teisipäev, 23. juuni 2015

Tervendav kanep

Väljavõte nationalgeographic.com veebist.

Viimases, juunikuu National Geographicus on põnev artikkel kanepi kohta. Tuleb välja, et kanep on kantud kõige ohtlikumate narkootikumide hulka, umbes nagu heroiin, ilma et seda oleks üldse põhjalikult uuritud. Maailmas on ainult üks teadlane, Iisraeli keemik Raphael Mechoulam, kes on kanepit uurinud ja leidnud selles mitmeid tervistavaid ühendeid, tänu millele on Iisrael maailmas üks juhtivaid meditsiinilise kanepi kasutajaid ja tootjaid.

Nüüd on ka ülejäänud maailm hakanud Iisraeli eeskujul kanepit avastama, näiteks USAs on meditsiiniline kanep pooltes osariikides lubatud ja mõnedes võib kanepit isegi meelelahutuseks pruukida. Euroopa järgib USA eeskuju, näiteks Hollandis on juba meditsiiniline kanep lubatud ja näiteks Portugalis kanepi tarvitamine dekriminaliseeritud.

Kanepil ja sellest toodetud preparaatidel, näiteks kanepiõlil (cannabidiol - CBD) avastatud epilepsiat raviv toime, mistõttu paljud vanemad, kel lapsel epilepsiahood, on läinud USAs elama osariikidesse (Colorado) ning Euroopas riikidesse, kus kanepiõli on lubatud.

Ent kanepil on avastatud muidki kasulikke toimeid. Näiteks on see laborihiirtel aidanud ravida kasvajaid, sellel on avastatud positiivne mõju multiskleroosi, psoriaasi, traumajärgse stressi, dementsuse, skisofreenia, osteoporoosi ja amüotroopse lateraalskleroosi ehk nn Lou Gehrig'i tõve puhul.

Kanepi teada-tuntud positiivsed omadused on valuvaigistav ja stressi maandav toime, samuti aitab kanep ravida nohu, tõsta söögiisu ja soodustada uinumist.

Kommentaare ei ole: