laupäev, 2. jaanuar 2016

Aasta inimene 2015- Edgar Savisaar

Ma pean tunnistama, et ma pole olnud ega ole suurem Edgar Savisaare fänn- esiteks pole ta minu põlvkonna inimene ja teiseks ei jaga ma kõiki tema vaateid- aga 2015. aasta inimene Eestis on kahtlemata Edgar Savisaar. Ma ütleks isegi, et ta on raudkindlalt Eestis selle kümnendi inimene.

Ma ei tea, mis kaalutlustel valisid Delfi ja Päevaleht aasta mõjukaimaks Marju Lauristini- ausalt, tal pole peale Brüsselisse kolimist enam mingit mõju. Isegi Hillar Kohvil on Viinahaual rohkem mõju kui Lauristinil, ausõna!!! Ja mis kuramuse moraalne kontroller on Lauristin? Ta oli kontroller siis, 25 aastat tagasi, kui Rahvarinnet loodi. Siis oli Lauristini aeg. Kuidas ta loogiliselt arutles ja mõtestas sündmusi, ühendas rahvast. Aga nüüd- nalja teete???!!! Kui aus olla, siis pärast Savisaarest lahkulöömist on Lauristini täht poliitikas üha enam kustunud ja praegu ei sõltu temast enam midagi. Ta on oma aja ära elanud vana tursk, kes saadeti Brüsselisse jalust ära- selline on Euroopa tava. Ma saan aru, et Lauristini tahetakse nüüd poputada tema kunagiste teenete eest, aga see kukub sama narr välja kui kunagine otsus saata Eurovisioonile ilma konkursita, pelgalt "teenete eest" meie hõbekõri Silvi Vrait, olgu muld talle kerge.

Aga tuleme tagasi Savisaare juurde. Savisaar on mõjukaim juba seepärast, et sel aastal pole muust räägitudki kui Savisaarest. Kõigepealt tema haigusest, siis sellest, kas ta poliitikasse naaseb, siis temaga seotud krimasjast ja lõpuks Keskerakonna kongressist. Ja ausalt, see, kuidas raske haiguse seljatanud inimest väntsutati ja kotiti- see on omaette tase. Aga Savisaarele paistab see isegi istuvat- ta on seda tüüpi, et kui ta nurka suruda, siis äratab see temas elujõu. Nagu puurinurka aetud tiiger. Ilmselt on see ka põhjus, miks ta nõukogude liidu lõpupäevil tõusis- see oli samuti aeg, mil nii rahvarindelasi kui kõiki muid teisitimõtlejaid survestati. Savisaares äratas see enneolematu jõu, nii nagu nüüd haiguse puhul. Pole vist saladus, et just Rahvarinne oli 1988. aasta aprillis nõukogude liidus esimene selletaoline suur alternatiivne poliitiline rühmitus kommunistliku partei kõrval- millegipärast pole seda asjaolu laiemalt eriti välja toodud. Tõsi, Eestis oli enne seda, 1988. aasta algul Vello Väärtnõu eestvõttel loodud ERSP- aga see jäi marginaalseks grupeeringuks. Rahvarinde loomine oli seda olulisem, et Eesti eeskujul rahvarinnete teke eri liiduvabariikides oli 1991. aasta augustiputši käivitajaks. Ma olin 1988-1990. aastal Moskvas nõukogude kroonus ja seal ohvitserid omavahel muust ei rääkinud, kui narodnõi front (rahvarinne vene keeles), narodnõi front, ja kuidas neist frontidest oleks võimalik lahti saada. Lõpuks korraldasid närvi läinud sõjaväelased Moskvas putši ja putš omakorda avas tee nõukogude liidu lagunemisele ning iseseisvate riikide tekkele. Nii et saagem tuttavaks: mitte Hitler polnud möödunud sajandil maailmas mõjukaim tegelane, ega ka mitte Stalin, või Churchill või Roosevelt, vaid meie oma kodune Savisaar, keda võib auga pidada terve nõukogude liidu lammutamise käivitajaks. Kas sellele on midagi vastu panna? Seega võib Savisaart pidada möödunud sajandi mõjukaimaks poliitikuks terves maailmas: ma loodan, et ta nüüd väga õhku täis ei lähe selle peale ;) Aga nii see on. Liblika tiivalöögist võib alguse saada tsunami.

Ma arvan, et enamus inimesi olid tänavu aasta algul Savisaare raske haiguse ajal kindlad- mina küll olin- et ta enam tagasi ei tule. Või, kui tuleb, siis saab temast Schumacher, või parimal juhul Laar, aga mitte mingil juhul Savisaar. Aga näe, võta näpust, täna näeme me areenil veel sitkemat ja tervisest pakatavamat Savisaart kui oli enne haigust. Lausa uskumatu! Kui see inimene pole aasta inimene, kes siis veel?! Pole ime, kui saatusel on tema jaoks veel mõni üllatus varuks!

