pühapäev, 11. september 2016

Kas Eestis on olnud mõni ebapopulaarne välisminister?

Marina Kaljuranda praegu kangesti kiidetakse, et ta on maru populaarne. Kaljurand pole varem valimistel kandideerinud, seetõttu ei tea täpselt keegi, palju ta reaalselt hääli toob. Mõned arvavad, et toob palju, teised, et ei too üldse. Aga arvata võib, et ta midagi ikka toob, sest Eestis pole olnud seni ühtegi ebapopulaarset välisministrit. Parandage mind, kui eksin, palun.

Miks välisministrid on popid? Sest esiteks käivad nad palju välismaal, mistõttu ei jää Eestis millegi totraga silma. Nende ülesanne on mööda maailma ringi lehvida ja välismaa keelt rääkida. Ja ongi kõik. Nad ei pea põhjendama, miks on Eestis elu sitt.

Näiteks esimene välisminister pärast iseseisvuse taastamist Lennart Meri - kellelgi polnud tema kohta midagi paha öelda, kui peaminister Edgar Savisaart kiruti talongide, võiladude ja kanepipõldude pärast. Meri käis välismaal, kohtus tähtsate onude ja tädidega ning oli muidu tore. Soomes käies osteti talle isegi frakk selga, mis tänu pikale kaelale hästi sobis.

Siis Jaan Manitski - jälle tähtis härra, ei meenu midagi halba. Edasi tuli Trivimi Velliste - erinevalt peaminister Mart Laarist teda ainult kiideti. Jüri Luik - jälle meenub ainult head.

Siis tuli Riivo Sinijärv - välisministrina igati tegija, ning Toomas Hendrik Ilves - elas üle kolm valitsust ja peaministrit - Vähi, Siimanni ja Laari ning erinevalt viimastest sai ainult kiita.

Kristiina Ojuland - temagi tähelend algas just välisministrina. Rein Lang - välisministrina igati tegija. Urmas Paet - järgmine paks poiss, aga istus rahulikult välisministri kohal pea 10 aastat. Keit Pentus - varjus oma pereäri jamade eest just sellele kohale. Ja nüüd Kaljurand - tõusmas sellelt kohalt presidendiks sarnaselt Meri ja Ilvesega.

Mis seal salata, presidendi amet on väga sarnane välisministri omaga - selline esinduspersoon, topis, keda poleks piinlik välismaalastele näidata ja kes oskaks välismaal käies noa ja kahvliga süüa. Ega rohkemat tegelikult polegi vaja.

Kommentaare ei ole: