laupäev, 17. september 2016

Savisaar kaob areenilt ja see on Eestile isegi hea

Eesti demograafiline vetsupott, allikas: Vikipeedia.

Enne kui Savisaare juurde asume, teeme ühe asja selgeks. Eestis on tavaks rääkida, et Eestil on viimase paarikümne aastaga läinud maru hästi, et sissetulekud on tõusnud kümme korda ja mis kõik veel. Aga tegelikult on Eesti riigi ja rahva jaoks ainus mõõdupuu rahvaarv. Kui see on kukkunud, on riik ebaõnnestunud. Ja rahvaarv on kõvasti kukkunud, seda just eestlaste osas. Eestlasi elab Eestis mitusada tuhat vähem kui isegi 1930ndatel aastatel. Eesti on alla libisemas demograafilisest vetsupotist, mida ennustas kunagi kurjakuulutavalt Gustav Naan, mille eest on hoiatanud Rein Taagepera ja millest on aru saanud isegi Yana Toom. See on katastroof. Eestil on läinud väga sitasti.

Eestis on viimased paarkümmend aastat valitsenud mõtteviis, et kõigepealt saame rikkaks, siis hakkame lapsi tegema. Tähelepanuta jäeti aga asjaolu, et kui pole lapsi, siis ei saa tulla rikkust. Lapsed ongi rikkuse alus, kõige suurem rikkus.

Kui pole lapsi, siis pole maksumaksjaid. Kui pole maksumaksjaid, siis pole raha. Kui pole raha, siis pole arengut, kaitsevõimet ega lõpuks ka riiki enam. Eesti viimaste aastate kärped ja koondamised ning probleemid pensioni- ja haigekassaga on tulnud just rahvastiku juurdekasvu puudumisest ning need probleemid ei kao niipea kuhugi, ainult süvenevad. Kui varem öeldi, et enne saame rikkaks, siis hakkame lapsi tegema, siis nüüd öeldakse, et me me saagi rikkaks, kuna pole lapsi. Surnud ring.

Rahapuudusel on Eestis väga halvas olukorras erivajadusega inimesed. Eesti Puuetega Inimeste Koja juht Monika Haukanõmm (Vabaerakond) märkis aasta aega tagasi, et Eesti on ELis häbiväärse kolme viimase hulgas oma sotsiaalkaitsekulutuste tasemelt.

Eestis armastatakse viimasel ajal graafikuid. Vaatame graafikuid, näiteks Islandi rahvaarvu, mis oli Eesti iseseisvuse taastamine ajal paarsada tuhat ja on nüüdseks peaaegu kahekordistunud:

Või Soome, mis on viimase paarikümne aastaga kasvanud Eesti riigi jagu:

Või Rootsi:


Või kui räägitakse, et Eesti on edukam olnud saatusekaaslastest. Kellest siis? Vaatame rahvaarvu muutust Usbekimaal:

Või Slovakkias:


Eestis on harjunud end võrdlema Läti ja Leeduga, aga need on maailmas kaks enim rahvast kaotanud riiki viimase paarikümne aasta jooksul. Miks end võrrelda kõige suuremate ebaõnnestujatega?

Nüüd tuleme tagasi Savisaare juurde. Eesti allakäik on paljuski seotud Savisaarega. Miks? Sest Savisaar on esindanud poliitikas just seda pehmemat poolt, mis oleks taganud rahvastiku juurdekasvu. Eesti viimase paarikümne aasta poliitika on püsinud kolmel vaalal: 1. Euroopa Liit; 2. NATO; 3. Peaasi, et Savisaar võimule ei saaks. Sellest tulenevalt pole saanud keegi nõustuda poliitikatega, mida esindab Savisaar. Ja millest tulenevalt on Eesti riik perse keeratud, kui otsekoheselt väljenduda. Aitaks, kui Savisaar kõrvale jääks, siis ei saaks temaga enam kedagi hirmutada ja saab kõige olulisematele asjadele lõpuks julgelt otsa vaadata.

Savisaar ei saa end samuti millegagi välja vabandada, sest võimule ta pole suutnud tulla, et asju korda teha.

Lõpuks veel mõned graafikud neile, kes ütlevad, et Eestil on läinud saatusekaaslastest paremini:

Tšehhi:

Aserbaidžaan:
Hiina:

Kirgiisimaa:

Mongoolia:

Saksamaa:

Inglismaa:

USA:

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Too nüüd siia välja rahvastikupüramiidid ja saad ise ka aru, et su jutt on ikka üsna jama ja kogu Euroopa on samas pasas. Mitte kusagil pole sündimuskordaja rahvastiku olemasoleva taseme hoidmiseks vajalikku 2,1 last naise kohta saavutanud, loomulik iive on negatiivne terves Euroopas (va Iirimaal, katoliiklased, ju nõu). Juurdekasv tuleb keskmise eluea tõusust ja immigratsioonist.

