pühapäev, 13. märts 2016

Eesti uus eeskuju: Soome?

Väljavõte Foreign Policy veebist.

Ajal, kui Eesti valmistub sõjaks Venemaaga, naudib Soome oma suure naabriga endiselt häid suhteid. Soomet on läänes kritiseeritud liigse Vene-sõbralikkuse pärast, aga soomlaste arvates on see ainus võimalus oma suure naabri kõrval ellu jääda, kirjutab Foreign Policy värske number.

Soome pole lasknud end häirida Vene-poolsetest provokatsioonidest ega ka läänest tuleva survestamisega astuda kiiresti NATO-sse. Isegi Soome parempoolne välisminister Timo Soini on säilitanud väga soojad suhted Venemaaga. Nüüd on hakatud Soome varianti pakkuma isegi Ukrainale. Kui varem kiideti Soome valitud teed ainult idas, siis nüüd on hakatud seda tegema läänes.

Eestis on Soome käitumist teravalt kritiseeritud. Näiteks mõjukas Eesti ideoloog, välispoliitika instituudi direktor Andres Kasekamp pidas lubamatuks, et soomlased ei teinud välja, kui Vene lennuk tungis 2014. aastal Rootsi õhuruumi. Kasekamp pidas sellist käitumist silma kinni pigistamiseks Vene agressiooni ees.

Samas pole soomlased jätnud oma kaitset hooletusse. Neil on 230 000 meheline regulaararmee, mis on mõeldud võimaliku sissetungi tagasihoidmiseks. Soome on pidevalt uuendanud oma relvastust. Lisaks Venemaaga ajab Soome sõbralikke suhteid NATO riikidega, tehes koostööd Afganistanis ja Balti riikides. Soome ei tunne end Venemaa poolt ohustatuna, aga on valmis võimalikeks ootamatusteks. Valdav osa soomlasi on jätkuvalt NATOga liitumise vastu ja poliitikud arvestavad rahva arvamusega.

Arvatakse, et suvel, mil EL vaatab uuesti ümber sanktsioonid Venemaaga, toetab Soome sanktsioonide lõpetamist, erinevat Balti riikidest, kes toetavad sanktsioonide jätkamist. Soome kaitseminister Alexander Stubb ütles, et Krimm on nagunii kaotatud ning nüüd tuleb vaadata, et olukord Ida-Ukrainas rahuneks. Nii nagu valdavas osas 20. sajandist, pole Soome eesmärk jätkuvalt kõiki probleeme Venemaaga lahendada, vaid hoida neid rahuldaval tasemel.  Soome on valmis tunnistama naabri ülemvõimu, kui selle eest saadakse vastu võimalusi äri ajamisel.

Eesti ametlik poliitika küll taunib Soome lähenemist, aga sellegipoolest tasuks soomlastest eeskuju võtta: nad ajavad oma neile omaselt asja tasa ja targu, ilma suurt naabrit asjatult ärritamata ja provotseerimata, on jäänud sõjaliselt neutraalseks ning naudivad jätkuvalt Venemaad kui oma suurimat kaubanduspartnerit viimase 25 aasta jooksul. Soome haaras endale peale NLiidu lagunemist Balti riikide käest osavalt Venemaa toitja rolli ja on seda hoidnud tänaseni. Soome tellib Venemaalt tuumaelektrijaamu ja tehakse koostööd migratsiooni tõkestamisel. Soome on energeetiliselt Venemaast täiesti sõltuv, toob kõik oma gaasi ja 90% naftast Venemaalt. Soome laseb end olla Venemaa käpa all, mistõttu ei räägi Soome puhul keegi võimalikust Venemaa agressioonist.

Kommentaare ei ole: