laupäev, 24. detsember 2016

Lastega iga ilmaga väljas käimine - täielik jama

Väljas iga ilmaga - kas vajalik või mitte?

Laste puhul on laialt levinud arvamus, et väikeste lastega peab jalutamas käima iga jumala päev ja iga ilmaga. Et siis on terved ja tugevad lapsed.

Tegelikult on see suur jama, mida räägitakse noortele emadele ja mida usutakse. Minu enda kogemus lastega näitab sootuks vastupidist.

Näiteks Portugalis olles käisin lastega iga päev väljas ja iga ilmaga. Iga jumala päev. Ning mitte kusagil mujal ega kunagi varem pole lapsed nii raskesti haiged olnud kui Portugalis. Kuigi - käisime väljas jalutamas iga päev. Isegi tulema ei saanud Portugalist, sest lapsed olid raskesti haiged just tagasituleku päeval.

Eestis on lapsed rohkem toas ja midagi häda pole - terved kui purikad. Ainult aeg-ajalt väike nohu või köha, aga mingit kõrget palavikku ei ole.

Ma ise ka varem hirmsalt põdesin selle väljas käimise pärast, sest näiteks üle-eelmisel talvel pärast Roosi sündi ei saanud lapsed õieti üldse välja. Nädalate kaupa olime toas. Kas oli liiga külm väljas, 25 kraadi külma, või siis tuuline, lörtsine ja porine. Suve olime Eestis ja kuna suvi oli vihmane, siis kah ei saanud palju välja. Mõtlesime siis, et hüvitame lastele kõik Portugalis - jalutame hästi palju. Et siis tervis tuleb. Aga võta näpust - lapsed olid palju haigemad. Ma algul seostasin seda sellega, et Portugalis on mingid eriti karmid viirused, aga tegelikult oli ainuke vahe selles, et Portugalis käisime iga päev väljas.

Mulle meenub, kuidas Irja rääkis, et tema tädimees olevat oma lapsi kasvatanud spartalikult, ei lubanud isegi tuba soojaks kütta, et see pidi lapsi karastama, aga lapsed surid selle peale lihtsalt ära. Jäid haigeks ja surid ära. Oligi kõik.

1 kommentaar:

ann ütles ...

Nojah, sügis-talvisel ajal oled niikuinii enamuse ööpäevast toas, selge see. Aga PÄRIS toas elamine, nii et väljas ei käigi - hõõõõ....

No eks sa proovi minu 3,5 a poissi toas kinni hoida - tal tekib selline liikumisvaegus, et... lihtsalt laps ei kuluta oma energiat ära. Ta vajab õues jooksmist iga päev, üks kord käib minuga ja vankriga ja õhtul tihti issiga (pime on, aga õuetule valgel õues natuke liikuda saab). Praegu aga on rahvast rohkem ja poiss läks suure rõõmuga vanaema käekõrval poodi ja jalutama.

Kuni 2,5 a ja natuke peale minu poiss lausa magas lõunaund aasta ringi iga päev õues jalutuskärus lambanahkses kotis. Vihmaga panin vankrile vihmavarju ning poiss magas vihmaladina unelaulu saatel nagu kott. Ja magas väga hästi, paremini ja kauem kui praegu toas magades. Jah, ka talvel ja hilissügisel. Õues mängimas käimine veel lisaks. Mitu korda ta selle aja jookusul haige oli? Mitte ühtegi korda! Ainult üks kord oli tal ilma palavikuta nohu - käisime külas ja ilmselt pikal autosõidul läks higiseks ja siis sai ilmselt tuult.

Nii et see, et õues käimine teeb lapsed haigeks - see pole õige. Õues käimine ja värske õhk teeb lapsele ilusa terve jume hoopis. Ka tüdruk on iga kord vankrist välja võttes (kus ta jalutuskäigu ajal magab) ilusa jumega. Mitte ei kujuta ette, et hoiaksin teda ainult toas.

Lähengi nüüd jalutama paariks tunniks tüdrukuga. Saame mõlemad ilusa rõõsa jume õhtuseks jõulupeoks.