neljapäev, 28. jaanuar 2010

Narvast pärit USA ajaloolasel on õigus: eestlased põevad vägistatu sündroomi


Väljavõte Ekspressi veebist.

Ekspressi loo põhjal tundub, et Narvast pärit USA ajaloolasel on õigus: eestlased põevad vägistatu sündroomi. Kus siis vägistatul on häiritud psüühika ja ta tunneb hirmu ka siis, kui oht on möödas.

Eestlaste puhul on eriti perversne see, et tegelikku vägistajat, Stalinit ülistatakse, semmides selliste Stalini ja Beria austajatega nagu Mihhail Saakašvili. Ent vihatakse lihtsaid venelasi, kes olid samasugused Stalini diktatuurirežiimi ohvrid nagu ka eestlased. Stalin lasi hukata palju rohkem venelasi kui eestlasi.

Vägistatu puhul on halb lugu see, et ise ta end aidata ei suuda. Tal oleks vaja väljastpoolt abi, ent seda pole riigi tasemel nõus keegi pakkuma. Pigem on leidunud neid, kes viha ja hirmu veelgi süvendavad. Seda tegi näiteks USA, et saada eestlastest liitlast oma Iraagi sõjas. Seda teevad soomlased, kes kardavad ise venelastega suhteid rikkuda, ning kasutavad oma kättemaksuihas ära eestlasi. Ning eestlased, kes on niigi palju kannatanud ja toonud suuri ohvreid, kannatavad edasi. Ehk siis: keda korra vägistatud, laseb end ikka ja jälle vägistada. Ning teeb, perverssel kombel kõik selleks, et teda üha uuesti vägistataks. On nõus end vägistada laskma raha eest. Kuidagi muud moodi ei saa seletada Eesti poliitikute provokatiivset käitumist Venemaa suunal: saadetakse sõnum, umbes selline, et noh, tule-tule, vägistaja, vaatame, kas saad veelkord hakkama. Kuigi adressaat on vale, venelane ei võta vedu, sest tegelikud vägistajad elavad edasi Gruusias.

Mis on eestlastele veel omane: kui keegi nende probleemile tähelepanu juhib, kasvõi heatahtlikult, siis saadakse tema peale hirmvihaseks ning ollakse valmis teda lausa tapma. Vägistatu ei taha samuti tunnistada, et teda on vägistatud. Ja muutub ise vägivaldseks nende suhtes, kellest tema jõud üle käib.

Kuidas seda olukorda lahendada? Eestlane peab hakkama oma saatusest ausalt rääkima, lugusid sellest, mis ja kuidas juhtus. Ausalt rääkima, kuidas teda vägistati. Tunnistama, et teda on vägistatud. See mõjub ka välismaal paremini kui ühekülgne venelaste siunamine.

44 kommentaari:

Franz ütles ...

"Ent vihatakse lihtsaid venelasi, kes olid samasugused Stalini diktatuurirežiimi ohvrid"
Nõukogude diktatuurirezhiim kasutas venelasi Eesti koloniseerimiseks. Nad ei olnud selles rollis ohvrid.

Franz ütles ...

"Stalin lasi hukata palju rohkem venelasi kui eestlasi."
Kas Sa, Inno, tõesti aru ei saa, et venelastele oli Stalini Nõukogude Liit oma riik. Balti riikides oli Nõukogude Liit aga okupant, siin olid tema kuriteod suunatud okupeeritud riikide rahvaste vastu.

Anonüümne ütles ...

venelased on tatari mongoli poolt vägitatud rahvas...

Inno ütles ...

Ohvrid olid need, kes Venemaal maha löödi, kogu tsaariaegne eliit löödi mättasse.
Ja on naeruväärne süüdistada Eestisse toodud venelasi, sest kõik teavad, mida vastuvaidlemine tol ajal tähendas.
Edasi on ainult kaks varianti: kas kolonistid välja saata või nendega rahumeelselt edasi eksisteerida. Välja neid ei saadetud, ja EL ei lubaks ka enam saata, mistõttu...

