pühapäev, 14. august 2016

Miks ei võiks president olla naistemees?

Varro Vooglaid heitis Allar Jõksile ette seda, et too on kaks korda lahutanud ja muudkui vahetab naisi - küll blonde brünettide vastu ja vanemaid nooremate ette. Einoh, ma saan aru, Varro peab niimoodi ütlema, sest mis pereväärtuste kaitsja ta muidu oleks, aga ma küsin - miks ei võiks president olla naistemees, tänapäeva Don Juan?

Vaatame kasvõi Ameerika presidente. JFK. Clinton. Puha naistemehed. Kuid Ameerika elas nende ametiajal väga hästi. Samas - Nixon, Bush seenior, Bush juunior. Ei olnud absoluutselt naistemehed, hoopis üdini truud oma abikaasadele, aga ei teinud ka mitte midagi märkimisväärset. Pigem vastupidi - ajalugu mäletab neid negatiivses võtmes. Nüüd tahab vabariiklasest naistemees Donald Trump Ameerika jälle „suureks” teha. Saab näha, kas tal see õnnestub.

Edukad valitsejad on olnud enamasti kõik suurel või vähemal määral naistemehed. Karismaatilised isiksused, kelle ümber on alati tiirelnud naisi ja kes pole suutnud nendele naistele ära öelda.

Meie endagi praegune president on suuremat sorti naistemees. Kõigepealt jättis Evelini pärast Merry ja siis Ieva pärast Evelini. Sekka romaan Iivi-Anna Massoga ja võib-olla veel mõne naisterahvaga. Traditsioon president-naistemeheks oleks siis justkui olemas... Samas on see - naistemeheks olemine - ainus, mis Ilvese presidendiaega meenutama jääb. Okei, säutsumine ka, aga suurel skaalal pole sel säutsumisel mingit tähtsust.

Presidendi areeniks ei peaks olema mitte Twitter, kus võib teravmeelselt kalambuuritseda iga teismeline (kohati tundubki, et Ilves on jäänud kinni teismeliseikka), vaid president peaks olema võimeline kõnetama tervet ühiskonda ja nõnda, et tema sõnum puudutab kõiki, kes seda kuulevad.
President peaks olema võimeline lahti mõtestama nii konkreetset ajahetke kui lausuma midagi ajatut.

See muidugi eeldab, et president on intelligentne inimene. Ka huumorimeel on intelligentse inimese tunnus. Ja üks rumaluse tunnuseid on huumorimeele puudumine.

Nüüd tulebki välja selgitada, kes presidendikandidaatidest on kõige intelligentsem. Igast naisemehest ei saa head presidenti, aga see on ka kindel, et naistemeheks olemine ei takista ühel intelligentsel mehel hea president olemast.

5 kommentaari:

Üllar, paljuski Varro Vooglaiuga ühel meelel ütles ...

Hea artikkel. Pealkiri, küsimusepüstitus on hea. Parem, kui kellelgi Annela Laaneotsal homses Päevalehes (näis, kellega Postimees välja tuleb). Peatoimetajana ma avaldaksin selle ja maksaksin teile kohe 50 €. Siiski vajaks lugu rohkem researchi ja teemaarendust. Kas eesti naised ongi nii labased, et poliitik edukaks olemiseks neid Jõksi nilbustega peab meelitama? Tõsi küll, "paha kui ei vii neid vilusse", ütleb klassik. Aga diskussiooni alustamiseks sobib küll.

Irja ütles ...

Nõus, diskussioon peaks edasi kestma :).

Siit võib ju edasi arutada, et kuidas on lugu teiste kandidaatidega. Mart Helme tundub olevat selline väga tõsine ja truu mees. Kallas selline, et võib ära käia, aga tuleb pärast ikka oma naise juurde tagasi. Nestor? Nestor ilmselt piilub teise naisi areldi silmanurgast.

Anonüümne ütles ...

Süüdimatu kepivend on neandertallase tasemel isekas egoist. Selline ei hoolitse pere eest ega riigi eest. Kohati ma Sinu usklik-olemist, Irja, ei mõista.

a.

Irja ütles ...

Samas võib ju inimene muutuda, kui ta kohtab õiget kaaslast. Äkki Jõks on leidnud tõelise armastuse ega ole enam süüdimatu ...vend?

Anonüümne ütles ...

Jõks on reformaritele ohtlikuks osutunud. Nüüd tahetakse temast kõikide vahenditega poliitilist laipa teha!
Reformarite vaenlased peaksid olema aga just rahva sõbrad!