pühapäev, 17. aprill 2016

Eesti suurim oht tuleb läänest

Väljavõte New York Timesi veebist.

Eestis millegipärast arvatakse, et suurim oht tuleb idast. Nagu kirjutab värske New York Times, tuleb oht hoopis läänest- see on hambuni relvastatud Kaliningradi oblast.

New York Timesile infot andnud asjatundjad räägivad, et Kaliningrad on võimeline tagasi tõrjuma misiganes läänepoolse sekkumise ja lõikab sellega Balti riigid muust maailmast ära. Kõik Balti riigid ja Poola on küll NATO liikmed, aga kui varem on NATO artkkel 5 järgi oma liikmetele appi tõtates olnud suures ülekaalus, siis Kaliningradi puhul on asi teine. Siin võib NATO oma hambad murda. Olukord on sarnane eelmise külma sõjaga, kus USA pidi valima, kas tuua Chicago võimaliku sõja korral ohvriks Lääne-Berliini kaitsmisele.

Ainus võimalus sõja korral Eestit kaitsta on põhja poolt, aga ka see variant ei tööta: Soome on loobunud NATOga liitumisest ja end juba Venemaale nö maha müünud. Venemaal on Soomega kahepoolsed, Euroopa Liidust üle sõitvad kokkulepped, arvatavalt ka salakokkulepped sõja puhuks. Mis need Soome juhid muidu pidevalt närviliselt Moskva vahet voorivad.

Lisaks kirjutab New York Times, kuidas USA ja venemaa vahel on läinud lahti uus võidurelvastumine ning sel korral käib võistlus, kumb jõuab rohkem ehitada väiksemaid tuumalõhkepäid, mis on mõeldud pisema territooriumi, näiteks ühe linnakese kahjutuks tegemiseks. See muudab oluliselt varasemat doktriini, kus tuumasõda tähendas sisuliselt kogu maailma hävingut.

Kommentaare ei ole: