pühapäev, 20. märts 2016

Miks venelased tegelikult eestlasi fašistideks kutsuvad?

Venelased tavatsevad eestlasi kutsuda fašistideks ja eestlased võtavad seda alati väga südamesse. Tegelikult pole sellest mõtet närvi minna, sest venelased ei mõtle seda tõsiselt. Või noh, mõtlevad, aga see ei tähenda tegelikult seda fašismi, mis on fašism, vaid fašist on venelase jaoks sakslase sünonüüm. Venelaste jaoks on eestlased tegelikult sakslased ja kõik sakslased on fašistid. See on umbes sama, kui öelda, et kõik mehed on sead või noorsugu on hukka läinud.

Lugesin Elhonen Saksa mälestusi tema lapsepõlvest Valgas 1939-40 aastal, kui sinna ilmusid vene sõdurid. Saks meenutab, et vene sõdurid ja isegi ohvitserid arvasid, et tulid Saksamaale, kuna igal pool olid Saksa tähed (nemetskije bukvõ). Hitler ja Stalin olid just alla kirjutanud sõpruse lepingu ning venelased arvasid, et neid saadetigi sakslastega sõbrustama.

Sama fenomeni kogesin nõukogude armees, kus nii sõdurid kui ohvitserid pidasid nii mind kui kõiki teisi eestlasi sakslasteks. Kui küsisin, miks, siis vastasid nad, et te kirjutate ju saksa tähtedega.  Po nemetski, znatshit nemtsy! Saksa keeles, järelikult- sakslased! Neid ei huvitanud, kui rääkisin, et ei ole sakslased, vaid eestlased. Nemad ei saanud aru, kuidas saavad eestlased kirjutada saksa tähtedega, see lihtsalt ei mahtunud pähe. Roodus oli ka üks ungarlane Ukrainast, teda peeti samuti sakslaseks. Roodus oli ka üks päris sakslane Lõuna-Venemaalt, kes aga kasutas kirjutamisel vene keelt ja teda peeti millegipärast venelaseks. Nii et eestlased ja ungarlane olid sakslased ning kui juba sakslased, siis fašistid. Sõna fašist kuulsin enda kohta pidevalt, aga see polnudki halva pärast öeldud, lihtsalt fašist on venelaste jaoks sakslase sünonüüm, selline vulgaarsem väljend sakslase kohta. Ehk siis kõik, kes kasutavad kirjutamisel saksa ehk ladina tähti on argivenelase arusaama järgi fašistid.

Sõna fašist ei tähenda venelaste jaoks otseselt midagi halba. Seda terminit kasutasid venelased sakslaste puhul, kuna nii sakslased kui venelased olid sotsialistid ning sõna nats või natsionaalsotsialist oleks tekitanud Venemaal küsimusi. Venelased olid ise ju samuti natsid!!! Seetõttu võeti kasutusele termin fašist, mille tegelikku tähendust venelased ise ka ei tea.

Kommentaare ei ole: