pühapäev, 4. detsember 2016

Ühe joodikpere hind maksumaksjale - miljon eurot kolme aasta jooksul

Väljavõte Daily Maili veebist.

Eestis vaadatakse joomist ehk siis alkoholi tarvitamist nagu mingit eriõigust. Miks muidu kirutakse maapõhja värsket töö- ja tervishoiuministrit Jevgeni Ossinovskit, kes tahab joomist piirata ja selleks alkoholireklaami ära keelata.

Eestis on tavaks, et kui oled kõva töömees, siis võid ohjeldamatult juua. Ilmselt pärineb see mõisa-ajast, kui eestlased olid mõisa teenistuses. Mõisapidajad vaatasid joomisele läbi sõrmede, sest mehed viisid oma teenitud raha kõrtsi, mis müüs samas mõisas toodetud viina. See oli viis, kuidas maarahvast iga kopikas välja pigistada.

Nüüd on eestlased oma riigis ise peremehed, aga vanad kombed on jäänud. Nüüdki kiideldakse, et vaat kus hea, joodikud täidavad riigikassat ja ei ole koormaks pensionisüsteemile, kuna surevad noorelt maha. Samas aga ei arvesta keegi nö jooksvate kuludega, mis joodikute peale läheb.

Inglased on välja arvutanud, et ühe alkoholi tarvitava perekonna peale kulub kolme aasta peale miljon naela maksumaksja raha - see on siis politsei, tuletõrje ja kiirabi väljakutsed, tervisega seotud probleemid ja arstiabi, laste ja kooliga seotud lisategevused.

Inglise teenused on küll veidi kallimad kui Eestis, aga naela kurss on ka veidi kõrgem kui euro, seega võib arvestada, et Eestis kulub alkoholi tarvitava perekonna peale ligi miljon eurot kolme aasta peale. Eestis on joomine küll kukkunud võrreldes paarikümne aasta taguse maailmarekordi tasemega, ent püsib jätkuvalt kõva. Pole siis ime, et haigekassa on pankrotis. Suur osa liiklusavariisid tehakse johmas peaga.

Aga mis peamine - ükski alkoholi tarvitaja ei suuda eales teha nii palju tööd, et korvata seda kahju, mida ta oma joomisega ühiskonnale põhjustab. Ehk siis - ühiskonda, nende seas ka alkoholi tarvitajaid peavad üleval, kannavad seljas kõik need, kes alkoholi ei tarvita. See on kahjuks fakt. Laias plaanis pole Eesti arengu peamine pidur mitte Putin või Savisaar, vaid alkohol - seda ei öelda välja, aga nii see kahjuks on.

Vaadake nüüd kõik korra peeglisse. :D

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täitsa nõus jah. Toetan ka Ossinovski plaani alkoholireklaam keelustada.

Anonüümne ütles ...

Reklaami keelustamine paneks ainult kohalikud tootjad halvemasse seisu, sest internetis ja välismaistest telekanalitest vaataksid need reklaamid ikka vastu. Alustagu sellest, et alkoholi ei topitaks poes toiduainetega segamini. Veini ja õllealused vaatavad lihaleti kõrvalt vastu ja surutakse peale toidu kõrvale "õiget" veini valima.

Triin ütles ...

Nõus kõigega, mis seotud alko kärpimisega. Minu pärast võiks üldse olemata olla kange alkohol!