Savisaare haiguse ajal haarasid Keskerakonnas juhtohjad Aadu ja Kadri Must, endised Savisaare usaldusisikud, kes nägid haiguses võimalust ise tõusta. Võib arvata nende üllatust, kui mees vaatamata üldlevinud arvamusele sisuliselt teisest ilmast tagasi tuli. Ilus oleks olnud Savisaarele ohjad tagasi anda, aga kus sa sellega- võim on kullakallis ning sõrmuste isandad ei suutnud sellest loobuda. Nad olid kindlad, et Savisaar ei suuda pärast haigust end erakonna etteotsa tagasi võidelda. Aga näe, suutis. Napilt, aga suutis. Kui selline saavutus pole väärt aasta inimese tiitlit, siis mis veel?!

2015. aasta inimene on Edgar Savisaar ning kuigi ta loodab peatselt jalgadele tõusta, sobib ratastool talle minu arvates väga hästi. Kui vaadata teisi alternatiive, siis need kahvatuvad. Siim Kallas- minu meelest on ta end lolliks teinud, nagu ka Indrek Tarand. Siis Andrus Ansip on täiesti ära vajunud, nii nagu ka Toomas Hendrik Ilves. Ja Taavi Rõivas on liiga noor ja roheline, et aasta inimese mõõtu välja anda. Kui üldse aasta inimestest veel rääkida, siis võiks see olla doktor Peep Talving, kes Savisaare teisest ilmast tagasi tõi. Või kui poliitikast võtta, siis mõni EKRE-lane nagu Jaak Madison või Martin Helme, kes suutsid vapralt survele vastu panna ning tõid Riigikokku alternatiivse jõu. Madisonist ja Helmest võib kunagi tulevikus välja kasvada sama kaliibriga poliitik nagu Edgar Savisaar.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olin juba nõutu. Olete varasemalt mõista andnud, et tunnistate Jumala olemasolu. Ja hiljem, kui Savisaar oli pikali, astusite kampa maaslamaja peksjatega.

Kuid õnneks, ilmselt jumalik vaim inimeses sai inimese kätte (adjusterid e Jumala fragmendid meis - sellest on palju juttu Urantia Raamatus). Tänu Taevale! Siiralt.

a.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et need 2 imelikku on taas kesikutelt, ptüi Tallinna Linnavalitsuselt, pappi saanud või saamas...

Inno ütles ...

Pole midagi teha, Savisaare teema läheb hästi peale.

Margus Kiis ütles ...

Savisaar ongi Eesti ainuke maailmaajaloolise tähtsusega tegelane läbi aegade. Täiesti faktiliselt. Rahvarinne oligi esimene NLKP väline poliitiline massiorganisatsioon N.Liidu algusest peale. Fakt. Ja pagana geniaalselt Savisaare poolt läbi viidud. Perfektselt. Savisaar ongi geenius ja fenomen. Protsess viis N.Liidu lagunemiseni ja ka seda nägi ES hästi, ette. Kui ei usu, lugege tema kõnesid RR kongressidel.
Briti ajaloolased, kes tänapäeval on väga mõjukad, muidugi ei taha mingite eestlaste rollist N.Liidu lagunemisel kuuldagi, brittidele on väikerahvad vaid tööriistad suurte käes. Briti ajaloolased panevad isegi N.Liidu lagunemise õigsuse kahtluse alla. Mitte vene ajaloolased. Briti ajaloolased.

Aga USA Teepartei retoorika Eestisse importijad elik EKRE omad küll mingid tulevased suured tegijad ei ole. USAs on Teepartei täiesti ära vajunud, kaua sellise sõgedusega ei löö.

Inno ütles ...

No aga kas Rahvarinne ei alustanud kui teepartei? See, kas sellest midagi suuremat välja kasvab, on iseasi. Ja see välja kasvamine on paljuski juhuste mäng. Ka Savisaarel oleks olnud kriips peal, kui sõjavägi poleks Moskvas Jeltsini poole üle läinud ja putšistid oleksid võitnud. Siis istuks Savisaar praegu suure tõenäosusega vanglas kusagil Siberis ja keegi ei teaks temast midagi.

Inno ütles ...

Üks point veel lisaks: seda tunnistavad isegi Briti ajaloolased, et Eestile tõi iseseisvuse laulev revolutsioon, et Eesti laulis end vabaks. Aga palun, kes oli laulva revolutsiooni eestvedaja? Khm-khmm-khmm.