Inno ütles ...

Franz, see oli Stalini riik, mis oli venelastele sama "oma" kui ka eestlastele. Ja läbi sunni muutus ta ka eestlastele "omaks".

Franz ütles ...

"Ja on naeruväärne süüdistada Eestisse toodud venelasi, sest kõik teavad, mida vastuvaidlemine tol ajal tähendas"
Enasust neid siia vägisi küll ei toodud. Nad pressisid ennast siia ise. Vale on nende siinviibimist kujutada nõukogude võimu repressioonina.

Franz ütles ...

"Franz, see oli Stalini riik, mis oli venelastele sama "oma" kui ka eestlastele. Ja läbi sunni muutus ta ka eestlastele "omaks""
Äärmiselt vale väide. Enamus venelasi pooldas Nõukogude korda. Enamus eestlasi suhtus Nõukogude korda suuremal või vähemal määral kriitiliselt. Punast Venemaad pidas oma kodumaaks ainult väike osa eestlasi.

Anonüümne ütles ...

mine kukele, Inno.Järjekordse veidriku narvast oled leidnud.
eesti polnud küll koht, kuhu vägisi toodi. Siin oli vorstiviil ikka leival olemas.Baltikum oli iga venelase unistus.
Sulle võib-olla meeldis küll vene okupatsioon rohkem, aga ma valiks ikkagi läänemaise tsivilisatsiooni ja vabaduse liikuda.
Igal riigil ja korral oma vead, ka läänes, aga mulle meeldib ikkagi rohkem.

Inno ütles ...

Franz, sinu suhtumine on iseenesest tüüpiline vägistatu, ohvri suhtumine. Ta ei ole võimeline leidma lahendust, teisi kuulama, vaid ajab oma joru, kuni saab uuesti "kanni vahele".

Tunnista, Franz, sind on ka vägistatud. Mina tunnistan, et mind on, õigemini minu vanemaid ja vanavanemaid, ja selle kaudu loomulikult ka mind. Kui tunnistad, on kergem edasi minna.

Anonüümne ütles ...

et venelased küüditati siia on muidugi
uus tase....

Inno ütles ...

Kas enamus eestlasi ei pooldanud nõukogude korda? 99% käis valimas ja valis nõukogude korra. Või polnud see nii?

Totalitaarses riigis ei saa me inimeste käitumise põhjal aru saada nende tõelistest soovidest.

Anonüümne ütles ...

Kas Inno arvab, et mõni suht harimatu eesti taluneiu, kelle venelased vägistasid (otseses mõttes) leidis lohutust mõttest, et tegelikult ei teinud seda ju venelased, vaid hoopis Stalin, ja venelased pole sel juhul ju milleski süüdi? Samas on selge , et eriti enne ja pärast sõda Stalin=venelased ja venelased=Stalin eestlaste jaoks, ja meie aja inimestel pole küll mingit õigust neid selle eest arvustada. Ka mitte Innol.

Anonüümne ütles ...

Eriti suur mass venekeelset juurtetut nõukogude inimeste massi (vältides rahvusmääratlust "venelane") saabus 70-ndatel ja 80ndate alguses, mil ehitati Lasnamäed nende tarbeks valmis, sihiliku koloniseerimisprogrammina. Sel ajal polnud küll mingit ohtu minemust keeldumise puhul, olid lihtsalt kampaaniad, kus juhuslikest NL kohtadest kutsuti suvalist (olulise hariduseta) rahvast poliitilistel eesmärkidel hea palga peale (mida eestlastele ei pakutud) lihttöödele ja meelitati tasuta uue korteriga.

Loodearmee järeltulijad ja vanausulised poleks omapead pronksiööl mäselema asunud.

Franz ütles ...

"Kas enamus eestlasi ei pooldanud nõukogude korda? 99% käis valimas ja valis nõukogude korra"
Kas Sa tõesti usud, et see tsirkus kujutas endast tegelikke valimisi? Aga üldine suhtumine nõukogude korda oli ju kriitiline. Vene värki kiruti, venelaste sisserändesse suhtuti negatiivselt jne.

Inno ütles ...

Kusjuures, nii oligi, venelased küüditati Eestisse, nendesamade rongidega, millega eestlased Venemaale viidi. Korjati külas rahvas kokku ja veeti mujale. Loomulikult reklaamiti üles see "Pribaltika", neile räägiti, et tulevad Eestisse kultuuri tooma, seda nõuka kultuuri. Ja mis neil muud üle jäi, vastuvaidlemist tollal ei tunnistatud.

Stalinile meeldis rahvaid segada, ümber asustada, see pidi kaasa aitama uue, nõukogude inimese tekkele.

Inno ütles ...

Franz, kas venelased ise ei kirunud nõukogude korda? Eestlaste jaoks oli see vene värk, venelastele endile nõukogude kord. Seda kirusid kõik, isegi kõrged ohvitserid nõuka armees, kellega ma kokku puutusin. Kõik kirusid, aga midagi teha ei saanud, see ongi totalitaarse riigi omapära, nii nagu ka praegu Eestis, kõik kiruvad, aga midagi ei muutu.

Franz ütles ...

"Kusjuures, nii oligi, venelased küüditati Eestisse, nendesamade rongidega, millega eestlased Venemaale viidi."
Hea nali muidugi. Kas 1970ndatel ja 1980ndatel aastatel samuti, kui neid siia suurel hulgal saabus?

Franz ütles ...

"Franz, kas venelased ise ei kirunud nõukogude korda?"
Enamus ei kirunud, mõned kirusid. Ja isegi kui ta kommunistlikku korda ei sallinud, oli Vene riik (Nõukogude Liit) ikkagi tema kodumaa ja seda ta pooldas igati.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

NATO kavatseb lähiajal järsult suurendada Eesti kaudu Afganistani veetava varustuse hulka ning juba paari nädala pärast hakkabki Eesti kaudu Venemaale liikuma 200 konteinerit nädalas.

Alates mullu septembrist on läbi Eesti liikunud 269 sellist konteinerit. NATO konteinerid sisenevad Venemaale peale Eesti ka Lätist ja Leedust. Venemaalt liiguvad need edasi Usbekistani ja sealt Afganistani. Ehkki edaspidi hakatakse läbi Eesti nädalas vedama peaaegu samapalju NATO varustust kui kogu möödunud aasta jooksul, ei tähenda see Eesti Raudtee juhi Kaido Simmermanni sõnul siiski Eesti Raudteele kaubavedude olulist suurenemist, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

Inno ütles ...

9:43le:
pronksiöö oli puhtalt Eesti valitsuse, eestlaste endi korraldatud. Teati ette, et mäsu tuleb, seda oleks võinud kasvõi Lihula pealt ennustada, aga ikka mindi selle peale.

Loomulikult toodi üle liidu kokku seda juurteta massi Eestisse, ja eestlasi viidi mujale. Selline kunstlik segamine pidi kaotama rahvad ja rahvused ning looma uue, nõukogude inimese. Kõik eestlastele valusad küüditamised jms repressioonid olid sellega seotud. Kusjuures eestlastel isegi "vedas" võrreldes näiteks ingerlaste, tatarlaste või sakslastega, keda Stalin kõige täiega ühest kohast teise sõidutas.

Anonüümne ütles ...

see "vägistatute" teema tundub jumala õige. eriti saab sest aru eemalt vaadates. aga asi pole lootusetu. kõigest enamus inimestest on "pimedad" ja veidi väiksem vähemus "nägijad". seda ka kommijate hulgas.

ken taur

Inno ütles ...

