pühapäev, 4. detsember 2016

Eesti häda - ei jätku raha kõige lihtsamate asjade jaoks

Väljavõte Vikipeedia veebist.

Eestis küll armastatakse kiidelda sellega, et viimase paarikümne aastaga on palgatase kerkinud tuhat korda, praktiliselt nullist, ühest eurost kuni tuhande euroni, aga jäetakse tähelepanuta, et kaupade, näiteks toidukaupade ja teenuste hinnad on kerkinud veel rohkem. Mis tähendab, et inimeste elatustase pole paarikümne aastaga muutunud või on suisa kehvenenud.

Nii nagu 1980ndate lõpus on ka nüüd sunnitud majapidamised omale ise toitu kasvatama - pidama loomi ja kasvatama aedvilju. Paarkümmend aastat tagasi oli põhjuseks toidu puudus - paljusid toiduaineid poes ei olnud või olid talongide peal, nüüd on põhjuseks raha puudus. Olgem ausad - kui perele osta täisväärtuslikku toitu ainult poest, siis keskmise palga juures, kus mõlemad vanemad teenivad, siis ega peale toidu suurt midagi osta ei saa. Lihtsalt muuks ei jätku. Sestap soovitakse nüüd puudust kannatavatele peredele ise toitu varuda - käia metsas marjul ja seenel ning ise aedvilju kasvatada. Kui paarkümmend aastat tagasi jagati peredele ise kasvatamiseks aiamaad või suvilakrunte ning buss sõitis igasse metsatukka, siis nüüd sellist luksust enam pole buss sõidab ainult linnas ja nagu uudistest võib lugeda, siis võetakse aiamaad suisa väevõimuga ära. Mis ei jäta inimestele muud võimalust kui osta toitu poest, kus kõik on iga päevaga üha kallim ja olukorras kus palgad ei tõuse, vajuvad pered üha suuremasse vaesusse.

Ma ise just täna mõtlesin selle peale. Ma tunnistan, et kümmekond aastat tagasi Tallinnas elasin jõukamalt, eriti tööd ei teinud ja raha ka ei lugenud. Ent viimasel ajal, viimased 5-6 aastat olen teinud Võru linnas iga päev intensiivselt tööd, sissetulek on olnud keskmisest veidi kõrgem, aga endale pole saanud enam midagi osta. Kasutan vanu riideid, mis on juba auklikud. Voodipesu on samuti vana ja auklik. Oma hobidega pole saanud rahapuudusel tegeleda. Väljas söömas käimisest või reisimisest võib ainult unistada. Aga kaua sa ikka unistad. Selleks, et teha üle pika aja perega üks reis, tuli vara müüa. Omale pole saanud muretseda ühtegi vidinat. Kõik raha on kulunud toidu ja laste asjade peale. Olgu lisatud, et ka lastele pole saanud uusi riideid osta, peale mõne üksiku erandi on kõik kasutatud asjad. Sest Eestis on kõik väga kallis. Võrreldes näiteks Portugaliga, kus on Eestiga võrdsed sissetulekud, on seal toit ja riided poole odavamad. Ja portugallased kurdavad, et neil on raske!

Mille peale siis raha kulus? Meil on 4-liikmeline pere, kaks last ja kaks täiskasvanut. Kokku oli sissetulek ligi 1200 eurot, koos vanemapalga ja muude peretoetustega ligi 1800 eurot. Kuivõrd peres kasvavad väiksed lapsed, siis toidu pealt kokku hoida ei saa. Sissetulekust lõviosa, 1000 eurot kulus laias laastus toidu peale, see teeb iga päeva peale 33 eurot. Seda pole palju, üks keskmine kala maksab juba 20 eurot. Siis 150 eurot kulus eluaseme peale, 150 eurot auto peale, 60 eurot mähkmete peale, 100 eurot laste riiete peale, 40 eurot ajalehtede ja ajakirjade peale, 50 eurot televisiooni, telefoni ja interneti peale.

Kulutused siis ühes kuus sellised:
Toit 1000
Eluase 150
Auto ja bensiin 150
Laste riided 100
Mähkmed 60
Muud laste asjad 200
Ajakirjandus 40
Telefon ja internet 50
Muud 50
---------
Kokku 1800 eurot

Olen jälginud viimasel ajal palju Soome meediat ja seal on asjad ikka hoopis teisel tasemel. Isegi väikse sissetulekuga inimesed saavad unistada, tegeleda hobidega ja töötud lubada omale väljas söömist. Olgu etteruttavalt öeldud, et isegi Portugalist käivad näiteks arstid ja massöörid Soome tööle. Vaatasin töökuulutusi CV Keskusest - Soomes pakutakse ehitajale juba ligi 5000 eurot palka ühes kuus. Norras saab juba 6000-7000. Eestis on palgad laias laastus 1000 eurot. Samas hinnad pole ju Eestis 4-5 korda madalamad, vastupidi, näiteks rõivad on Soomes odavamad. Lidlis on Soomes toit enam-vähem sama hinnaga mis Eestis. Korteri üür on Eestis ka juba enam-vähem sama mis Soomes, 500-600 eurot kuus - seejuures on Soomes kõik hinnas, Eestis lisanduvad veel kommunaalmaksed nagu küte, vesi ja elekter, mis võivad talveperioodil ulatuda 200 euroni kuus.

Soomes on minimaalne sissetulek ligi 2000 eurot kuus. Ametlikku miinimumpalka Soomes pole, aga 2000 vähem lihtsalt ei maksta. Kõige lihtsam lihttööline teenib 2000 ringis ühes kuus. Spetsialistid 4000-6000. Arstid näiteks 6000-8000. Lastega perele lisanduvad lapsetoetused, mis oleks näiteks minu pere puhul ligi 2000 eurot kuus. Kokku seega saab pere, kus üks töötab miinimumpalgaga, ligi 4000 eurot. Soomes on nii, et mida väiksem palk, seda rohkem palgast kätte jääb. Autot olema ei pea, sest ühistransport on Soomes hea. Lastega peredel on ühistransport tasuta. Internet on Soomes samuti tasuta tänu kogukondadele. Samuti kaetakse väikse palga puhul suur osa eluasemekuludest, nii et suurem pere saab omale lubada suuremat korterit.

Soomes oleks meie pere võimalikud kulutused sellised:
Toit 1500
Eluase 500
Transport 0
Laste riided 100
Mähkmed 60
Muud laste asjad 200
Ajakirjandus 40
Telefon ja internet 50
VABA RAHA 1450
-----
Kokku 4000 eurot

Nagu näha, jääb Soomes isegi minimaalse palga puhul perel 1450 eurot kuus vaba raha, mida saab kasutada näiteks hobide, reisimise või mille iganes peale. See on ka põhjus, miks soomlastel on raha, et käia massiliselt reisimas Eestis - Tallink ja teised laevafirmad sellest elatuvadki. Tallinnas käib aastas ligi 3 miljonit turisti, põhiliselt soomlased.