Inno ütles ...

Nagu venelased ütlevad, ärge võrrelge munni näpuga, palun! Soomes immigratsioon? Nalja teete!

Anonüümne ütles ...

Funktsionaalse lugemisoskusega kehvad lood?
Soome summaarne sündimuskordaja on alla 1,7 ja see langeb, oodatav eluiga praegu sündinutel 81,3 ja see tõuseb, Soome elanikest on 15% sündinud väljaspool Soomet + immigrantide soomes sündinud lapsed.
Eestis on lood sündimuskordajaga veel kehvem: 1,54, oodatav eluiga seda arvesse võttes õnneks lühem, 77,4 aastat ja immigratsiooni arvelt ei hakka meie rahvaarv samuti niipea kasvama, liiga ebaatraktiivsed oleme.

Inno ütles ...

Eestis on poole rohkem, ligi 30% immigrante, aga asi täiesti pekkis ju!

Anonüümne ütles ...

Kui sa jälle iva ei osanud leida, siis näitan veelkord näpuga: "Soome elanikest on 15% sündinud väljaspool Soomet"

Eestis on valdav osa ida-päritoluga inimestest siin sündinud ja kasvanud.

Inno ütles ...

Eksid, sõbrake. Massiline immigratsioon oli Eestisse ida poolt 1970ndatel ja 80ndatel aastatel. Nad kindlasti pole Eestis sündinud ega kasvanud.

Anonüümne ütles ...

Juba 2011 elas Eestis Eestis sündinud inimesi 1102094, elanikke endid oli 1294455. Seega väljaspool Eestit sündinuid oli viis aastat tagasi 14,8%.
Vahepeal on möödunud viis aastat. Arvuta edasi.

Inno ütles ...

Kui immigrantidega seis sama, miks siis Eestis rahvaarv kukub, aga Soomes kasvab? Midagi nagu ei klapi siin.

Anonüümne ütles ...

Kuule,"uuriv ajakirjanik", ära näita ennast nii lohakast küljest.
Isegi kõige lihtlabaselt netiotsing toob eestikeelsena kätte sellise teabe:
http://uudised.err.ee/v/valismaa/99f26f0e-61c2-4a14-89f8-bc203150a077

Ja soome keeles taolise:
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Suomessa-asuu-jo-yli-54-miljoonaa-ihmistä/291990

Immigratsioon: eelmisel aastal registreeriti soomes 30000 uusasukat. Iga 181-ne soome elanik oli samal aastal sisserännanud uusasukas. Sama taseme saavutamiseks pidanuks immigratsioon Eestisse ületama 7000. inimese piiri.
Loomulik iive kohaliku elanikkonna hulgas on terves Euroopas juba pikemat aega negatiivne - eespool mainitud Iirimaa välja arvatud- ja langeb jõudsalt.

Üldiselt - uuri ise edasi. Kunagi olid sa tõesti põhjalik ajakirjanik, nüüd surfad naistesauna uudistevool.

Margus Kiis ütles ...

Eestisse pole mõtet sünnitada, siin suhtutakse inimestesse krooniliselt nagu täielikku saasta. Ainult teatud kontingenti austatake, võimuparteilasi ja nende lakeisid, sest riigi käes on suur raha, mida ihkab endale iga ettevõtja. Teised inimesed on rämps. Ja see suhtumine pole riiklik, tavalised inimesed ka põlgavad teisi täiega.

Anonüümne ütles ...

Ka I&I on olnud äärmiselt lastevaenulikud nii siin, blogis, mitte just väga ammu ning Inno oma poegade hülgamisega on seda endiselt edasi.

ann ütles ...

Kui rahvastiku loomuliku iibe e. sündimuse osas kedagi esile tõsta, siis ikka Prantsusmaad, Iirimaad ja Islandit. Kuigi, Iirimaal ja Islandil on sündmuskordja viimastel aastatel 2013-2015 juba alla 2 olnud. Islandil 2015 oli see 1,81 ehk siis kõigi aegade madalaim.

Väita alla 2 sündimuskordajaga maa nagu Soome kohta, et rahvaarvu kasv tuleb soomlaste virgast sünnitamisest ja sisserändega pole rahvaarvu kasvul midagi pistmist - see ei päde ju!

Rahvaarvu (Euroopa riigis) sisserände abil kasvama panna muidugi ongi lihtsam, vähemasti on selleks olemas kindel, töötav valem: korralik palgatase ja sotsiaaltoetused - ja palun väga, sisseränne tuleb ja rahvaarvu kasv tuleb. Raudselt tuleb. Võrreldes sisserändega on sigivust ehk loomulikku iivet mingi poliitilise vahendiga üle taastetaseme tõsta väga-väga-väga raske.