70ndatel ja 80ndatel tuli Eestisse kolonistide teine laine, esimene oli vahetult pärast sõda. Eestisse saabus kohe pärast sõda hulgaliselt Stalini režiimile lojaalseid eestlasi, kes olid seni Venemaal redutanud, ja kes asusid elama küüditatutest tühjaks jäänud majadesse. Nemad on end nüüd kenasti sisse seadnud ja vehivad kõige rohkem sini-must-valgega, ent kas nad on siis venelastest etemad?

Anonüümne ütles ...

Miks ja mismoodi saabusid Irja ingerlastest esivanemad Eestisse? Ja ma ei küsi seda üldse mingi tagamõtte pärast. Lihtsalt vanainimeste juttudest ja ka kirjandusest tuleb enamasti välja, et nad saabusid siia nö sõja jalust oma isade maalt, mis selleks ajaks oli kuulutatud Leningradi oblastiks. Saabudes olnud nad sõna otseses mõttes näljas ja paljad, siis võtsid eestlased nad oma taludesse (jah, enamasti nö sulaseks, aga samas said nad tänu sellele ju süüa ja peavarju ja ainult seda neile ju tollal vaja oli). Eriti paljud seadsid ennast sisse Virumaal, aga eks osa jõudis ka kaugemale. Pärast sõda sõltus juba konkreetsest inimesesest, kas ta sai nö järje peale või jäigi kolhoosiproleks. Tagasi isade maale minejaid oli vähe, aga nüüd on paljud muidugi tänu oma ingerisoome juurtele Soomes sisse seadnud.
Kuidas siis ikkagi Irja emapoolsete esivanematega oli?

Anonüümne ütles ...

Miks eestlased ja eestlaseks olemine mongolitele, nagu Urro ja Türja seda on, nii suurt huvi pakub?

Anonüümne ütles ...

to 10:10
Kuna sõimav inime üritab varjata eelkõige enda puudusi ja end pigem upitada, siis järelikult võib sind ennast kahtlustada tugevas mongoliidsuses :)

Anonüümne ütles ...

Eestlaste kohta tehtud järeldus on õige: kuritegeliku ründe ohvriks langenud inimene jääbki rünnakule sarnaseid olukordi kartma. See on loomulik kaitsereaktsioon. Inimene, keda koer on hammustanud ei usalda enam koeri.

Probleem on ka selles, et sellest hirmust on raske üle saada, kui vägistaja oma tegu ei kahetse ning hoopis hoopleb oma teoga.

Venelastel ( st venemaal) on vägistaja sündroom. Ja see on probleem.

Anonüümne ütles ...

George Bernard Shaw ütles kord, et vihkamine on argpüksi kättemaks, selle eest et ta nii ära hirmutatud on.

Inimesed võtke ennast kokku. Katsuge asju mõistusega võtta mitte loomalike instinktidega. Orwellilike vihkamisminutite korraldamine ei too kasu kindlasti teile endile ega tekita kahju neile kelle teie hüsteeriline reaktsioon suunatud on.

Mis puutub antud raamatusse, siis tegu on ju marginaalse autoriga ning raamatuga mida isegi pekka erelt, kes ekspressi artikli kirjutas, pole arvatavasti käes hoidnud.

Anonüümne ütles ...

Sellistel lugudel on palju aspekte ja need ei ole kirjutatud heatahtlikult, ega ka mitte objektiivselt. Paar aastat tagasi hakati Euroopas valjuhäälselt rääkima nõukogude sõdurite vägistamistest, kõigepealt Saksamaal, siis ka juba mujal sõja käigus. Kaevati välja palju isiklikke lugusi, mida oli ka dokumenteeritud. Venemaa loomulikult ei saa sellist asjade kulgu lihtsalt pealt vaadata. Kuna Eestis ei saa toetuda lihtsalt mingile vene nimega tegelasele, siis tuleb leida "ajaloolane" "lugupeetud" maalt. Milleks on üldse vaja mingil ameeriklasel, sellist asja hakata praegu uurima, mingi mõistliku selletuse sellele ikka leiab, aga tegelikult pole selleks ikkagi mingit vajadust. See on tüüpiline organite operatsioon ja selle üle vahu löömine ongi asja eesmärk, ehk see jutt või "uurimus" lihtsalt ei vääri tähelepanu. Kui nüüd keegi lugedes jäi mõttesse, et midagi sealt tundub ju täitsa tõsi, siis nii see ongi. Midagi sealt ikka ongi tõsi, aga see segatakse kokku asjadega, mis tõene kindlasti pole, aga ei ole ka (enam) kontrollitavad.
Inno kaasaplaksutav guraa, sellele teemale näitab, et talt see telliti, või on ta ikka äärmiselt rumal.

Anonüümne ütles ...

paju tänava peldikus kükitamine on
ikka ajudele pehmendavalt mõjunud...

Anonüümne ütles ...

huvitav, millele tugineb Inno, kui väidab, et vägistaja poolt enam ohtu pole? Venemaa on ju täiesti alles. Kõik endised ambitsioonid on täiesti olemas. Venemaa tegelik valitseja on isiklikult öelnud, et NL-i lagunemine on venelaste jaoks suurim katastroof. Igasugune Vene/NL kuritegude avalikustamine on Kremlis esile kutsunud hüsteeria - a la "püha sõda fašismi vastu". Isegi Katõni veresauna on venelased liigitanud kriminaalkuriteoks. Küüditamistest ja muudest kuritegudest Baltimaades ja mujal ei taha idanaaber midagi teada.

Anonüümne ütles ...

Kas võib öelda, et Venemaad ja suurt hulka väljaspool seda elavaid "kaasmaalasi" valdab karistamatu kurjategija sündroom? Äkki keegi analüüsiks seda? Kas on ravi selle vastu?

Inno ütles ...

10:37le:
loomulikult, venelastel on ka vägistaja sündroom, nad teavad, et tegid eestlastele kurja ja ei taha seda ise ka tunnistada. Aga ka seda peab ravima, mitte neis vägistajat välja kutsuma. Nad vägistasid, kuna ka neil oli, piltlikult öeldes, revolver kuklas. Kes käsku ei täitnud, lasti maha. Sama lugu oli eestlastega natsi-Saksa mundris, kas nad olid sellepärast natsid, kes juute põletasid? Isegi Nürnbergis leiti, et need baltlased Saksa mundris polnud natsid. Ega peedistatud lihtsaid saksa sõdureid.

Kaaseagses maailmas ei ravita vanu haavu enam relvade ega rusikatega, eriti Euroopas. Vaid seda tehakse tsiviliseeritumalt. Vanas stiilis ravides ei saaks Euroopa Liitugi olemas olla, kui arvestada, kui palju sakslased tapsid prantslasi ja inglasi, ning vastupidi. Loomulikult on olemas teatud hulk sõja-ihkajaid, kes heameelega taastaksid aastakümnete taguse olukorra ja täristaksid siis väsimatult kogu oma elu, ent valdav enamus inimesi ihkab veidi teistsugusemat elu. Või ma eksin.

Anonüümne ütles ...

"Kaaseagses maailmas ei ravita vanu haavu enam relvade ega rusikatega, eriti Euroopas. Vaid seda tehakse tsiviliseeritumalt."

nüüd tuli meil siin välja eetika ja puhta moraali mees. mees kes lahendab asju tsiviliseeritud võtteid kasutades. Vale ja laimu levitades. Inimesi pervodeks mustades.

oi inno sa lihtsalt räägid ennast jälle sisse.

Inno ütles ...

Rääkimine ja kirjutamine ongi tsiviliseeritud viis konflikte lahendada, mis siis veel. Vale ja laimu asjus saab end kaitsta kohtus, olen seda ka ise teinud.

Anonüümne ütles ...

