teisipäev, 24. mai 2016

Portugal lasi narkootikumid vabaks ja tarbimine vähenes kaks korda

Väljavõte Helsingi Sõnumite veebist.

Eesti maadleb juba mitukümmend aastat süstivate narkomaanidega, kelle kaudu levib massiliselt HIV-viirus - Eestis on ligi 10 tuhat HIV-positiivset, see on rohkem kui Soomes ja Rootsis kokku, kellest igal aastal sureb aidsi 500 inimest. Ehk tasuks Eestil võtta eeskuju Portugalist, kus dekriminaliseeriti 15 aastat tagasi narkootikumite tarvitamine ja mille tulemusel kukkus hüppeliselt nii narkootikumide tarvitamine kui HIV-i levik. Vähenenud on ka narkootikumide üleannusest tingitud surmade arv.

Seda, et Portugalis narkootikumid vabad on, näeb juba tänavapildis - kesklinnast läbi jalutades pakuvad mehed pea iga nurga peal kanepit. Küsivad 20 eurot väikse nutsaka eest. Ja ükski politsei ega muu ei tee teist nägugi. Narkootikume pakkuvatel meestel on koguni oma vormiriietus, sellised üleni mustad ülikonnad. Narkoäri käib päise päeva ajal ja pole märgata, et selle järgi mingit erilist tungi oleks. Pigem mõjub vastumeelselt, kui sulle midagi pakutakse. Palju atraktiivsem on, kui asi on keelatud - siis kohe tekiks isu proovida, sest keelatud vili on kõige maitsvam.

Nagu kirjutab Helsingi Sõnumid oli Portugalis kunagi sama seis mis Eestis: süstivate narkomaanide arv kasvas kiiresti, samuti HIV-i nakatunute arv ja sellele ei suudetud piiri panna. Siis otsustati proovida narkootikumide tarvitamine vabaks lasta, see tähendab, et sellele ei järgne enam kriminaalkaristust. Nüüd soovitatakse Portugali eeskujul narkootikumid vabaks lasta ka teistes riikides.

1 kommentaar:

Kanep ütles ...

Valimislubadustena on poliitikud rääkinud nii mõndagi, aga reaalne muutus? MITTE MIDAGI EI TEHTUD! Vaata neid videoid siin: http://meelelahutus.org/marko-kaasik-eestimaa-rohelised-uimastipoliitika-leevendamisest/

Kes võtaks lõpusk asja ette?