neljapäev, 8. detsember 2016

Juulikese uni. Kuidas melatoniin meil päeva rütmi korda aitas saada


Uskumatu, kui hästi võib ennast tunda pärast korralikult magatud ööd! Huhh, ma usun, et nii hästi kui täna öösel ei ole ma maganud aasta aega. Viimati magas Juulike terve öö vist enne Portugali minekut.

Eile õhtul andsime talle, nagu neuroloog soovitas, kaks milligrammi melatoniini ja juhtus ime - Juulike ei ärganudki öösel!!! Jäi veidi enne südaööd mu sülle tudule, seejärel tõstsin ta oma voodisse ja magas! Nagu miška. Korra liigutas end järsult ja ma mõtlesin juba hirmuga, et hakkab jälle oma tramburaiga pihta, aga tema sättis ennast ainult mugavamasse asendisse ja magas edasi.

Ärkas ta alles tund aega tagasi ehk kell seitse. Mis ongi tegelikult normaalne ärkamise aeg. Sel ajal ärkavad ka lasteaialapsed, kes peavad kella kaheksaks lasteaeda jõudma. Või kuidas? Mis kella ajal teie lapsed ärkavad? Mölluööde ajal, nagu me Innoga Juulikese ülevalolekuöid nimetama hakkasime, läks Juulike kella kümne-üheteistkümne ajal magama, ärkas kell üks või kaks, uinus uuesti alles kell neli, viis või kuus ja magas kuni kella üheteistkümne-kaheteistkümneni. See tähendas, et ka meie Innoga magasime katkendlikult, vahel ainult paar tundi öö jooksul, ja olime seetõttu päeval kurnatud. Nagu uppunud kukk, ütles minu isa vahel, kui ma vastu hommikut diskolt koju tulin. Ja tõesti - pärast selliseid öid on tunne, nagu oleksid öö otsa pidu pannud.

Täna hommikul on aga hea, värske tunne. Pea lõikab, on energiat ja entusiasmi. Tahaks kohe midagi teha. Ehk siis jah - meie puhul oli esmaoluline oma unerütm paika saada, et me üldse kuskile edasi liikuda saaks. Uskumatu, aga melatoniinist on suur abi.

Roosike veel magab (tema tahtis kella kuue ajal piima ja jäi siis uuesti tudule), aga Juulike mängib rõõmsalt põrandal ja hakkab varsti hommikust sööma.

Elul on jälle jumet!

PS. Teen praegu lastele kaerahelbeputru, ube ja mune ning vaatan, kuidas linn ärkab. La-he! Kuid nüüd ärkas Roosi, pean ruttama.

10 kommentaari:

kat ütles ...

Kas eile Pealtnägija saadet vaatasite? Mida teie sellest puudega lapse loost arvate?

Triin ütles ...

Tore kuulda, et magada kõik saate :)
Vanem laps, kui lasteaias käis, ärkas poole kaheksa paiku, sest mees viis ta poole üheksaks aeda alles (jalgsi läksid mõned minutid). Nüüd koolilapsena ärkab ka samal ajal, et kell 8 kooli minna (kool asub üle tee kohe). Mul on hea meel selle üle, et laps ei pea nii vara ärkama.
Kodune pesamuna ärkab 7 - 8 vahel, oleneb päevast.

Anonüümne ütles ...

Miks kaheaastane Roosi rinda saab? Tal ju krampe pole?

Irja ütles ...

Miks paljud kahe, kolme ja isegi nelja-aastased lapsed rinda saavad? Ma arvan, et nende vanemad usuvad baby led weaning'usse ehk imetamise lõpetamisse siis, kui laps on selleks valmis. Epp Petrone näiteks imetas oma noorimat tütart kuni tolle kahe ja poole aastaseks saamiseni ja Katrin Sangla rääkis Peres ja Kodus, et imetas oma poega kuni tolle nelja-aastaseks saamiseni.

Irja ütles ...

Kat - vaatasin! Ma arvan, et teatud juhtudel on see võib-olla isegi õigustatud. Meil on raske, aga selliste laste vanematel on veel raskem. Juulikese puhul ma seda õigeks ei pea. Ameerika teadlased üritavad praegu välja töötada angelmani sündroomi ravi ja vanemad on selles suhtes väga lootusrikkad. Kliinilised katsed algavad kohe. Nii et ootame ära, äkki Juulikese elukvaliteet paraneb :).

ann ütles ...

Väga tore! Ei olegi arstid nii rumalad/pahatahtlikud alati, kes suruvad peale kurikavalaid asju, et teha niigi probleemides inimesed veel õnnetumaks/haigemaks jms.

Ja siit moraal: uuenduslik ja innovatiivne olemine ja püüd kõiki ette tulevaid probleeme ise mõtlemisega ja pusimisega lahendada on küll auahnust kõditav (et äkki just mina olen see, kes avastab uue lahenduse ja teeb revolustsiooni), kuid siiski kõigepealt tasub nn. vanad ja labased lahedused, mida paljud inimesed kasutavad, läbi proovida - sest need vanad ja labased võivad isegi töötada.

Triin ütles ...

Anonüümsele
Täitsa OK on 2a lapsele veel rinda anda, mitmed emad peale Irja teevad / on teinud seda. milles probleem?
Minu pesamuna sai 1,7a, aga laps kaotas ise huvi, mina oleksin edasi veel imetanud.

Triin ütles ...

Vaatasin ka just Pealtnägijat. Ma arvan, et täiesti abitutele lastele on see õige! Loodetavasti saab see reaalsuseks ja kättesadavaks.

Irja ütles ...

Ann - jah, tõesti, meie viimased kokkupuuted arstide ja terapeutidega on olnud väga positiivsed. Ma arvan, et ma sain sellest Juulile näo järgi ajuvähi juttu ajanud neuroloogist šoki ja seepärast ei tahtnud tükk aega ühegi arstiga suhelda. Nüüd ta õnneks enam Tartu lastekliinikus ei töötagi. Meie nuroloog on igatahes super, samuti meie perearst ja Juulikese treener Lõuna-Eesti haiglas :). Seda ma kindlasti ei väida, et Soomes paremad arstid on!

Triin - just. Ma mõtlen ka seni kaua imetada, kui Roosil huvi on. Näiteks Juulike enam nii palju ei taha, ainult enne uinumist. Hakkab tasapisi ära võõrduma.

Irja ütles ...

Mitte nuroloog, vaid neuroloog :)