reede, 20. jaanuar 2017

ASil Võru Teataja on ametlikult pankrotiseis

Väljavõte AS Võru Teataja 2015. aasta aruandest, kus audiitor kinnitab, et firma netovara on negatiivne ehk firma on pankrotis.

AS Võru Teataja on see ettevõtte, mille selle juht Kalev Annom paljaks varastas, vehkides teiste aktsionäride ja riigi tagant raamatupidaja abil sisse aastail 2006-2009 üle 4 miljoni krooni, tänases vääringus üle 250 000 euro. Selle raha eest maksti kinni näiteks Annomi isikliku auto ja bensiini arveid, tema korteri ja suvila arveid. Selle eest sai Annom kriminaalkorras karistada ja talle määrati ÜKT tunnid, mida ta teadaolevalt ise ei teinud või lasi teha kellelgi teisel - mis on samuti kuritegu.

Nüüd, nagu näha on Kalev Annom jälle tagasi vanade liistude juures, ehk on sisuliselt asunud pettuse teele koos firma uue raamatupidaja Katrin Haga'ga, kelle abil on moonutatud firma äriseisu viisil, et see oleks söödav maksuametile, kes on suurvargusega vahele jäänud Annomi supi seest välja aidanud. Firma äriseisu moonutatakse põhjusel, et vältida pankrotti, mille järel saaks esitada nõude Annomi vastu. Praegune raamatupidaja Katrin Haga ei ole võimeline Annomi vastu nõuet esitama, kuigi Annom on firmale võlgu mitusada tuhat eurot.

Kokkuvõttes kannatavad firma töötajad, kes peavad kõik koos kinni maksma Annomi suurvarguse, ja kannatavad Võrumaa elanikud ja lehelugejad, kes on sunnitud samuti osalema suurvarga kohustuste katmises, kuna teist maakonnalehte Võrumaal ei ole.

Ja see pole veel kõik. Annom viivitas märkustega aruande esitamisega kuni aasta lõpuni, kuigi tähtaeg kukkus juba suvel, 30. juunil:



Põhjus on selles, et kuni selle ajani vältas kohtuasi Lõunalehega, mis suvel avalikustas firma pankrotiseisu. Annom andis Võru Teataja kaudu Lõunalehe kohtusse, et Lõunalehe suud kinni panna. Kui oli selge, et kohtust tuleb kaotus, esitati aruanne registrile. Mis näitab veelkord Annomi küünilisust ja pahatahtlikkust ning tema kuritegeliku tegevuse jätkumist. Annomi pätitegusid aitab kinni mätsida ja maksta maksuamet, mis on kehtestanud firmale 20 aasta pikkuse maksuvõla graafiku. Kas Eestis on mõni teine selline firma, kes on saanud võla tasumiseks 20 aastat ajapikendust? Vaevalt. Olgu öeldud, et tavafirmadele kehtib maksimaalne maksuvõla ajatamise graafiku pikkus 2 aastat.

Praegune seis on siiski selline, et AS Võru Teataja maksuvõlg koos intressiga suureneb kiiremini kui võlga suudetakse teenindada. Ehk firma ei suuda mitte kunagi oma maksuvõlga tasuda. Osa võlga on veel ajatamata ja seda sisse ei nõuta. Lihtsalt nii ongi! Ehk siis osaleb maksuamet kuritegelikus skeemis ja selle osalemise põhjus on täiesti arusaamatu. Päise päeva ajal petetakse ja varastatakse raha riigi tagant ja keegi ei sekku. Ja siis räägitakse, et ei jätku raha haiglate jaoks. Kuuldavasti on Võru Teataja juhtkond korralikult maksuametnikke määrinud. Firma on omale ostnud maksuametis eristaatuse, et Kalev Annom ei peaks firma tagant varastatud raha tagasi maksma. Nii lihtne see ongi!

Asja kohta saab lisa lugeda Lõunalehest.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Äriregister peab hakkama negatiivse netovaraga ettevõtteid sundlikvideerima, sest kehtiva äriseadustiku järgi on negatiivse netovaraga ettevõtte eksistents tegelikult ju seadusevastane. Imelik, miks seda siiani tehtud ei ole, kuigi seadus seda registripidajalt justkui nõuab...

Äri teha on ettevõtja jaoks auasi ja igaüks ilmselt ei suudagi sellega hakkama saada.