teisipäev, 27. detsember 2016

Kunnuste asjus II. Väga hea, et Mihkel räägib

Ma ei nõustu nendega, kes arvavad, et Mihkel Kunnus valesti teeb, et oma perevägivallasüüdistuseni viinud kriminaalasjast räägib. Vastupidi - väga hästi teeb. Nii saab selgeks, mis seal siis tegelikult juhtus.

Ei ole õige, et perekonnatülides räägivad ainult naised ja mehed püsivad „väärikalt” vait. Nii esitab üks pool oma versiooni ja sellest versioonist saabki õige versioon.

Nüüd - kas mehel on õigus vastu lüüa, kui naine teda lööb? Mina leian, et ON KÜLL. Ja ma olen feminist, nii feminist kui üldse olla saab. Mind kohutavalt vihastab, kui naist portreteeritakse kui mingit õrna lillekest, keda süsteem või kirik või ma-ei-tea-kes-veel mehe vähimagi valeliigutuse puhul oma kaitse alla võtma peab, ja meest kui igavest Tarzanit või gladiaatorit, keda mitte mingil tingimusel mitte kunagi kaitse alla võtma ei pea. Kui naistel on meestega võrdsed õigused - ja just seda feminism taotlebki, ennekõike -, siis on neil ka meestega võrdne õigus vägivalla pärast hukka mõistetud saada. Ja meestel on naistega võrdne õigus end vägivalla eest kaitsta.

Et see Eestis nii ei ole, näitab kasvõi Inno kaasus, kus ta läks pärast seda, kui endine abikaasa Ingrid Veidenberg teda peksnud oli (ja mitte üksnes lööki tõrjudes, vaid päriselt - jalgadega), juhtunu kohta prokuratuuri kaebust kirjutama. Ta naerdi lihtsalt välja ja soovitati Ingridit tsiviilkorras hageda! Olin kaasas ja nägin ise pealt. Selline on Eestis valitsev arusaam vägivallast - MEES on süüdi ka siis, kui LÖÖKI TÕRJUB, NAINE ei ole süüdi isegi siis, kui JALGADEGA PEKSAB.

Kuid naine ei ole alati nõrgem osapool ja mees ei ole alati tugevam osapool. Kõik sõltub konkreetsest olukorrast ja seepärast ongi oluline, et mõlemad osapooled saaksid juhtunust oma versiooni ära rääkida. Ja kui vaja ning õige tundub, siis tuleb oma versiooni rääkida kasvõi kümme korda järjest või kümme aastat järjest. Sellest kasvõi raamat kirjutada :). Ma saan aru, ühiskonnal on raske alla neelata, et ka mees võib olla ohver, aga seda saab muuta ainuüksi asjadest rääkimisega. Konna kivi alt välja tirimise ja mädapunni lõhki pigistamisega. Nostetaan kissa pöydälle, nagu ütlevad soomlased.

Kunnus ongi nüüd kassi laua peale tõstnud ja väga tore. Minu meelest on see teistele meestele väga hea eeskuju. Ärge jääge vait, kui teile ülekohut tehakse. Rääkige, rääkige, rääkige!

Kommentaare ei ole: