kolmapäev, 24. juuni 2015

Kui suur on Eestis küttevaesus?

Inglismaal sureb iga 7 minuti tagant vanur küttevaesusse, kuidas on olukord Eestis? Väljavõte Daily Expressi veebist.

Praeguste jahedate ilmadega tuleb isegi juuni lõpus elamist kütta- see võib aga päris kurnavaks kujuneda. Näiteks möödunud aasta lõpus lahvatas Inglismaal skandaal, kui statistika numbritest selgus, et iga 7 minuti järel suri vanainimene külma kätte, ehk moodsat terminit kasutades küttevaesusse.

Küttevaesus pole ime, sest kütuste hinnad on viimaste aastate jooksul plahvatuslikult kasvanud, samas on eluasemed ehitatud arvestades märksa odavamat kütet. Paljud inimesed ei jaksa oma elamist enam soojaks kütta. Sellest küsimus: mitme minuti tagant sureb Eestis vanainimene küttevaesusse? Ja kas 100 eurost aastas piisab, et üksikult elavaid pensionäre küttevaesusest päästa?

Küttevaesus on Eestis eriti aktuaalne, sest energia, kaasa arvatud elektri hind on kerkinud lühikese ajaga mitu korda Soome ja Rootsi tasemele, aga sissetulekud on jäänud 4-5 korda madalamaks. Nii korter- kui elumajad on ehitatud arvestades mitu korda madalamaid kütte hindu ja soojustada on jõutud vaid riigiasutuste ja muud ühiskondlikud hooned. Pole siis ime, et eluasemete kütmine võtab talvel lõviosa inimeste sissetulekust. Eriti puudutab see pensionäre. Keskmise korteri talvised küttearved ulatuvad juba 200 euroni, 160-eurosest rahvapensionist selle tasumiseks selgelt ei piisa. Võib arvata, et paljud pered, sealhulgas vanurid ja lapsed peavad talvel kodus külmetama.

Eestis on räägitud palgavaesusest, mis tähendab, et inimesed, kes hommikust õhtuni palgatööd teevad ei tule enam toime. Ent pole räägitud küttevaesusest, mis tähendab, et inimesed, eriti vanurid ei jaksa oma elamist soojaks kütta. Huvitav, kas Eestis on küttevaesust uuritud ja mis tulemused on saadud? Või on see üks teemadest, millest ei sobi rääkida, eriti nüüd, kus valitsus plaanib sadade pagulaste vastuvõtmist, neile korralikult soojustatud eluasemete soetamist ja nende eest küttearvete tasumist?

Kommentaare ei ole: