reede, 30. detsember 2016

Miks me vana-aastaõhtuks lõhet ei ostnud (ja mida ostsime)



Kui eile oli enesetunne veel üsnagi kehva ja eriti midagi peale pikutamise teha ei jaksanud, siis täna on teine lugu. Sain öösel küllaltki hästi magada (Juulike magab tänu melatoniinile endiselt hästi, ei ärka iga krõpsu peale üles nagu enne) ja olin hommikul reibas ning teotahteline. Tundus, et jaksan isegi pikema jalutuskäigu ära teha, ja nii jalutasime me koos Roosiga (Juulike jäi Innoga koju, sest on veel natuke tatine ja aevastab) päris pika maa Võru Rimisse. Käru oli ka igaks juhuks kaasas, et kui Roosike poole maa peal ära väsib. Väsiski. Tõstsin ta siis kärusse ja ta jäi seal magama. Mina tegin oma sisseostud ära ja kõmpisin rahulikult koju tagasi. Isegi higiseks ei läinud. Nii et olen vist terve.

Ah mis me vana-aastaõhtuks süüa ostsime? Nooh, meil oli Innoga hommikul selleteemaline nõupidamine. Mul nimelt oli selline tunne, et tahaksin kala, lõhet. Inno ütles seepeale, et tema kala ei taha. Ta nimelt võtab samuti iga päev kalamaksaõli ja räägib, et rasvase kala isu on täielikult ära läinud. Ja et juba Portugalis ajas teda lõhe öögatama. „Ilmselt sellepärast ongi portugallaste seas nii vähe pakse, et nad söövad vähe rasvast toitu. Eestlased armastavad väga rasvast toitu, rasvast liha ja rasvast kala.”  Inno arvates tuleb see sellest, et eestlased janunevad D-vitamiini järele ja kuna rasvases lihas ja kalas seda on, siis nad vohmivadki seda endale sisse ja lähevad paksuks.

Võib-olla tõesti. Kui aus olla, siis ega minagi seda lõhet nii väga tahtnud. Kui järele mõtlesin. Nii et ostsin Rimist hoopis tuunikala oliiviõlikastmes ning lisaks sellele veel riisi, nori lehti, avokaadot, tomatit, kurki, sibulat, pähkleid, rosinaid, datleid, mune, jogurtit, apelsinimahla ja chourizo vorsti. Arve oli umbes kakskümmend eurot. Pärast veel Katariinast nelja euro eest saiakesi ja oligi kõik.

Vana-aastaõhtuks mõtlesime keeta kartuleid ja sinna juurde brokkolit, lillkapsast ja peete. Süüa koos heeringa ja tibakese hapukoorega. Vot selle järele käivad mul praegu neelud. Hea kerge toit.

Et siis sellised plaanid. Oleme mõnusasti kodus, sööme ja vaatame telekat. No ja hommikul käime meie Roosiga korra väljas ka. Jalutame ja ostame veel natuke süüa.

Mis plaanid teil?

Pildil täna poest ostetud nori, tuunikala ja riis ning avokaado ja kurgi lõigud. Meie teeme temakisid sedasi, et voldime kõigepealt norilehest kolmnurga (enne tuleb nori veega veidi märjaks teha), kuhu sisse läheb riis ja seejärel vastavalt tujule kas lõhe või tuunikala, avokaado, kurk, ingver, salat ja sojakaste . Ahjaa, ja wasabi kastet ka nats :). Maitseb väga hea!

PS. Vastake ka küsitlusele, kus võtate vastu uue aasta!

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Me homme veel poodi ja ostame, mis tuju tuleb. Täna sai lapsele vaid ostetud, mis tema aastavahetuseks soovis - uued vildikad?!, Leopoldi pallid (Rõngu Pagar, väga head), säraküünlad, ning Elsa, Anna & Olafiga laste vahuvein.
Mees piinas meid samuti kolm päeva Selveri kalaga taktis "lõhe, forell, lõhe," sai suppi tehtud ja fooliumis küpsetatud, nüüd kopp ees tükiks ajaks, eriti puhastamisest, tegemisest. Viimased! lambasooles verivorstid said söödud jõuluõhtul, neid samuti rohkem ei soovi, verivorste pohlamoosiga sai söödud pigem detsembri esimeses pooles kui lumi ka maas oli. Arvatavasti homme samuti täiesti ebatraditsioonilised toidud, täna tegin hoopis tomatisuppi rohke purustatud sibula, küüslaugu, basiiliku ja pipraga, sisse ilus veisehakkliha sibulaga läbipraetuna, supersupp haiguste perioodiks, üks lapse lemmikuid. Ja praegu sööme Mozarellat lahtilõigatuna, teistest intensiivsetest juustudest samuti kõrini praegu.
Alkoholiusku perekond ei ole, ainult külas käies, kui tõesti midagi väga head pakutakse, a'la käsitööõlu saunas, Hennessy, Calvados või mõni hea poolmagus kvaliteetvein. Ise koju alkoholi praktiliselt ei osta, vahel harva kingitakse, külla minnes oleme viinud.
Esialgne plaan on homme rahulikult oma perega olla, üks vaba sõbranna küll kurtis, et igav, aga seekord ei viitsi küll kuhugi oma pere juurest ronida, perega on ikka kvaliteetaeg, sõbranna viin välja uuel aastal :)
Ilusat vana aasta lõppu.

Irja ütles ...

See tomatisupp tundub nii isuäratav, et tahaks kohe ise ka :).

Ilusat aasta lõppu sullegi ja su perele! :)

Krista ütles ...

Pane mõned pildid, kui temakisid teed. Toredat aastavahetust!

Irja ütles ...

Okei, ma jätan meelde :). Praegu on kõht täis :). Temakid meeldivad, muide, ka Roosile. Tema omades ei ole ainult ingverit ja sojat-wasabit.

Irja ütles ...

Ahjaa - toredat aastavahetust sullegi!

Anonüümne ütles ...

Tomatisupijärgselt saab mu pere kohe terveks. Purustatud tomateid kolm pakki (poes neljakandilised papp-pakid), üks väga suur sibul või paar väiksemat, neli küüslauguküünt. Tomatipasta potti ja tulele, peeneks hakitud sibul ja küüslauk sisse, lisaks soola, pipart, basiilikut võib ka selle segu blenderis püreeks lasta. Sisse eraldi praetud veisehakkliha sibulaga. Valmis.

Irja ütles ...

Thanks! :) Ma endale ja Roosile ükspäev teen, Inno ja Juuli tomatipastat eriti ei armasta.

Anonüümne ütles ...

Purustatud tomatid, mitte tomatipasta nagu veneajal. Vitamiinipomm, mul mees sööb ka.
Ja sina oma temakidega... me tohutud sushifännid ka, temakisid olen küll vaid korra tellinud sushikohas, pigem ikka makisid alati, tundub põnev.

V.K ütles ...

Meie oleme mehega mönusalt kodus, panin just suvikörvitsa keeksi ahju aga peale seda läheb 8 tunniks siga ahju! Tean raske asi aga kuna me jõuludeajal olime töbised siis mötlesine nyyd teha sea aga ikka korraliku! Õhtul kylastame vōibolla naabreid v nemad meid ja yks korralik shampus ikka ka�� Meeleolikat vanaasta lõppu!!!!

Triin ütles ...

Meil lõhe just :)

Rasvane ei tee paksuks, pigem ikka halvad süsivesikud.
Rasv + suhkur kooslus on halb küll.

Irja ütles ...

Ja kus te vana aastat vastu võtate - kuskandis Eestimaal, ma mõtlen?