teisipäev, 23. august 2016

IRLil on aeg valitsusest välja kolida

Presidendivalimised võivad lõpuks ometi kaasa tuua kauaoodatud muudatuse. IRLi väljaviskamise valitsusest.

See on ka loomulik, sest IRLi toetus on rekordmadal - ainult kuus protsenti! Reformierakonna ja Keskerakonna oma on kõvasti kõrgem - kahekümne ringis.

IRLi languseni on viinud nende kümne küünega klammerdumine elatise teema külge ning sellega vindi üle keeramine. „Teeme elatisevõlglaste elu kibedaks!” kuulutas IRL veel natuke aega tagasi, lootes, et kättemaksuhimulised naised karjuvad selle peale hurraaa ja tulevad neile taha. Aga näe, ei tulnud. Ilmselt on ka üksikemad aru saanud, et nende juurest minema jalutanud meeste elu ja nende uute perede elu kibedaks tegemine neile elatist ei too.

Teiseks ei ole kellegi elu kibedaks tegemine kunagi ainult selle ühe inimese elu kibedaks tegemine, vaid ka tema lähedaste elu kibedaks tegemine, ning kuna igal elatisevõlglasel on laps või lapsed, siis kaasneb sellega paratamatult laste elu kibedaks tegemine. Millist kasu toob lastele nende isa vangi või ÜKTle mõistmine? Absoluutselt mitte mingit, sest vangla ja ÜKT võtavad isalt selle vähesegi teenimisvõimaluse, mis tal enne oli, ning kõigele lisaks jääb lastele külge märk kui kurjategija lastest.  Seda piinlikkustunnet peavad nad kaasas kandma kogu elu. Kas see ei ole mahajäetud naiste kättemaksuhimu rahuldamise eest liiga kõrge hind maksta?

IRLi puhul oli tegemist ka omaenda aadete reetmisega, sest ühelt poolt presenteerivad nad end kui pereväärtuste kaitsjat, kuid seda, milleni IRLi stiilis pereväärtuste kaitsmine lõpuks välja viib, on näha meie pere näitelt, kus kahe väikelapse isa (üks üheaastane ja teine nelja-aastane ning raske puudega) peab tegema ÜKTd, sest ei jaksanud oma kahele vanemale lapsele täit elatist maksta. Ja lisaks ÜKT ehk tasuta töö tegemisele nõutakse temalt veel ka elatise maksmist! See on IRLi absurdse elatisevõlglaste elu kibedakstegemise poliitika tulemus.

Kui IRLil oleks olnud soov pereväärtuste kaitsmiseks midagi kasulikku ära teha, siis võinuks alustada kasvõi perekohtute loomisest, mis lihtsustaks laste ja isade omavahelist suhtlemist ning inimlikustaks elatise väljanõudmise protsessi. Ja mitte vastu seista elatise dekriminaliseerimisele, mida soovis Reformierakond.

IRL valis aga teise tee, inimeste elu kibedaks tegemise, ning on nüüd lennanud omast võttest selili. Üksikemad on näinud, et isadel ninast vere välja pressimine neile elatist ei too, ning nad ei toeta enam IRLi. IRLi elatisepoliitika on seega tõuganud üksikemad veelgi suuremasse vaesusesse.

IRL on ilmselt sattunud ideelisesse kriisi ning erakonnal oleks kasulik mõneks ajaks aeg maha võtta ning mõelda, mille eest nad siis lõppkokkuvõttes seisavad. Kui pereväärtuste eest, siis tuleb seista kõikide perede eest ning mitte muuta väikesi lapsi kasvatavate inimeste elu raskemaks.

Praegu võiks aga lasta Keskerakonnal näidata, mida nemad perede heaks ära teha suudavad. Kohvik loodab, et uus valitsus teeb lõpuks ometi teoks ka elatise mittemaksmise dekriminaliseerimise idee.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kõik oleneb vaatenurgast. Mind elatiseteema ei puuduta - pealegi on õige tegelda nendega, kes oma lastele jätavad raha maksmata. Ma ei saa aru, miks peaks rongaisade ja rongaemadele kinkima selle raha, mis nad oma lastele maksmata jätavad?
Olen just tänulik, et IRL seisis kaua aega erakoolide rahastamise vähendamise vastu, kuigi kahjuks andis viimaks alla, kuid tänu IRLile lükati vähemalt see asi edasi ja ajatati paari aasta peale.
Lisaks on tänu IRLile võimalik paljudel noortel õppida ülikoolis tasuta, st nende vanemad ei pea kinni maksma tudengite õppemaksukulusid või tagama nende õppelaenusid.