kolmapäev, 31. august 2016

Rõivas ega Savisaar ei kontrolli enam oma erakonda

Eestis on poliitikas välja kujunenud huvitav olukord, kus kahe juhtiva erakonna, Reformi ja Keski juhid ei kontrolli enam oma erakonda.

Presidendivalimiste senine favoriit Siim Kallas käis küll Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare jutul, et saada enda taha Riigikogu Keski saadikuid, aga Savisaar ei saanud talle midagi lubada, sest ta teadis hästi, et ei kontrolli oma erakonna liikmeid. Mõni oleks alt ära hüpanud ja Savikas oleks pärast jäänud lolli olukorda. Sama lolli olukorda nagu jäi Reformi esimees Taavi Rõivas, kes ei suutnud mobiliseerida Reformi saadikuid ei Nestori ega Kallase poolt hääletama. Mis tähendab, et need kaks oleks valimistel igal juhul läbi kukkunud, isegi siis, kui Keski saadikud oleks lisaks juurde tulnud.

Väga loll, aga samas huvitav seis, kus kahe juhtiva erakonna juhid ei kontrolli erakonnas toimuvat. Mis see on? Demokraatia? Või hoopis anarhia? Igal juhul on valimiskogu otsus täiesti ettearvamatu, mis muudabki mängu huvitavaks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kesk suutis oma hääli väga hästi kontrollida - mitte ükski ei läinud linna peale jalutama. Võib-olla on asi selles, et pärast suurt kaklust erakonna esimehe valimisel on Savisaar end tagasi tõmmanud ega ole enam nii domineeriv.Lepib asjadega, mille vastu tal pole enam jõudu võidelda.Teised tahtsid Repsi kandidaadiks - olgu peale.
Savikas ei hakanud jonnima.Eks tal ole muud mured kah kaelas, kriminaalasi kõigepealt. Ainuvalitsemisest on saanud kollektiivjuhtimine.

Ma arvan, et ka valimiskogus hääletab Kesk ühtse jõuna. Kui nende kandidaat 2.vooru ei jõua, teeb juhatus kiire nõupidamise ja otsustatakse edasine käitumine


Refi seis on keerulisem, sest seal on leerid juba ka kaugele väljapoole näha.Rõivas püüab end liidrina kehtestada, kuid Rosimannus ei taha halli kardinali positsiooni kaotada.Kallase comeback on paljud kaardid segi löönud ja ohustab seniseid jõuvahekordi .Refile oleks suur kergendus kui saaks Kallase jalust ära, kasvõi presidenditooli, kus ta erakonna asjadesse enam ei sekku.

Margus Kiis ütles ...

Huvitav, miks peaks ES Kallast toetama? Kallasel pole parteis seda võimu, et Savisaart kuidagi rehada või valitsusse võtta. Muu pole tähtis.