kolmapäev, 24. juuni 2015

Miks Bush tahab Ameerikast Eestit teha?

Väljavõte Mother Jones veebist.

USA uuriva ajakirjandust viljelev ajakiri Mother Jones on pannud küsimärgi alla Jeb Bushi sõnad, mis pärast Eesti visiiti Eestit kiitsid ja pöörasid tähelepanu küberjulgeolekule.

Mother Jones märgib, et asi, mille Bush jättis märkimata, on, et Eesti süsteem põhineb interneti allutamisel valitsuse kontrollile, mille toel on valitsus loonud üleriikliku elektroonilise ID-kaardi süsteemi. See on digitaalne variant üleriiklikust ID-kaardist, millele USA vabariiklased on seni vastu seisnud.

Ühtlasi märgib Mother Jones, et Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kes sai kuulsaks pärast Twitteris karjumist Paul Krugmani peale 2012 aastal, avaldas järgmisel aastal New York Timesis arvamusloo, kus kirjutas, et inimesi peaks panema rohkem muretsema küberturvalisus kui valitsuse sekkumine eraellu.

Bush toetas pärast Eestist naasmist küberturvalisuse info jagamise seadust, mis annaks erafirmadele võimaluse jagada klientide infot valitsusega. „See pole küberturvalisuse, vaid jälitamise seadus,” kommenteeris Eesti eeskujul loodavat seadust Brennani õiguskeskuse vabaduse ja rahvusliku julgeoleku programmi juht Elizabeth Goitein.

Kommentaare ei ole: