neljapäev, 22. september 2016

Soome päritolu Stanfordi teadlane: inimesed põevad edukultust ja see peab lõppema

Väljavõte Business Insideri veebist.

Sain Helsingin Sanomatest hea vihje Soome taustaga USA Stanfordi ülikooli õnneõpetajale Emma Seppäläle ning tema raamatule "The Happiness Track" (tõlkes: Õnne rada).

Raamat ilmus aasta algul ja sellele on juba viidanud mõjukas USA äriajakiri Business Insider.

Raamat vastab küsimusele, miks eestlased on õnnetud vaatamata sellele, et nad on jõukamad ja teevad rohkem tööd kui paarkümmend aastat tagasi. Seppäla toob välja, et edukultust põdevad töönarkomaanid ei saa kunagi õnnelikuks ja nende saavutatud edu tähendab suuri ohvreid: läbipõlemine, stress, tervise - ja suhteprobleemid. Töönarkomaania on ses mõttes ohtlik, et erinevalt näiteks alkoholismist seda ühiskonnas tunnustatakse: töönarkomaane edutatakse, nad saavad autasusid ja pälvivad tunnustust. Seetõttu on hakatud arvama, et inimesele laastavalt mõjuv töönarkomaania on hea asi. Töönarkomaania viib lõpuks vaimsete ja füüsiliste terviseprobleemideni nagu emotsionaalne kurnatus, küünilisus ja madal suhete kvaliteet.

Seppälä seisukohad lähevad kokku ühe varasema Harvardi ülikooli uuringuga, kus on välja toodud, et pikad töötunnid on muutunud staatuse sümboliks, aga nende produktiivsus on väga madal. Seppälä toob välja, et selline ületöötamine kahjustab tervist ja ei aita mingit edu saavutada. USAs, kus töörabamine on eriti au sees, kaebab enamik inimesi stressi üle.

Seppälä toob välja, et paljud inimesed arvavad, et kui teevad kõvasti tööd, siis saavad nad õnnelikuks. Tegelikkuses on vastupidi: selleks, et teha hästi tööd, peavad nad juba olema õnnelikud.

Töönarkomaania lahenduseks pakub Seppälä paljude asjadega tegelemise (nn multitasking) asemel keskendumist ühele asjale. Ta soovitab selleks ajaks panna oma mobiiltelefon vaikse peale ja takistada arvutis sotsiaalmeedia ja muud segavad tegurid.

Hankisin omale selle raamatu veebist ja asusin usinalt lugema. Juba sissejuhatus on paljulubav (ma ei imesta, et ma ÜKT-d tehes end nii hästi tundsin):

1 kommentaar:

Frei ütles ...

Õige jutt! Põhiliselt on eestlased karjeristid, kel tahtele vaatamata juhivõimed puuduvad.
Sarnaseid mõtteid on lugeda ka siin
http://naistekas.delfi.ee/kodu/lapsed/naise-vastus-sunnitamissurvele-meedias-pohjused-miks-mina-ei-saa-teist-last?id=75685903