esmaspäev, 5. september 2016

Õnn ei peitu rahas. Aga milles siis?

Just seda on õnneks vaja - väljavõte Daily Maili veebist.

Kunagi kümmekond aastat tagasi, kui Mart Laar veel IRLi juhtis, oli erakonna hüüdlause, et Õnn ei peitu rahas. Selle üle ilguti kõvasti, et kui rahas pole, milles see õnn siis peitub. Andres Arrak ütles, et õnn ei peitu rahas, küll aga on raha puudumine suur õnnetus. Lõpuks ei jõutudki kuhugi ja inimesed pidid kurvalt tõdema, et küllap siis on õnneks ikka palju raha vaja. Meedia näitab õnnelikena inimesi, kes on võitnud loto- või kasiinovõidu, kel on uhke auto või suur maja.

Aga nagu selgub, pole õnneks siiski palju vaja. Taanlased on maailma kõige õnnelikumad inimesed, aga neil pole ilusaid autosid ega uhkeid maju. Vastupidi, kes Taanis käinud, need teavad, et seal on nii kõrged maksud, et rikast elu praktiliselt üldse nautida ei saa. Ometi on nad palju õnnelikumad kui ameeriklased. Nagu vahendab Daily Mail, on Taani õnne-guru Meik Wiking teinud kindlaks, et erilise õnnetunde, taanipäraselt hygge tagavad hoopis lihtsad asjad: küünlad, kakao, pehmed sokid ja mobiiltelefoni puudumine.

Lisaks sellele on Skandinaaviamaade õnnelikkuse saladus kõige lühemad tööpäevad Euroopas, mis tagab kõige rohkem aega ja võimalusi veeta aega koos perega. Selle asemel, et hängida facebookis või twitteris, loevad nad raamatuid. Nad peavad perega piknikke suvel ja istuvad lõkke ümber talvel. Nad veedavad palju aega koos lastega ja mängivad - seda mitte karjakesi koos, vaid väikestes gruppides, kus nad saavad kuulata teineteist.

Vaielge palun vastu, aga mina väidan samuti, et õnn peitub tegelikult lihtsates asjades. Ning võimes neist lihtsatest asjadest rõõmu tunda. Tass kohvi hommikul, lähedase kallistus, lapse naeratus - mida veel on õnneks vaja. Ning tõesti, et seda mobiiltelefoni poleks pirisemas kogu aeg läheduses.

Eestlastel oleks seda teraapiat hädasti vaja: tunda õnne väikestest asjadest. Miks? Sest Eesti positsioon rahvusvahelises õnneindeksis on enam kui kesine. Alles 72. koht, tagapool Lätist, Leedust ja isegi Venemaast ning valgusaastate kaugusel Rootsist, Soomest ja Taanist. Midagi on ikka väga valesti läinud.

Siin mõned väljavõttes õnneindeksist: