laupäev, 24. detsember 2016

Džiisös! Soomes on isegi toimetulekutoetus 3 korda kõrgem kui Eestis!

Väljavõte Soome pensioniameti Kela veebist.

Alates uuest aastast maksab Soomes toimetulekutoetusi omavalitsuste asemel riigi pensioniamet Kela, vahendab eestinen.ee.

Ja mis välja tuleb: Soomes on isegi toimetulekutoetus 3 korda kõrgem kui Eestis. See on siis toetus, mis peab inimesele ühes kuus kätte jääma ja mis on mõeldud peamiselt toidu ja muu esmavajaliku ostmiseks. Soomes ligi 500 eurot, Eestis kõigest 130 eurot. Võiks arvata siis, et toit on Soomes 3 korda kallim kui Eestis, aga seda ta ju pole - on enam-vähem samas hinnas. Mis tähendab, et soomlane saab toimetulekutoetuse eest ikka korralikult kõhu täis süüa, eestlane mitte. Pole siis ime, et Soomes on kerjamine keelatud. Ja et Eestis lapsed nälgivad.

Näiteks meie pere saaks Soomes ligi 1300 eurot toimetulekutoetust, Eestis ainult ligi 400 eurot. Ja see raha, nagu öeldud, on põhiliselt mõeldud toidu ostmiseks. Kas aga 4-liikmeline pere saab Eestis 400 euroga kuus söönuks, see on nädalas 100 euroga? Ma mõtlen tervislikku toitu osta, kui üks kala maksab juba 20 eurot. Pole siis ime, et inimesed ja eriti lapsed on Eestis järjest haigemad, nii et haigekassa on pankrotis. Toidu kvaliteedist sõltub OTSESELT inimese tervis.

Ega see muud ei näita, kui seda, kui palju Eestis ja Soomes inimesi väärtustatakse.

Siin on ülevaade Eesti toetustest, eesti.ee veebist:

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuna sa ise oled pidevalt rikkunud enda poolt välja pakutud jõulurahu reegleid, siis pole ka mingit tõrget öelda: mine perse, sitaputukas! Ja kui midagi välja jääb, siis see vea koos oma pesakonnaga Soome. Mida rutem, seda parem! (Perse teie pere jutu järgi ju sidesõna, nii et kena kõik).

Anonüümne ütles ...

Küsisin juba ükskord varem - vastust muidugi ei saanud - ja küsin uuesti (nagunii vastust ei saa): milline ÜKS kala maksab 20 eurot? Kohafilee kilohind on tõesti sinna kanti (tegelikult siiski vähem), ÜKS angerjas (normaalne angerjas kaalub vähemalt 1,5 kilo) võib kindlasti ka üle 20 euro maksma minna, rääkimata ehtsast tuunikalafileest (räägin taas kilohinnast, tervet tuunikala Eestis vist ei müüdagi). Teenin kuus u 2000 eurot, mul ei ole pangalaenu ega väikseid lapsi, rahaga, eriti toidu pealt, ei kononerda, aga ma EI osta 20-eurost kala (s. t üht kala kui ühikut). Stockmannis maksis eile Soome forellifilee kilo 14 eurot, oleks ostnud Rimist 6-eurose kilohinnaga terve 2-3-kilose kala, poleks seegi 20 euri kokku tulnud (ja ma tõesti ei tea, mida ma teeksin 3-kilose forelliga, kui just külalisi pole oodata - teil neid ju nagunii ei käi). Nii et lootmata vastust saada, tahaks siiski teada, mis KALA maksab Võrus 20 eurot.

Anonüümne ütles ...

Vaadake, mis on elamiseks sobivate korterite üürid. Ja palju peale üüri maksmist järgi elamiseks jääb ja mis selle raha eest siis võrreldes Eestiga rohkem saab. See kõrgem või elukvaliteedis tähendada peaaegu sama olukorda.

Inno ütles ...

Üür ja elekter makstakse sissetulekute puudumisel veel lisaks kinni, nii Eestis kui Soomes.

Ja mis kalasse puutub, siis ma ei mõtlegi neid mürke täis kasvanduse lõhesid ja forelle, mille soodushind on 6 eurot, aga õige hind on 11 eurot kilo. Isegi seda rämpsu ei saa 20 euroga kätte, kui on 2-3-kilone kala. Aga näiteks Võru kalameeste püütud koha kilo on kalapoes 11 eurot ja see kala maksab laias laastus 20 eurot. Ok, latikas on veidi odavam, aga jällegi, kui tahad normaalset 2,5-kilost latikat, siis selle kilohind on 8 eurot ja kala hind tuleb enam-vähem täpselt 20 euri. :)