laupäev, 24. detsember 2016

Miks Jõulutunneli-tüüpi saated kuhugi ei kõlba

Väljavõte ERRi veebist.

ERRi saade Jõulutunnel täidab justkui õilsat eesmärki - kogub abivajajatele raha. Ent kui asjasse süüvida, siis on tegemist täieliku jamaga, kuna saatega lapitakse auke, mis on riigil täitmata.

Kui vaadata, mille jaoks on Jõulutunnelis viimase 15 aasta jooksul raha kogutud, siis on need: laste arenguvõimaluste ja huvihariduse toetamine, liikumispuuetega inimestele vahendite muretsemine, toidupanga tegevuse toetamine, haiglatele seadmete muretsemine. Ehk siis asjad, mida peaks riik nagunii muretsema või tegema, mis kuulub riigi kohustuste hulka.

Selline raha kogumine esmavajalike asjade muretsemiseks on sama hea, kui hakata telesaate kaudu raha koguma näiteks pensionide või tulumaksutagastuse maksmiseks. Või siis maanteede hooajaliseks hoolduseks, näiteks Tallinn-Tartu maanteel lume lükkamiseks. Ehk: see on absurd!

Mida selline rahakogumine teeb, on tekitab asjatut süütunnet neis inimestes või organisatsioonides, kelle jaoks raha kogutakse. Stiilis, et ohh, teie vaesekesed, ei saagi muudmoodi hakkama kui kerjates. Millegipärast on otsustatud, et teatud grupis inimestes tuleb tekitada sellist süütunnet. Ja hiljem on hea parastada: mida te veel nõuate, teile on antud juba küll!

Nüüd tekib küsimus, miks. Miks on vaja seda süütunnet tekitada? Aga sellepärast, et riik on otsustanud lihtsalt teatud grupid rahast ja teenustest ilma jätta. Piltikult öeldes, on riik otsustanud, et Tallinn-Narva maantee lükatakse lumest puhtaks, aga Tallinn-Tartu maanteed ei lükata. Miks, seda ei põhjendata. Ning siis vaikitakse ja loodetakse, et küll mõne telesaate kaudu või mingil muul moel leitakse niipalju raha, et ka Tallinn-Tartu lumest puhtaks lükata. Nurisejatele öeldakse, et mida te virisete, riik ei peagi kõike kodanike eest ära tegema, riik see ongi kõik kodanikud, nii et minge võtke ise oma lumelabidad ja ATV-d ning lükake see maantee puhtaks! Paljud inimesed võtavadki seepeale vaikseks ja teevadki nii, lähevad oma labidatega maanteed puhtaks lükkama, kuigi riik, see tähendab teatud ametnikud on võtnud kohustuse kõik teed puhtaks lükata ja selleks on isegi eelarvest raha eraldatud.

See on põhjus, miks sellised Jõulutunneli-tüüpi saated mitte kuhugi ei kõlba. Pealegi, nagu on juba viidatud, puudub kontroll selliste saadete käigus kogutud raha kasutamise üle. Ehk siis keegi ei tea, kuhu see raha täpselt läheb.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Päris huvitav oleks teada, kui palju on inimesed tasuta abi nendest annetusi koguvate organisatsioonide kaudu ka saanud (laagrid, teraapia, tarvikud, jne). Tegeldakse pidevalt tagajärgedega, mitte põhjuste likvideerimisega. Juba sellega saaks palju muuta kui panna pidur apteegikettide rikastumisele ja rohud oleks inimväärsete hindadega kõigile saadavad. Praegust olukorda vaadates saab ka iga koolilaps aru, et suurimaid ärikasumeid lõikavad sõja- ja meditsiinitööstus ning sellega seotud alaharud, millest teenivad kasumit vaid kindlad isikud, ettevõtted ja ühendused.

Anonüümne ütles ...

Kes ei taha annetada ja tahab ainult vinguda, ärgu annetagu ja vingugu nii, et maa must. Annetamine on vabatahtlik!!!