kodumaal ja ka laias maailmas samaaegselt valitseksid üksteisemõistmine, harmoonia .
Et millalgi juhtuks-nagu ütles K.Marx "Otse vastupidiselt saksa filosoofiale, mis laskub taevast maa peale, tõuseme meie siin maa pealt taevasse...
5. Suurim hirm on, et inimlik rumalus ongi ehk juba lõplikult võitnud.
6.Samastada meeldiks mulle end Kierkegaardiga kes ütles: "Mida ma tõesti vajan, on jõuda endas selgusele, mida ma pean tegema, mitte mida ma pean teadma- välja arvatud selles mõttes, et igale teole peab eelnema teadmine. Tähtis on mõista, mida saatus on mulle määranud, näha, mida Jumal(Loodus) soovib mind tegevat, oluline on leida tõde, mis on tõde minu jaoks, leida see idee, mille nimel ma elaksin ja oleksin valmis surema"
7.Elavatest inimestest imetlen Dalai Laamat,Mark Knopflerit, Barutot,Tiit Sokku,Jüri Tarmakut, Jaak Uudmäed ja Edgar Savisaart

Stakan K.Butõlkin