Sakslased on ammu oma tegusid kahetsenud ja ametlikult suurriiklikest ambitsioonidest loobunud. Sellest ka Euroopa rahuajastu. Kui venelased kah võtaksid end kokku ja tunnistaksid oma süütegusid, polekski vaja neid nii hullult peljata. Muidu aga - mitte lihtsalt vägistaja vaid suisa pedofiil. Vägistab endast kordades väiksemat ja üritab tekitada muljet kaas"täiskasvanutele", et hoiab ja hoolitseb, vabastab "fašismist" jne.

Inno ütles ...

Nujah, eestlane oli pedofiilia ohver ja harrastab nüüd pedofiiliat vene vähemuse peal Eestis. Ma usun küll, jah, et pedofiilia on nakkav, ka laiemal tasandil.

Anonüümne ütles ...

Miks sa räägid Euroopast, kui jutt on hoopis ameerika venelasest ja venelastest. St. mis puutub antud "uurimusse" Euroopa? Mingi tsiviliseeritud asjaajamise jutt, millest sa, Inno räägid?
Muideks, kui see on tõsine uurimus(milles ma ei kahtle, sic!)siis uuri parem seda uurimust ja vaata millele see tugineb, mitte ära kommenteeri mingit kollast kirjutist. Ma võin ju ka väita, et olen venelasi 25 aastat uurinud, ja leidnud, et tegemist on siiski suures osas kultuurilisel kõrgel arenenud, tarkade, ilusate, haritute, inteligentsete, õiglaste, ausate ja suurte genitaalidega inimestega. Millel mu uurimus täpselt põhineb, seda ma paraku enam hästi ei mäleta.

Inno ütles ...

Ma teoretiseerin oma kogemuse pinnalt.

Anonüümne ütles ...

Soovitan asja üle rahulikult mõtelda.

Ma arvan, et _nende eestlaste protsent_ eestlaste koguhulgast, kes on viimase 20 aasta jooksul heaoluriikidesse rännanud on suurem kui _see venelaste protsent_ venelaste koguhulgast, kes siia elama tuli.
Inimesele on loomulik head elu otsida.

Ja enamikule neist ei tulnud mõte, et keegi teda okupandiks peab, pähegi. See oli ju "suur kodumaa" ja siin vajati tema töökäsi! Vähemalt reklaamiti seda väga oskuslikult.

Anonüümne ütles ...

Te, Urrod-Türjad, arutage rohkem seksiasju. Poliitika pole teie ajudmahu jaoks.

Anonüümne ütles ...

Skeptikud hoiatavad - stalinistid ei ole kuhugi kadunud, nad ainult ootavad oma tundi! Meenutatakse varasemaid perestroikasid ja neile järgnenud depressioone. Viidatakse Hegelile - ajalugu kordub. Küll te näete, hoiatavad mõned, varsti hakatakse jälle telesaateid ja artikleid ära keelama!

Keda Karta

ein Mensch ütles ...

Innol on õigus, Nõukogude Venemaa polnud muidugi venelastele oma riik, sovieedid upitas võimule Wall Street (Anthony Sutton "Wall Street And Bolshevik Revolution")
Ja revolutsiooni läbiviijad olid peaaegu täielikult etniliselt mittevenelased, paljud neist juudid, nagu Trotsky, Lenin, kes oli tatari-saksa-juudi segu, Dzhugashvili-Stalin-pooljuut, lätlased, hiinlased, sakslased, jne.

Vene eliit löödi esmajoonas mättasse, et raiuda maha vene rahva pea ja teha temast tööloom rahvusvahelise sotsialistlik-marksistliku bande heaks.

Ajalugu tasub uurida, sest teatud asjad korduvad ajaloos järjekindlalt ja muidu me saame ikka ja jälle petetud võltslubadustest ja ilusatest muinasjuttudest.

Anonüümne ütles ...

Urro, tee ots lahti ja hakka venelasi ravima. Sobivad tutvused on sul ju olemas. Hoia siis meid kursis, kuidas läheb. Või ei taha? Miks?

Anonüümne ütles ...

"Ma teoretiseerin oma kogemuse pinnalt."


Tupiktee.