neljapäev, 29. detsember 2016

Uus info: Berliini rünnakut ei hoidnud hullemast mitte Poola autojuht, vaid auto enda pidurdussüsteem

Väljavõte Süddeutsche Zeitungi veebist.

Berliini jõuluturul 19. detsembril toimunud rünnaku päästis hullemast auto pidurdussüsteem, vahendab Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung asja uurimisega tegelevalt grupilt „City” saadud infot.

Uue info kohaselt jõudis auto rahva seas sõita ainult 70-80 meetrit, kui ta peatus, kuna käivitus automaatne pidurdussüsteem. Nimelt reageerib automaatne pidurdussüsteem kokkupõrkele. Kui süsteem poleks käivitunud, oleks palju enam inimesi hukkunud kui 12. Näiteks suvel Nizzas analoogses rünnakus hukkus enam kui 80 inimest.

Varem oli arvamus, et suuremat õnnetuse ohvrite hulka aitas ära hoida Poola autojuht, kes vastu rabeles. Nüüd on aga selgunud, et poolakast autojuht oli rünnaku toimumise ajaks pähe saadud kuulilasust juba surnud. Tema poleks enam saanud sekkuda.

Rünnaku hetkel auto roolis arvatavalt olnud tuneeslane Anis Amri põgenes Hollandi kaudu Prantsusmaale ja sealt edasi Itaaliasse, kus ta lõpuks rutiinse dokumentide kontrolli käigus maha lasti.

Ühtlasi on selgunud uut infot Anis Amri kohta. Teda peeti küll ohtlikuks ja võimud hoidsid tal silma peal, aga teda ei peetud piisavalt ohtlikuks, et ta vahi alla võtta. Arvatavalt oli Amril rünnakus ka kaasosaline, 40-aastane tuneeslane, kellega Amri suhtles telefoni teel vahetult enne ja pärast rünnakut ja kes on vahi alla võetud.

Vahetult enne rünnakut saatis Amri telefoni teel minema endast tehtud selfi ja sõnumi: „Mu vennad, kõik on korras, kui Jumal tahab. Olen nüüd autos, palvetage mu eest, mu vennad, palvetage mu eest.”

Kommentaare ei ole: